Skip to main content
menstruacija

Setite se kada ste dobile PRVU MENSTRUACIJU: To otkriva OVAJ ŠOKANTAN podatak o vašem zdravlju

Foto: Shutterstock
Čak i dužina životnog veka može da zavisi od ovog podatka

Ženski portal Womenshealthmag.com nedavno je objavio iznenađujuće istraživanje Univerziteta u Kaliforniji. Praćeno je zdravlje 16 000 Amerikanki koje su trenutno u menopauzi, a rezultati kažu da su učesnice koje su dobile menstruaciju sa 12 godina i kasnije, ušle u menopauzu tek posle 50. godine, i time značajno sebi povećale šansu da proslave 90. rođendan.

"Ja sam ZUBAR i nikad NE KORISTIM KONAC za zube na ovaj način, totalno je POGREŠNO!" Propust koji mnogi prave

"Ja sam ZUBAR i nikad NE KORISTIM KONAC za zube na ovaj način, totalno je POGREŠNO!" Propust koji mnogi prave

"OTIŠLA SAM PO JOŠ JEDNU DOZU KONTRACEPCIJE kod ginekologa, a on mi je saopštio da sam u 28. NEDELJI TRUDNOĆE!" Mislila je da joj ciklus kasni zbog injekcija

"OTIŠLA SAM PO JOŠ JEDNU DOZU KONTRACEPCIJE kod ginekologa, a on mi je saopštio da sam u 28. NEDELJI TRUDNOĆE!" Mislila je da joj ciklus kasni zbog injekcija

- Žene koje su kasnije dobile menstruaciju imaju manje šanse da obole od određenih stanja, poput koronarne arterijske bolesti i samim tim veće šanse da ceo život provedu relativno zdrave - kaže autor istraživanja, Aladin Šadjab.

Pored toga, rezultati istraživanja pokazuju i da su žene koje kasnije dobiju menstruaciju i kasnije uđu u menopauzu uglavnom nepušači, i mnogo su manje šanse da obole od dijabetesa, iako još uvek nije jasna tačna povezanost između te dve činjenice. U svakom slučaju, kažu istraživači, računica je jasna: zdrave navike = zdrava mestruacija = zdrav život.

Rana menopauza

Istraživanje objavljeno u časopisu Human Reproduction 2017. pokazalo je da žene koje su imale prvu menstruaciju sa 11 godina ili mlađe imaju 80 posto veći rizik od ulaska u menopauzu pre 40. godine (preuranjena menopauza) i 30 posto veći rizik od menopauze između godina 40 i 44 (rana menopauza), u poređenju sa ženama koje su prvu menstruaciju dobile između 12. i 13. godine.

Ovaj rizik je najveći kod žena koje nikada nisu imale decu, kaže Suzan Stejinbaum, D.O., direktorka Instituta za srce i vaskularne bolesti u bolnici Lenok Hill u Njujorku.

menstruacija
Foto: Shutterstock

Bolest srca

Prema dugoročnoj opservacijskoj studiji iz 2018. objavljenoj u časopisu Heart, žene koje su prijavile da su dobile prvu menstruaciju pre 12. godine imaju 10 posto veće šanse da dožive srčane bolesti od onih koje nisu dobile menstruaciju pre 13 ili više.

Međutim, Strejčer napominje da za sada nema dokaza da jedno uzrokuje drugo - jednostavno postoji veza.

Moguće je da gojaznost u detinjstvu, posebno ako se nastavi tokom odraslog doba, može biti zajednički imenitelj. Masne ćelije su veliki proizvođač estrogena koji izaziva menstruaciju, objašnjava Strejčer. Povećanje stope gojaznosti u detinjstvu može objasniti zašto je prosečna starost prve menstruacije pala za više od mesec dana na 12 godina i šest meseci, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. I naravno, gojaznost je takođe povezana sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja.

Da stvar bude još gora: rana menopauza je takođe povezana sa povećanim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara.

srce
Foto: Shutterstock

Osteoporoza

Rane menstruacije, slabije kosti? Odgovor može zavisiti od toga da li ste jedna od nesrećnih žena čiji rani periodi doprinose ranoj menopauzi, objašnjava istraživanje u časopisu Journal of Clinical Endocrinologi & Metabolism. Studija pokazuje da što više estrogena budete izloženi tokom vremena, to bi vaše telo moglo biti zaštićenije od osteoporoze.

Ovo bi moglo da ide u oba smera: za neke žene, rana menstruacija znači više godina provedenih u menstruaciji i uživanje(?) viših nivoa estrogena, objašnjava Stejnbaum. To znači manji rizik od osteoporoze, kaže ona.

Međutim, ako vaša rana menstruacija dovede do još ranije menopauze, rizik od osteoporoze može se značajno povećati. U studiji, istraživači su zaključili da menstruacija koja traje manje od 25 godina, a ne 35 ili više, dovodi u veći rizik od osteoporoze.

U prevenciji osteoporoze, trening snage, kalcijum i vitamin D su vaši najveći saveznici. I, ne, ne postoji nešto kao što je "prerano" kada je u pitanju briga o vašim kostima.

bolovi u leđima
Foto: Profimedia

Dijabetes

Studija od 13.308 žena objavljena u časopisu Diabetologia takođe pokazuje da žene koje rano dobiju menstruaciju imaju veću verovatnoću da razviju dijabetes tipa 2.

Prema istraživačima, problem možda nije u tome što rani periodi izazivaju dijabetes, već u tome što visoki nivoi telesne masti uzrokuju i rane menstruacije i dijabetes.

Iako je važno održavati ukupan zdrav nivo telesne masti, Steinbaum primećuje da je stomak ili visceralna mast, koja visi u i oko vitalnih organa (za razliku od potkožne masti, koja se nalazi tačno ispod kože) najštetnija za zdravlje i nivoi hormona.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd