Sit im ne može odoleti - Puter štanglice od najmekšeg testa, mese se brzo i lako, a ukus će vas oduševiti
Pravo domaće testo, raskošno, mekano i ukusno. Slaže se kao prilog uz bilo koje jelo, a može biti i doručak ili večera.
Evo jednog odličnog recepta za puter štanglice koje izgledaju fenomenalno, a uz to su veoma ukusne i mekane.
Za sve ljubitelje domaćeg testa evo recepta i sastojaka.
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- suvi kvasca
- 80 g šećera
- 270 g mlako-toplo mleko
- 150g omekšali maslac
- 1 jaje
Recept
1. Omekšajte 100g maslaca ili na sobnoj temperaturi ili u pećnici na 30’C oko 5 minuta.
2. Zagrejte mleko do mlako-toplog
3. Izmešajte brašno, kvasac i šećer pa dodajte mleko i maslac pa mutite spiralnim nastavcima ili kukom na laganoj brzini 5 minuta (testo se treba odvajati od rubova zdele)
4. Prekrijte prozirnom folijom ili krpom i pustite da se diže sat i po do dva (da se udvostruči); stavite preostalih 50 đg maslaca na sobnu temperaturu da omekša
5. Testo lagano premesite, izvadite ga i podelite taj broj s 21 (toliko će biti šangica).
6. Uzimajte po 45g testa te prvo oblikujte kuglicu, pa mali valjak i njega razvaljajte u duguljasto i tanko (dužina oko 35 cm). Premažite s malo omekšalog maslaca (tanko, tek toliko da prekrije) i zarolajte kao u videu
- testo s kojim ne radite i štangice koje ste stavili na pleh trebaju biti uvek pokrivene krpom ili folijom
7. Štangice slažite na pleh obložen papirom za pečenje tako da je završetak štangice prema dole
8. Pokrijte krpom i pustite da se dižu pola sata, a za to vreme ugrejte pećnicu na 200’C
9. Kad su se digle, premažite ih razmućenim jajetom, zarežite po 3 crte na svakoj štangici
10. Pecite 15min na 200’C na donjem delu pećnice (ako stavite na sredinu previše će potamniti odozgo).