Skip to main content
žena se budi

Podignite energiju za tren uz pomoć ovih 6 namirnica!

Foto: Profimedia
Kad god mislite da je potrebno, uzmite neke od njih...

Kako dan odmiče, logično je da nivo energije opada, ali srećom postoji načini da se energija podigne na prirodan način. 

MOGUĆE JE: Kako da budemo zdravi CELOG života? Postoji formula!

Ako vam se često dešava da ste pred kraj dana umorni, a imate još mnogo planiranih obaveza, nemojte odmah da posežete za energetskim napicima, već pomozite sebi pravilnom ishranom. 

(UZNEMIRUJUĆI FOTO) Bila je u KANDŽAMA anoreksije, imala samo 30 kg, a evo kako danas izgleda!

Da biste održali optimali nivo energije tokom celog dana, biće vam potrebna "pametna" hrana za mnogo energije, kojom ćete najbolje stabilizovati nivo šećera u krvi i tako sprečiti nagli pad energije, i pomoći organizmu da je proizvede u dovoljnoj količini da izdržite dan. 

Doručak
doručak
Foto: Profimedia

- Postoje namirnice koje će vratiti energiju u trenu, a biće još bolje ako napravite pametnu kombinaciju proteina, masnoća i zdravih ugljenih hidrata kojima ćete organizmu obezbediti pravu mešavinu vitamina i minerala - naglasila je Valeri Goldštajn, direktorka ishrane u Centru za uravnoteženo zdravlje, koja je za časopis "Mens helt" otkrila koje namirnice koje najbolje podižu energiju. 

1. Bademi 

- Bademi sadrže vitamin B7, poznat kao biotin, koji odlično pomaže telu u pretvaranju hrane u energiju - ističe Goldštajn i savetuje da se za instant podizanje energije jednostavno poslužite šakom badema. 

TVRDI, POLU-TVRDI, MEKANI: Koliko dugo stvarno smeju da stoje sirevi u frižideru?

2. Govedina (organska) 

- Govedina je odličan izvor gvožđa, zbog čega odlično otklanja osećaj umora, jer ga naše telo koristi tako da zadrži više kiseonika i brže ga dovede do svih ćelija u telu i na ćelijskom nivou koristi za stvaranje energije - objasnila je. 

Bademi
Foto: Profimedia

3. Sušena zob 

Suva zob je odličan dodatak jogurtu, s kojim će još bolje uticati na podizanje energije. Zob je prirodno savršen ugljeni hidrat koji sadrži čak tri elementa za povećanje energije: kalcijum, vlakna i proteine, a samo jedna porcija može da utoli glad i učiniti vas spremnijim za dnevne izazove. 

4. Jaja 

Jaja će zadovoljiti osnovne dnevne nutritivne potrebe za proteinima, jodom, vitaminom B6 i B12. Zdrava su, zasićuju i puna su energije, pa Goldštajn predlaže da, kada osetite potrebu za novom dozom energije, ne posežete za drugom kafom, već da pojedete jedno kuvano jaje. 

ZDRAVO I UKUSNO: Naučnici su odabrali POVRĆE koje je bolje jesti KUVANO!

5. Piletina 

Čista piletina je savršen izvor koenzima, čija je uloga pomoć pri proizvodnji energije tela, i vrlo je važna za zdravlje svih vitalnih organa. 

6. Spanać 

Samo jedna šoljica sirovog spanaća obezbediće vam dovoljno magnezijuma, minerala koji je potreban da naše telo proizvede željenu količinu energije.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd