Spoj PRHKOG TESTA i dve vrste fila od jagode i vanile - Recept za BAJADERA PITU će vas oduševiti, za ovo se traži prepis
Ako želite da probate nešto novo i drugačije, evo predloga za vas.
Predstavljamo vam recept za neobičnu bajadera pitu, koja je spor kupovnih korica i dve vrste fila od vanile i jagode.
Oduševiće vas sam postupak, ali i rezultat, kao i ukus i tekstura ovog divnog slatkiša.
Sastojci:
500 g gotovih kora za pitu
Prvi fil:
- 450-500 g jagode
- 600 ml sok od jagode
- 6 kašika gustina
- 6-8 kašika šećera
Drugi fil:
- 1 l mleka
- 3 pudinga od vanile
- 10 kašika šećera
Treći fil i preliv:
- Mera čašom od 2 dl
- 4 jaja
- 1 čaša šećera
- 1 čaša ulja
- 1 čaša jogurta
- 2 čaše pšenični griza
- 1 čaša mlevene plazme
- 2 vanil šećera
- 1 prašak za pecivo
Priprema
Prvi fil sprema se od jagoda. Pola kilograma jagoda odmrznutih, ocediti, dobije se oko 600 ml soka. Polovinu soka dodati u šerpu i staviti šest kašika šećera. Šest kašika gustina razmutite u drugoj merici soka. Jagode dodajte u posudu sa sokom i šećerom.
Kada se zagreju jagode i šećer otopi, prelijte sve gustinom i sve dobro sjedinite.
Drugi fil spremate tako što u polovinu litre mleka stavite 8 do 10 kašika šećera i stavite takođe u šerpu da se zagreje. Puding razmutite u drugu polovinu litre mleka i razmutite. Kada se mleko zagreje ubacite puding unutra.
Treći fil je zapravo premaz pa pita bajaderu. Umutite četiri jaja, dodajte čašu do dve šećera, zavisi koliko volite slatko (2dl), zatim kesicu vanilin šećera, čaša ulja, jedna čaša običnog jogurta, dve čaše pšeničnog griza i po vašoj volji dodajte jednu čašu mlevenog keksa. Dodajte i jedan prašak za pecivo.
Sve sjedinite i ostavite da nabubri.
Posudu u kojoj ćete peći kolač obložite uljem, a zatim preko položite masni papir. Pleh pokrijte jedim slojem kora ali tako da kore vise sa strane preko rubova pleha. Premažite ih slojem žutog fila, zatim poklopite korama i stavite preko fil od jagoda
Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve kore, a zatim krajeve koji padaju preko rubova pleha sklopite ka unutrašnjosti.
Na kraju vrh pite prekrijte jednim slojem kora i izdašno premažite sa malo žutog fila u koji ste dodali par kašika ulja.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta i 30 minuta na 180-170 stepeni. Nakon 10 minuta pitu pokriti nakvašenim pek papirom. Ohlađenu pitu bajaderu rezati kad se skroz ohladi i služiti.
Detaljnije o receptu pogledajte na videu Kuhinja Valentina Mašković gde imate još odličnih recepata.