Stradaju vam bubrezi: Ove 4 namirnice su smrt za njih, a svakodnevno ih koristite
Bićete iznenađeni namirnicama koje su se našle na listi.
Da li ste se ikada zapitali kako vaša svakodnevna ishrana utiče na zdravlje bubrega? Nefrolog Flávio Galindo upozorava da određene namirnice, čak i u umerenim količinama, mogu da podstaknu stvaranje bubrežnih kamenaca i ozbiljno oštete ovaj važan organ.
Orašasti plodovi
Orasi, bademi i kikiriki su puni zdravih masti, ali i oksalata – jedinjenja direktno povezanog sa formiranjem bubrežnih kamenaca. Ako ih jedete svakog dana, rizik od nakupljanja kristala u mokraći brzo raste.
Gazirani napici
Posebno napici tipa cola sadrže fosfornu kiselinu koja remeti balans minerala u organizmu. Prevelika količina fosfora u telu povećava izlučivanje kalcijuma iz kostiju i bubrega, olakšavajući stvaranje kamenca.
Crveno meso
Preterani unos proteina životinjskog porekla, naročito crvenog mesa, podiže nivo natrijuma u organizmu. To vodi ka većoj koncentraciji kalcijuma i oksalata u mokraći, što direktno doprinosi riziku od bubrežnih kamenaca.
Prerađeni proizvodi
Gotova jela i grickalice pune su fosfora, soli i nezdravih masti. Konstantna konzumacija ove hrane ne samo da opterećuje bubrege, već doprinosi i zadržavanju toksina, što može voditi hroničnim oboljenjima.
Za zdravlje bubrega, pažljivo birajte šta stavljate na tanjir. Smanjite ili izbegavajte ove namirnice i umesto toga se opredelite za obilan unos svežeg voća, povrća i dovoljno tečnosti.