clear sky
15°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Ovih 5 delova namirnica svi bacamo: Ne znamo koliko su zdravi!

30.03.2020. 06:00
Piše:
Srbija Danas/dnevnik.hr
zdrava hrana
zdrava hrana / Izvor: Profimedia

Velika greška.

Mnoge domaćice bacaju ostatke namirnica koje čiste i seckaju za pripremu jela. Tako obično u kanti za smeće završe korice, listovi i semenke. Ali, u nekima od njih se nalazi bogatstvo hranljivih materija, minerala i vitamina.

Imate brašna, nemate kvasca? Setite se ovog starog srpskog recepta

Imate brašna, nemate kvasca? Setite se ovog starog srpskog recepta

Moda inspirisana 40-im godinama: Leto će biti u znaku ova 3 trenda!

Moda inspirisana 40-im godinama: Leto će biti u znaku ova 3 trenda!

Pravilna dezinfekcija automobila: Evo kako da ubijete virus, a da ne oštetite unutrašnjost vozila!

Pravilna dezinfekcija automobila: Evo kako da ubijete virus, a da ne oštetite unutrašnjost vozila!

Kora crvenog luka

Sadrži antioksidativnu materiju kvarcetin, koja snižava krvni pritisak i štiti kardiovaskularni sistem.

Kada pripremate varivo možete ubaciti koru crvenog luka u lonac, te kuvati sa drugim namirnicama, a izvaditi pre serviranja obroka.

Listovi brokolija i stabljika blitve

Lisnato zeleno povrće je puno hranljivih materija. Listovi brokolija tako sadrže vitamin A i C, te kalcijum, dok je stabljika blitve bogata vitaminom K i karotenoidima koji deluju kao antioksidansi. Zato ih je dobro iskoristiti s ostatkom plodova.

Semenke dinje

Kada čistimo dinju, semenke svi odmah bacamo. Ali, tu mnogo grešimo. Koštice ovog voća su pune proteina, prehrambenih vlakana, magnezijuma, kao i vitamina E.

Stoga, koštice dinje, baš kao i koštice bundeve slobodno očistite, te ih ispecite u rerni s malo maslinovog ulja.

dinja
dinja / Izvor: Profimedia

Lišće celera

Celer sadrži dosta minerala i vitamina, te je prava bomba za organizam. Mnogi zaboravljaju i da gornji deo ploda skriva važne nutrijente, naročito magnezijum, koji pomaže u izgradnji mišića i kostiju.

Stoga, iskoristite ceo celer tako što ćete ga naseckati na komadiće i dodati sezonskim supama i varivima.

Korica pomorandže

Bogata je vlaknima koji pozitivno deluju na probavni sistem, ali i vitaminom C, koji jača imunitet.

Najbolji učinak će imati kada je naseckate po mesu, dodate u desert ili osušite na suncu sa šećerom i tako napraviti prirodne bombone.

BRZO I JEDNOSTAVNO: Pohovani sir iz rerne bogatog ukusa

BRZO I JEDNOSTAVNO: Pohovani sir iz rerne bogatog ukusa

ISPOVEST U KOJOJ ĆE SE MNOGI PRONAĆI: Šta radim dok sam u izolaciji

ISPOVEST U KOJOJ ĆE SE MNOGI PRONAĆI: Šta radim dok sam u izolaciji

Tost sa puterom i još 5 "jutarnjih" namirnica ne treba jesti pre 10 ujutru: Zalepiće se za vaš stomak

Tost sa puterom i još 5 "jutarnjih" namirnica ne treba jesti pre 10 ujutru: Zalepiće se za vaš stomak

KAO IZ RESTORANA: Zapečena testenina bolonjeze (RECEPT)

KAO IZ RESTORANA: Zapečena testenina bolonjeze (RECEPT)

Šef tvrdi: Krompir za savršeni pire ne kuva se u vodi!

Šef tvrdi: Krompir za savršeni pire ne kuva se u vodi!