clear sky
19°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Smanjite ŠTETNOST pržene hrane SAMO jednim potezom!

20.04.2018. 08:54
Piše:
Srbija Danas
Ručak
Ručak / Izvor: Foto: Pixabay

Raznolikost i umerenost.

Prženi i pečeni krompir i ostalo korenasto povrće, čips, grickalice, tost, kolači, keks, žitarice za doručak su hrana koja sadrži najveću količinu akrilamida, hemijskog jedinjenja za koji se smatra da može povećati rizik od razvoja raka.

SECKANO ILI U KOMADU: ONI su pravi ČUVARI vašeg mentalnog ZDRAVLJA!

O potencijalno kancerogenom delovanju akrilamida na ljudsko zdravlje počelo je da se priča još 2002. godine, kada je jedno istraživanje sprovedeno u Švedskoj pokazalo da se prženjem i pečenjem krompira i proizvoda od žitarice on stvara u hrani.

DO 15 KILOGRAMA MANJE! Najbrži recept za skidanje masti - sastojke već imaš kod kuće!

Budući da je za akrilamid bilo poznato da povećava rizik od razvoja raka kod životinja i da se utvrdilo da se to isto jedinjenje nalazi u širokom spektru prehrambenih proizvoda koje svakodnevno koristimo, porast zabrinutosti za njegovom izloženošću u ishrani nije neobična.

viršle
viršle / Izvor: Profimedia

Akrilamid je hemijsko jedinjenje koje prirodno nastaje tokom termičke obrade hrane koja sadrži skrob pri visokim temperaturama (prženje, pečenje, industrijska obrada)

Moraš ODOLETI brzoj hrani! 5 zdravih grickalica koje možeš jesti dok si na poslu!

Kod odraslih najveći izvori akrilamida su prženi krompir, hleb, keks, grickalice i slično. Kod dece najveći izvor akrilamida u ishrani su proizvodi od prženog krompira, hleba i žitarica za doručak. Međutim, izloženost akrilamidu u ishrani je moguće smanjiti.

hleb i pomfrit
hleb i pomfrit / Izvor: Profimedia

Pri termičkoj obradi hrane preporučuje se izbegavanje preterano pržene i pečene hrane, odnosno sa termičkom obradom treba završiti kada hrana postigne zlatnosmeđu boju, a izbegavati postizanje "reš pečene" boje.

SVE JE JASNO: Terzić otkrio ko će PREDVODITI Zvezdu ka Ligi šampiona (FOTO)

Ishrana koja je raznolika, uravnotežena i umerena sama po sebi limitira unos proizvoda sa visokim sadržajem akrilamida, pa se svakako preporučuje. To bi značilo da nema potrebe u potpunosti da izbacite unos hrane koja sadrži akrilamide, već je potrebno konzumirati je povremeno i u umerenim količinama.