Četvrtak 22. feb 2024.
dijabetes

U Srbiji približno 770.000 ljudi živi sa DIJABETESOM - Povišene vrednosti ŠEĆERA U KRVI dovode do promena na NERVIMA OKA, bubrega, srca, a ovo su PRVI simptomi

Foto: Shutterstock
Povišene vrednosti šećera u krvi u dijabetesu, vremenom dovode do promena na krvnim sudovima i nervima oka, bubrega, srca i drugih organa, i mogu biti uzrok raznih oboljenja.

Svetski dan dijabetesa, 14. novembar, obeležava se na dan kada je rođen Frederik Banting, naučnik koji je sa Čarls Bestom 1922. godine otkrio insulin.

Otkriće insulina, njegova masovna proizvodnja, distribucija širom sveta i razvoj savremenih insulinskih preparata su u potpunosti transformisali lečenje dijabetesa. Međutim, i posle 100 godina od otkrića insulina, u svetu još uvek nije obezbeđena potpuna dostupnost dijabetološkoj zdravstvenoj zaštiti svim osobama obolelim od dijabetesa, navodi se na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Ovaj dan i MLAD MESEC u Škorpiji mnogima će okrenuti život NAOPAČKE - Tajne će biti otkrivene, dolazi do raskida i RAZVODAhoroskop

Ovaj dan i MLAD MESEC u Škorpiji mnogima će okrenuti život NAOPAČKE - Tajne će biti otkrivene, dolazi do raskida i RAZVODA

Veruje se da na današnji NAJTUŽNIJI praznik može da se DESI ČUDO - ako ste vernik ovo OBAVEZNO uraditecrkva

Veruje se da na današnji NAJTUŽNIJI praznik može da se DESI ČUDO - ako ste vernik ovo OBAVEZNO uradite

U susret Svetskom danu borbe protiv šećerne bolesti, razgovarali smo sa profesorkom doktorkom Teodorom Beljić Živković o tome kako primetiti prve simptome povišenog šećera u krvi i kako ova bolest utiče na kvalitet života.

Dijabetesna polineuropatija najčešća komplikacija šećerne bolesti

- Ova komplikacija nastaje i u fazi predijabetesa, a manifestuje se neprijatnim senzacijama koje se manifestuju prvenstveno u nogama: bolovi, grčevi, utrnulost, ukočenost i peckanje. U osnovi neuropatije su oštećenja sitnih krvnih sudova koji hrane živčani sistem. Naš živčani sistem je podeljen u centralni, koji čini mozak i kičmena moždina, i periferni, koji čine nervna vlakna koja polaze iz mozga ili kičmene moždine. Kada govorimo o polineuropatiji, podrazumevamo oštećenja koja se događaju u perifernom nervnom sistemu - rekla je za portal Srbija Danas profesorka Beljić Živković.

bol
Foto: Shutterstock

Primer: Cipele su neudobne i pritiskaju prst. Informacija “pritiskanja” se prenosi u mozak, direktno u centar za bol. Pritisak prsta, nakon obrade u mozgu, postaje bol. Kao odgovor na bol, mi činimo radnje da bol smanjimo – izuvamo cipelu i zamenjujemo je drugom obućom. Ako informacija “pritiskanja” ne ode u mozak, nastaje žulj. Ako informacija o nastanku žulja ne ode u mozak, žulj pukne, inficira se i dalje je sve poznato.

Poremećaj u cirkulaciji, posebno izražen kod pušača

- Obično kod osoba sa dijabetesom postoji i poremećaj u cirkulaciji. Naročito je izražen kod pušača. Lako se otkriva pregledom. Ukoliko ne može da oseti pulsacije arterija stopala, na tipičnim mestima, pacijent se šalje na pregled koji se zove Doppler arterija donjih ekstremiteta. Doppler pregledom može se ustanoviti koji pacijent ima lošu cirkulaciju i kakvog je ona stepena. Da li može da se leči lekovima, ili je potrebna operacija na krvnim sudovima. Ukoliko se Doppler pregledom ustanovi poremećaj u cirkulaciji, kaže se da osoba ima ishemijsku bolest nogu. Zarastanje promene na terenu slabe prokrvljenosti stopala je skoro nemoguće. Ukoliko postoji infekcija, ulceracija se širi prema dubini i može zahvatiti kost. Tada je prognoza veoma ozbiljna - ističe doktorka.

Česta pojava katarakti i glaukoma

- Dijabetička retinopatija (Retinopathia Diabetica) je oboljenje koje nastaje zbog izraženog oštećenja kapilara u mrežnjači. Mrežnjača je unutrašnji deo oka pomoću koga čovek vidi. Najranije su promene u vidu neproliferativne retinopatije. Karakterišu je promene na krvnim sudovima mrežnjače, proširenja vena, koja se kasnije pretvaraju u nepravilna suženja tako da vene dobijaju izgled kobasice. Prisutna su sitna krvavljenja i pojava belih konaca. U osoba sa dijabetesom je česta katarakta i pojava glaucoma.  Najbolja zaštita za očuvanje vida je održavanje nivoa šećera u krvi što bliže normalnim vrednostima (od 4 – 7 mmol/l).

oči
Foto: Shutterstock

Nelakoholna masna degeneracija jetre

- Šećerna bolest može dovesti i do nealkoholne masne degeneracije jetre. Nju karakterišu steatoza (nagomilavanje masti u jetri), odumiranje ćelija jetre, upala i ožiljavanje. Proces steatoze je potencijalno reverzibilan ukoliko se ukloni uzrok njenog nastanka. Međutim, u toku svoje evolucije može dovesti do razvoja ciroze jetre i hepatocelularnog karcinoma. Pacijenti sa nealkoholnom masnom jetrom uglavnom su bez tegoba. Mogu se žaliti na nelagodnost ispod desnog rebarnog luka, slabost
i uvećanje jetre. Na nealkoholnu masnu jetru treba misliti kod gojaznih osoba sa ili bez dijabetesa koji imaju poremećene vrednosti transaminaza (AST, ALT < 250 IJ, AST/ALT < 1) uz ultrazvučni nalaz uvećane i svetle jetre. Međutim, zlatni standard je biopsija jetre - zaključila je profesorka doktorka Beljić Živković.

Dijabetes u Srbiji

Dijabetes je peti vodeći uzrok umiranja i peti vodeći uzrok opterećenja bolestima. Procenjuje se da oko 460.000 odraslog stanovništva Srbije zna da ima dijabetes.

Kod približno 36% obolelih (250.000) dijabetes još uvek nije otkriven, tako da ukupan broj obolelih (otkrivenih i neotkrivenih slučajeva) iznosi oko 710.000. Polovinu obolelih čini radno sposobno stanovništvo.

Dijabetes se često otkriva slučajno, kada je bolest uznapredovala i komplikacije nastupile. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, gotovo 1/3 pacijenata već ima jednu ili više kasnih komplikacija u trenutku postavljanja dijagnoze dijabetesa.

U našoj zemlji od ove bolesti godišnje umre oko 3400 osoba. U 2021. godini Srbija je na osnovu standardizovane stope mortaliteta od 16,3 na 100.000 stanovnika pripadala grupi evropskih zemalja sa visokim stopama umiranja od ove bolesti.

 

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
13 Beograd