Ovaj kolač je postao pravi hit na društvenim mrežama: Sočan je, kremast i idealan za svaku priliku
Savršena ravnoteža ukusa i tekstura čini ovaj kolač idealnim izborom za sve prilike, od prazničnih trpeza do popodnevnog deserta uz kafu.
Spoj bogatog ukusa maka, nežne vanile i raskošne bele čokolade pretočen je u desert koji osvaja i izgledom i ukusom.
Reč je o sočnom, mirisnom kolaču od maka, slojevitom i kremastom, idealnom za svečane prilike, ali i za trenutke kada želite da sebe ili svoje najmilije počastite vrhunskom poslasticom.
Ovaj kolač kombinuje biskvit sa mlevenim makom i laganim vanila kremom, a sve je zaokruženo glazurom od bele čokolade sa daškom dekorativne crne čokolade.
Neophodni sastojci
Za biskvit:
- 200 g mlevenog maka
- 4 jaja
- 150 g šećera
- 150 ml jogurta
- 100 ml ulja
- 200 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- Rendana korica limuna (po želji)
Za krem:
- 500 ml mleka
- 2 kesice pudinga od vanile
- 5 kašika šećera
- 100 g putera
Za glazuru:
- 100 g bele čokolade
- 2 kašike slatke pavlake
- Malo otopljene crne čokolade za dekoraciju (po želji)
Način pripreme
Za početak, umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta. Dodajte ulje, jogurt, mleveni mak i koricu limuna, pa zatim prosejano brašno pomešano s praškom za pecivo. Dobijenu smesu sipajte u pripremljeni kalup i pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Nakon pečenja, ostavite biskvit da se potpuno ohladi, a zatim ga pažljivo presecite na dva dela.
Za fil, skuvajte puding u mleku sa šećerom i ostavite da se ohladi uz povremeno mešanje kako se ne bi stvorila korica. U ohlađen puding umutite omekšali puter dok ne dobijete gladak, svilenkast krem. Polovinu kreme nanesite na jedan deo biskvita, preklopite drugim, pa celu tortu premažite ostatkom fila.
Na kraju, otopite belu čokoladu zajedno sa slatkom pavlakom i prelijte preko kolača. Po želji, dekoraciju možete upotpuniti nitima otopljene crne čokolade, koje će dodatno istaći eleganciju ovog slatkog klasika.