Sočan i BRZ KOLAČ sa jagodama iz jedne činije - Samo 4 sastojka, 5 minuta posla i pečenje
Ako volite jednostavne i brze kolače bez mnogo sudova i komplikacija, ovaj recept će vas oduševiti! Sočan, mirisan i prepun jagoda, pravi se za svega nekoliko minuta – i uspeva svima.
Letnje poslastice treba da budu lagane, brze i osvežavajuće – baš kao ovaj kolač od jagoda koji sadrži samo četiri osnovna sastojka! Idealno je rešenje kada vam se prijede nešto slatko, a ne želite da provedete sate u kuhinji. Sve se muti u jednoj činiji, nema kvasca ni praška za pecivo, a rezultat je mekan i sočan biskvit prepun voća koji se jede i topao i hladan.
Najlepše od svega? Nema čekanja da testo naraste i nema komplikovanih koraka. Samo umutite, ubacite jagode i stavite da se peče!
Sastojci:
- 450 g svežih jagoda
- 170 g šećera
- 170 g glatkog brašna
- 3 jaja
Priprema:
U velikoj činiji umutite 3 cela jaja sa 170 grama šećera. Mutite mikserom oko 2 minuta, dok ne dobijete penastu i glatku kremu.
Zatim kuvarskom varjačom lagano umešajte 170 grama prosejanog glatkog brašna, vodeći računa da masa ostane vazdušasta.
Na kraju dodajte 450 grama svežih jagoda koje ste prethodno oprali i isekli na sitnije komade. Što su jagode sitnije seckane, to će kolač biti lepše teksture.
Smesu sipajte u prethodno namašćen pleh ili kalup za tortu.
Pecite u unapred zagrejanoj rerni – prvo 5 minuta na 200°C, zatim smanjite temperaturu na 175°C i pecite još oko 30 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suva.
Ostavite da se malo ohladi i poslužite po želji uz kuglu sladoleda ili malo šećera u prahu.
Napomena:
Kolač se može praviti i sa malinama, borovnicama ili mešanim šumskim voćem. Savršen je uz jutarnju kafu ili kao lagan desert nakon ručka.