Сит им не може одолети - Путер штанглице од најмекшег теста, месе се брзо и лако, а укус ће вас одушевити
Право домаће тесто, раскошно, мекано и укусно. Слаже се као прилог уз било које јело, а може бити и доручак или вечера.
Ево једног одличног рецепта за путер штанглице које изгледају феноменално, а уз то су веома укусне и мекане.
За све љубитеље домаћег теста ево рецепта и састојака.
Састојци:
- 500 г глатког брашна
- суви квасца
- 80 г шећера
- 270 г млако-топло млеко
- 150г омекшали маслац
- 1 јаје
Рецепт
1. Омекшајте 100г маслаца или на собној температури или у пећници на 30’Ц око 5 минута.
2. Загрејте млеко до млако-топлог
3. Измешајте брашно, квасац и шећер па додајте млеко и маслац па мутите спиралним наставцима или куком на лаганој брзини 5 минута (тесто се треба одвајати од рубова зделе)
4. Прекријте прозирном фолијом или крпом и пустите да се диже сат и по до два (да се удвостручи); ставите преосталих 50 ђг маслаца на собну температуру да омекша
5. Тесто лагано премесите, извадите га и поделите тај број с 21 (толико ће бити шангица).
6. Узимајте по 45г теста те прво обликујте куглицу, па мали ваљак и њега разваљајте у дугуљасто и танко (дужина око 35 цм). Премажите с мало омекшалог маслаца (танко, тек толико да прекрије) и заролајте као у видеу
- тесто с којим не радите и штангице које сте ставили на плех требају бити увек покривене крпом или фолијом
7. Штангице слажите на плех обложен папиром за печење тако да је завршетак штангице према доле
8. Покријте крпом и пустите да се дижу пола сата, а за то време угрејте пећницу на 200’Ц
9. Кад су се дигле, премажите их размућеним јајетом, зарежите по 3 црте на свакој штангици
10. Пеците 15мин на 200’Ц на доњем делу пећнице (ако ставите на средину превише ће потамнити одозго).