Ručak gotov za 30 MINUTA: Pastirski ĐUVEČ, jelo naših predaka koje krije bogatstvo ukusa i tradicije
Zamišljeno kao jelo koje su nekada pripremali pastiri na planinama, danas je postalo omiljeni recept na trpezama širom Balkana.
Pastirski đuveč je jelo koje spaja bogatstvo tradicije i jednostavnost pripreme, a istovremeno pruža nezaboravan užitak za sva čula. Poteklo iz balkanske kuhinje, ovo jelo je idealno za sve one koji žele uživati u hranljivom obroku koji nije samo ukusan, već i nutritivno bogat.
Sastojci
- 4 glavice seckanog crnog luka
- 800 g seckane paprike
- 3 seckana paradajiza
- 100 ml belog vina
- Struk seckanog peršuna
- So, biber
- 200 g seckanih pečurki
-
100 g sitnog sira
Za preliv
- 500 g kiselog mleka
- 4 jaja
- 3 kašike brašna
Na zagrejano ulje sipate luk da se dobro izdinsta, a potom dodajte papriku i dobro sjedinite. Zatim prelijte vinom i preklopite 15 minuta da se prodinsta.
U tiganj dodajte paradajz, a potom začine i peršun.
Pečurke malo prodinstajte u tiganju, a potom u smesu sa povrćem dodajte iste i promešajte.
Preliv pravite tako što sastojke sjedinite, kako bi smesa bila bez grudvica, a potom dodajte seckani peršun.
Pleh dobro premažite sa mašću, sipajte smesu sa povrćem, pa red sira, a potom prelijte.
Preklopite i pecite u rerni 30 minuta, a potom još 10 minuta bez poklopca.
Detaljnije o načinu pripreme na videu Cookster TV.