broken clouds
14°C
03.05.2024.
Beograd
eur
117.1117
usd
109.3684
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

DŽEM OD KAJSIJE IZ RERNE: Pretvoriće parče hleba u SAVRŠEN DORUČAK, NE sadrži ŠEĆER i nema NEREDA dok ga spremate

19.07.2023. 07:42
Piše:
Srbija Danas
džem od kajsija
džem od kajsija / Izvor: Foto: Youtube printscreen/Jelajelena Petrovic

Obogatiće palačinke, torte i sve kolače!

Jedno od najomiljenijih voća u letnjim danima je kajsija, a džem od nje obavezan je u kuhinji svake domaćice. Obično ga kuvamo u ovo vreme i nekoliko teglica sakrijemo sami od sebe, kako vbi imalo i za hladnije dane.

Predstavljamo vam jednostavan recept za džem od kajsija, bez šećera. Kako se sprema u rerni, nećete napraviti ni veliki nered u kuhinji tokom pripreme.

Ovaj džem će obogatiti sve kolače, torte i palačinke koje budete pravili, pa i samu krišku hleba pretvoriće u savršen doručak.

NEŠTO SKROZ DRUGAČIJE: Pripremite kod kuće DEZERT IZ ELITNIH RESTORANA, sočna i hrskava PITA SA DINJOM oduševiće svakoga

NEŠTO SKROZ DRUGAČIJE: Pripremite kod kuće DEZERT IZ ELITNIH RESTORANA, sočna i hrskava PITA SA DINJOM oduševiće svakoga

LAGANI LETNJI RUČAK: Musaka sa tikvicama - najsočnije i najkremastije jelo koje prija baš svima (RECEPT)

LAGANI LETNJI RUČAK: Musaka sa tikvicama - najsočnije i najkremastije jelo koje prija baš svima (RECEPT)

Potrebno je:

  • 6 kg kajsija
  • 300 gr rurmi ili suvoga grožđa
  • malo cimeta  

Priprema:

Kajsije dobro oprati, odstraniti koščice i delove koji nisu zdravi. Ne morate ih seći, dovoljno je da ih samo prepolovite. Urme ili suvo grožđe potopiti u vodu (najbolje da to uradite još prethodni dan) pa ih ocedite i sameljite.

Smesu od urmi ili suvog grožđa izmešajte sa kajsujama i stavite u šerpu, a potom u rernu na 230 stepeni. Povremeno promešajte.

Kad je reč o šerpi, birajte što širu i tanju, a savetujemo vam da žicu stavite na dno. Nije potrebno poklapanje, već samo povremeno mešanje, odnosno na 15 minuta.

Kuvajte dok voda voda ispari i ostane samo gustina. Po želji možete izblendati štapnim mikserom, a mogu ostati i kajsije u većim komadima. Znaćete da je džem gotov, kad se vidi dno šerpe.

Tegle prethodno dobro oprati, a savetujemo i da ih serilišete na 100 stepeni u rerni.  Sipajte vruć džem i dobro zatvorite tegle, a onda ih okrenite naopako. Svaku načenu teglu držati u frižideru.