ROLAT SA PEKMEZOM po bakinom receptu - Sočan i ukusan, a njegova tekstura vraća u bezbrižno detinjstvo
Ova poslastica se pravi po tradicionalnom receptu, a savršena je za početnike u kuhinji.
Ukoliko ste u potrazi za starinskim receptom koji će osvežiti vašu trpezu i podsetiti na detinjstvo, upravo ste ga našli. Pogledajte kako izgleda priprema i šta je sve potrebno za ovaj slatkiš.
Sastojci:
- 10 jaja
- 10 kašika šećera
- kesica vanilin šećera
- 10 kašika brašna
- jedna kašika ulja
- pekmez po želji
Priprema:
Najpre odvojite belanca od žumanaca. Belanca mutite sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete čvrst sneg. U smesu dodajte žumanca i kašiku ulja, te nastavite sa mućenjem dok se sve dobro ne sjedini.
Mikser odložite i laganim pokretima žicom umešajte brašno u smesu. Obratite pažnju da bude bez grudvica.
Smesu izlijte u pleh prethodno obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok kora ne dobije smeđu boju. To bi otprilike bilo 15 minuta.
Koru izvadite iz pećnice i urolajte u vlažnu krpu, kako bi omekšala. Ostavite da tako stoji 10 minuta.
Nakon što omekša, pažljivo je razvijte i premažite pekmezom po želji. Za puniji ukus možete dodati šlag, mlevene orahe ili komadiće voća. Pažljivo uvijte koru u rolat.
Kada se rolat potpuno ohladi, isecite ga na kolutiće. Prijatno!