Svečana ĐURĐEVDANSKA TORTA sa keksom i čokoladom je najkremastija poslastica - Domaćice se otimaju za ovaj recept, svaki zalogaj je fantazija
Kremasta torta sa dve vrste fila osvaja ukusom i izgledom
Ako tražite desert koji će zaseniti sve na slavskoj trpezi za Đurđevdan, torta sa keksom i čokoladom je pravi izbor! Ova torta ne samo da se priprema bez mnogo muke, već je toliko kremasta, bogata i neodoljiva da se domaćice već danima otimaju za recept.
Spoj jednostavnih sastojaka i raskošnog ukusa čini je savršenom za slave, porodična okupljanja ili kada želite da zasladite dan nečim posebnim. Svaki zalogaj je prava čokoladna fantazija!
Domaćice širom zemlje otimaju se za ovaj recept jer jednostavno ne postoji nijedna bolja poslastica koja tako savršeno kombinuje tradiciju i luksuz. Ako želite da ove godine ostavite bez daha sve koji sednu za vašu trpezu, ovo je torta koju morate pripremiti.
Sastojci:
pet belanca
5 kašika šećera
mleveni keks, 3 kašike
prezle, 2 kašike
kakao, 2 kašike
prašak za pecivo 1/2 kesice
Za fil:
20 žumanaca
5 celih jaja
25 kašika šećera
margarin 300 g
mleveni keks 300 g
kisela pavlaka 300 ml
crna čokolada 100 g
mlečna čokolada100 g
šlag 300 g
kisela voda 300 ml
Priprema:
1. Umutiti belanca u čvrst šam, pa postepeno dodavati šećer. Kad se lepo umuti smanjiti mikser, pa dodati kakao, prezle, mleveni keks i prašak za pecivo. Sjediniti i sipati u pleh koga ste obložili pairom za pečenje.
2. Peći na 200 stepeni oko 10 minuta. Umutiti još tri identične kore. Sačekati da se ohladi.
3. Za fil je potrebno da žumanca i jaja umutite penasto. Dodajte šećer i mutite dok se masa ne udvostruči. Skuvajte fil na pari i ohladite. Margarin ili puter umutite penasto, pa dodajte hladan fil. Sve izmiksati i dodati mleveni keks, kiselu pavlaku i iseckane čokolade (crnu i belu).
Krem šlag umutite sa mineralnom vodom.
Filovati : kora, žuti fil, šlag, kora…
Prijatno!