Najsočnija ČOKOLADNA torta od sastojaka koje već imate KOD KUĆE - Slatkiš kao iz poslastičarnice, a sprema se VRLO BRZO
Savršena torta koja zahteva malo vremena, a daje odlične rezultate.
Izdašan slatkiš koji će vas visoko kotirati u očima onih koji ga konzumiraju, a sve sastojke već imate kod kuće.
Osnova:
- 400 g šećera
- 220 g brašna
- 85 g kakaa
- jedan prašak za pecivo
- kašičica sode bikarbone
- prstohvat soli
- dva jaja
- jedna šolja mleka
- pola šolje ulja
- kašičica kafe
- jedna šolja prokuvale vode
- dve kašičice ekstrakta od vanile
Za glazuru:
- tri žumanca
- puna kašičica šećera
- 140 ml slatke pavlake
- 200 g čokolade
- dve ili tri kašičice šećera
- 140 ml slatke pavlake
Priprema čokoladne torte:
Krenite od osnove i pomešajte šećer sa prosejanim brašnom, kakaom, sodom, praškom za pecivo i solju. Kako biste pripremili pomešane suve sastojke za one u tečnom obliku, napravite rupu u sredini. Na taj način će se sastojci bolje sjediniti.
Tu sipajte jaja, ulje, mleko i ekstrakt vanile. Pomeštajte sve sastojke.
Preko kašičice kafe prelijte šolju prokuvale vode. Dok se ona hladi, pripremite dve posude za pečenje i premažite ih puterom ili maslacem. Nakon toga stavite papir za pečenje.
Dobijenoj smesi postepeno dodajte kafu i mešajte nakon svakog dodavanja. Kada je dobro umućeno, ravnomerno prelijte smesu u prethodno pripremljene posude i stavite da se peče 30 minuta na 180 stepeni.
Dok se torta peče, prionite na pravljenje glazure. Umutite slatku pavlaku mikserom. Kada se stvrdne, dodajte šećer i nastavite da mutite.
Isecite čokoladu. Izmešajte šećer i tri žumanca. Preko toga prelijte neumućenu slatku pavlaku i mutite laganim pokretima. Stavite na tihu vatru i mutite bez prestanka dok se sve ne istopi. Skinite sa šporeta. Dodajte iseckanu čokoladu i mutite dok se i ona ne istopi.
Čokoladnu smesu pomešajte sa umućenom slatkom pavlakom.
Ispečene osnove torte ostavite da se ohladi 10 minuta pre nego što ih izvadite iz posude za pečenje. Jednu osnovu stavite na posudu na kojoj želite da se torta nalazi, premažite je glazurom i preklopite drugim slojem osnove. Ponovite postupak premazivanja glazurom. Ovog puta premažite i ivice torte tako da cela torta bude prekrivena. Uživajte!