Skip to main content
stomatolog

Ako vam krvare desni, to je UPOZORENJE: Evo kako ćete znati koji ORGANI su ugroženi po stanju u kojem se nalaze ZUBI

Foto: Shutterstock
Ako uveče kada perete zube ili ujutro kada zagrizete tost desni prokrvare, vreme je za odlazak lekaru

Više od 700.000 građana Srbije nema nijedan svoj zub u vilici, pokazuje istraživanje Instituta "Batut". 

Ono što je najgore jeste da krezubost u Srbiji nije više povezana sa životnom dobi, jer sve više mladih ljudi u našoj zemlji, zbog loše oralne higijene i neodlaska kod zubara, ostaje bez svih svojih zuba.

Sve više mladih žena u Srbiji NE MOŽE DA ZATRUDNI zbog ovog problema sa jajnicima - ovo su najčešći simptomi

Sve više mladih žena u Srbiji NE MOŽE DA ZATRUDNI zbog ovog problema sa jajnicima - ovo su najčešći simptomi

Slede DRAMATIČNE promene! Najavila NOVE nepogode i BOLESTI na proleće- od njenih reči podilazi jeza

Slede DRAMATIČNE promene! Najavila NOVE nepogode i BOLESTI na proleće- od njenih reči podilazi jeza

Kao glavni uzrok takvih rezultata, kaže se u saopštenju, koje se poziva na podatak iz istraživanja Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", izdvajaju se loše navike, a posebno nezdrava ishrana, konzumacija alkohola i duvana.

Stomatolozi preporučuju da briga o zubima kreće i još pre njihovih nicanja, a stomatolog Stefan Knežević ističe da je oralno zdravlje veoma važno za opšte zdravlje.

Da bismo vodili pravilnu oralnu higijenu treba da prvenstveno znamo korektnu primenu osnovnih sredstava za održavanje oralne higijene: četkice, interdentalne četkice i konca. Pomoćna sredstva (paste, rastvori, gelovi..) su tu, kao što im i samo ime kaže, pomoć osnovnim sredstvima u borbi protiv karijesa i parodontopatije.

- Primena konca veoma je bitna u održavanju oralne higijene jer se on koristi za uklanjanje hrane i plaka koji se gomila na zubima i to na onim mestima gde četkice za zube ne mogu da priđu. S obzirom na to da je gomilanje plaka među zubima jedan od osnovnih i primarnih uzroka bolesti poput  gingivitisa, zubnog karijesa, pa čak i paradontopatije preporuka je da se konac koristi svakodnevno. Istraživanja kažu da se i do 80% plaka može ukloniti ukoliko koristite upravo ovu metodu čišćenja zuba - rekao je doktor Stefan Knežević.

stomatolog
Foto: Shutterstock

Kako se manifestuje paradontopatija?

Manifestuje se otokom, crvenilom i krvaranjem desni, a kasnije se pojavljuje i loš zadah. Ukoliko se gingivitis ne leči zapaljenje se širi na kost i vlakna koja vezuju zub za kost, a onda se formiraju parodontalni džepovi - prostori između zuba, kosti i desni. Vremenom dolazi do povlačenja desni, pojavljuje se razmak između zuba, a žvakanje postaje otežano i bolno.

Ne samo da u daljem toku zubi počinju da se klate i ispadaju, već parodontalni džepovi predstavljaju i žarišta koja mogu da ugroze i udaljena tkiva i organe, pre svega srčane zaliske, zglobove i mozak.

Glavni uzrok upale desni su bakterije u mekim naslagama koje se lepe na zube i desni. U jednom kubnom milimetru tih naslaga može se naseliti čak 10.000.000 različitih mikroorganizama. Što su zubne naslage deblje, bakterije su opasnije za desni.

stomatolog
Foto: Shutterstock

Preporučljivo je da se sa higijenom usne duplje krene i pre nicanja prvog mlečnog zubića. Vlažnom sterilnom gazom, neophodno je bebi minimum jednom dnevno ukloniti naslage sa desni i jezika. Sa nicanjem zuba, oko šestog meseca počinje i njihovo “pravo” pranje.

Ishrana treba da bude uravnotežena, sa što manje prostih šećera, raspoređena u 3 glavna obroka i 2 užine. Učestalo unošenje hrane je mnogo štetnije od količine. Treba piti dosta tečnosti tokom dana, a nakon večernjeg pranja zuba i tokom noći se unosi samo voda. Zdravlje usne duplje je bitno i za zdravlje celog organizma.

Bez adekvatne higijene, zdravih navika i redovnih pregleda, bolesti zuba mogu da utiču na zdravlje uopšte.

Bolesti desni mogu zakomplikovati dijabetes i dovesti do gangrenoznog stomatitisa. Upaljene desni znače i povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti;

  • Oralne bakterije lako mogu uzrokovati infektivni artritis;
  • Zubne infekcije povećavaju rizik od upale pluća.
  • Helycobacter pylori koja se taloži u zubnom plaku je povezana sa nastankom kancera pankreasa.
  •  
Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd