Pojedite ove dve namirnice ako imate POJAČANU ŽELUDAČNU KISELINU - Nikako se ne prihvatajte sode bikarbone, ona ne pomaže
Prilikom pojačane želudačne kiseline, ljudi obično pribegavaju konzumaciji sode bikarbone. To nije idealno rešenje.
Želudačna kiselina neophodna je za varenje, međutim, ponekad ćelije, koje proizvode kiselinu u digestivnom sistemu, počnu previše da je „ispumpavaju“ što može da dovede do komplikacija.
Pojačana želudačna kiselina može povremeno da se javi kod svakoga i to nije neuobičajeno. Međutim, dosta ljudi ima velikih problema sa peckanjem u grlu, nadimanjem i podrigivanjem skoro svaki put kada jedu, piše E Klinika.
Prema rečima gastroenterologa prof. dr Vojislava Perišića, koji je govorio za Krstaricu, soda bikarbona je poslednje što bi trebalo da uzmemo u ovim situacijama.
"Soda bikarbona neutralizuje kiselinu na pola sata, i gotovo je dejstvo, nema ga. Moraju se uzimati lekovi koji imaju prolongirani efekat", istakao je dr Perišić.
Kao dve namirnice koje su odlične u borbi protiv pojačane želudačne kiseline ističu se kupus i šargarepa. Nijedno ne bi trebalo kuvati, već jesti u sirovom izdanju zbog obilja hranljivih sastojaka.