Ruske PIROŠKE sa SIROM: Hrskave spolja, a mekano testo iznutra, brzo i jednostavno se priprema, a ukus je nezaboravan
Ove mekane i ukusne piroške mogu biti punjene raznim sastojcima, od mesa i krompira do kupusa, sira ili voća.
Ruske piroške su jedno od najpoznatijih jela tradicionalne ruske kuhinje i često su povezane s tradicionalnim seoskim načinom života.
Prvobitno su se pravile kao jelo koje je lako poneti sa sobom, pa su postale omiljene među putnicima i radnicima.
Piroške su savršene za doručak, ručak ili užinu, a njihova priprema nije previše komplikovana.
Sastojci
- 500 g brašna
- 4 kuvana krompira
- 3 žumanca
- 80 g otopljenog margarina
- Prstohvat soli
- 150 g toplog mleka
- 1 kašičica šećera
- 40 g svežeg kvasca
- 200 g sira za filovanje
- Ulje
Brašno, žumance, otopljeni margarin i so pomešajte u posudu i dodajte rastopljeni kvasac u mleku i šećeru. Zatim, skuvajte krompir i izdrobite ga kao za pire, a zatim ga dodajte u smesu.
Zamesite testo i ostavite da naraste 30 minuta.
Na pobrašnjenu podlogu razvijte testo, a zatim ga secite na pravougaonike.
Smesu sipajte kašikom na pravougaonike, a potom urolajte svaku pirošku i rukama zatvorite.
Fil za punjenje možete po ukusu napraviti.
U zagrejano ulje pržite sa obe strane.
Detaljnije o načinu pripreme u videu Milica Mihailović.