SULTANOVA SARMA: Omiljeni kolač mnogih sladokusaca, a ono što je najbolje - ne mora da se peče
Odličan izbor za prave ljubitelje orijentalnih slatkiša.
Ovo je jedan popularni orijentalni kolač koji neki nazivaju i slatkom sarmom ili Paša lokum. Ovaj recept obožavaju svi koji su ljubitelji kremastih kolača, naročito onih sa kokosom.
Takođe, još jedan razlog zbog čega je ovaj kolač veoma popularna jeste njegova jednostavna priprema. Brzo se sprema, za njega nije potrebno previše sastojaka, a ono što možda i najviše privlači jeste da ne mora da se peče.
Sastojci:
150 gr kokosa
Fil:
- 1 l mleka
- 1 časa šećera ( čaša 130 ml )
- 1 čaša brašna sencansko tip 400
- 4 kašike kakaa
- 70 gr maslaca ili margarina
- 100 g čokolade
Priprema:
U pleh od rerne stavite oko 150 g kokosa, dobro ga rasporedite i ostavite pleh sa strane pa krenite sa pripremom fila. Uzmite čašu od 130 ml i sa njom odmerite brašno i sipajte ga u jednu činiju, potom dodajte četiri kašike kakaa i malo mleko, taman koliko je potrebno da lepo sjedinite kakao i brašno, a da ne ostanu grudvice.
Potom u jednu šerpu sipajte ostatak mleka, kao i jednu kašiku šećera pa stavite na šporet da sve proključa. U mleko takođe dodajte i jedan maslac, a nakon što se on istopi sipajte polako smesu koju ste prethodno napravili i to uz konastantno mešanje kako se ne bi napravile grudvice. Od momenta kada proključa potrebno je kuvati između 5 i 10 minuta. Na kraju dodajte i 100g čokolade, pa šport možete i isključiti jer je potrebno samo da se čokolada istopi.
Dil ravnomerno sipati i rasporediti preko kokosa, stavite preko njega foliju pa ga ostaviti da se ohladi, prvo na sobnoj temperaturi, a potom i u frižider. Za to vreme umutite 200 g šlaga, tako da bude malo gušći. Kada se kora ohladi ravnomerno preko nje namažite šlag. Nakon toga isecite kolač na pravougaonike, koje ćete potom urolati uz pomoć špatule, tako da dobijete male rolate. Na kraju ostavite kolač da se ohladi još nekih pola sata.
Na ovaj način ćete uživati u slasnoj poslastici, a ako želite da isporbate još sličnih recepata možete ih pronaći na Jutjub kanalu "Bokina kuhinja".