Овај колач је постао прави хит на друштвеним мрежама: Сочан је, кремаст и идеалан за сваку прилику
Савршена равнотежа укуса и текстура чини овај колач идеалним избором за све прилике, од празничних трпеза до поподневног десерта уз кафу.
Спој богатог укуса мака, нежне ваниле и раскошне беле чоколаде преточен је у десерт који осваја и изгледом и укусом.
Реч је о сочном, мирисном колачу од мака, слојевитом и кремастом, идеалном за свечане прилике, али и за тренутке када желите да себе или своје најмилије почастите врхунском посластицом.
Овај колач комбинује бисквит са млевеним маком и лаганим ванила кремом, а све је заокружено глазуром од беле чоколаде са дашком декоративне црне чоколаде.
Неопходни састојци
За бисквит:
- 200 г млевеног мака
- 4 јаја
- 150 г шећера
- 150 мл јогурта
- 100 мл уља
- 200 г брашна
- 1 кесица прашка за пециво
- 1 кесица ванилин шећера
- Рендана корица лимуна (по жељи)
За крем:
- 500 мл млека
- 2 кесице пудинга од ваниле
- 5 кашика шећера
- 100 г путера
За глазуру:
- 100 г беле чоколаде
- 2 кашике слатке павлаке
- Мало отопљене црне чоколаде за декорацију (по жељи)
Начин припреме
За почетак, умутите јаја са шећером и ванилин шећером док не постану пенаста. Додајте уље, јогурт, млевени мак и корицу лимуна, па затим просејано брашно помешано с прашком за пециво. Добијену смесу сипајте у припремљени калуп и пеците у унапред загрејаној рерни на 180°Ц око 30 минута. Након печења, оставите бисквит да се потпуно охлади, а затим га пажљиво пресеците на два дела.
За фил, скувајте пудинг у млеку са шећером и оставите да се охлади уз повремено мешање како се не би створила корица. У охлађен пудинг умутите омекшали путер док не добијете гладак, свиленкаст крем. Половину креме нанесите на један део бисквита, преклопите другим, па целу торту премажите остатком фила.
На крају, отопите белу чоколаду заједно са слатком павлаком и прелијте преко колача. По жељи, декорацију можете употпунити нитима отопљене црне чоколаде, које ће додатно истаћи елеганцију овог слатког класика.