Četvrtak 22. feb 2024.
vitamini

Kako OJAČATI IMUNITET pred ZIMU? Da ne biste ŠMRKUTALI čim kročite napolje, obavezno uzimajte SUPLEMENTE i jedite OVU SUPERHRANU

Foto: Shutterstock
Hladno vreme donosi najezdu virusa, gripova i prehlade, zato je važno osnažiti imuni sistem vitaminima kojih obično u ovo doba godine nema dovoljno, a ukoliko ne želite tablete, tu je i bogata i zdrava hrana

Kako se zima približava, dani postaju kraći, a neizbežne sezonske bolesti počinju da "napadaju", te našem imunom sistemu treba snaga da izdrži tu borbu.

Dramatični pad izloženosti sunčevoj svetlosti može poremetiti naš unutrašnji telesni sat i dovesti do nedostatka esencijalnih hranljivih materija. Ali to nije sve.

OPREZ! Velika PREVARA SA HLEBOM! Podvaljuju OBOJENI kao crni hleb i SKUPO ga plaćamo! Nutricionista za SD otkriva trik za proveruhleb

OPREZ! Velika PREVARA SA HLEBOM! Podvaljuju OBOJENI kao crni hleb i SKUPO ga plaćamo! Nutricionista za SD otkriva trik za proveru

NE KUPUJTE GA, OVO MLEKO JE OPASNO: Doktor objasnio - RAZARA srce i diže holesterol, a u svim je prodavnicamamleko

NE KUPUJTE GA, OVO MLEKO JE OPASNO: Doktor objasnio - RAZARA srce i diže holesterol, a u svim je prodavnicama

Nivo stresa takođe raste u ovo doba godine. Predugo u zatvorenom prostoru sa drugima, zajedno sa približavanjem Božića i suočavanje sa trenutnom krizom troškova života, sve to dovodi do posebno zahtevnog vremena za mnoge od nas. Imajući ovo na umu, Abi Roberts, sportski nutricionista, otkriva najbolju hranu i suplemente koje treba uzimati tokom zimskih meseci kako bi podržali imunitet, održali zdravlje i pomogli da budemo srećni.

Vitamin D – za jake kosti

- Vitamin D je apsolutna najpotrebniji u zimskim mesecima, jer je naše izlaganje prirodnoj sunčevoj svetlosti ograničeno od oktobra do marta, što može dovesti do niskog nivoa ovog vitamina.

- Ovaj nutrijent je neophodan jer igra ključnu ulogu u održavanju zdravog imunološkog sistema i snage kostiju. Dodavanje vitamina D može pomoći u smanjenju rizika od bolesti i podržati opšte blagostanje tokom tamnijih meseci.

vitamini
Foto: Shutterstock

Vitamin C i cink – za jačanje imuniteta

Vitamin C u kombinaciji sa cinkom je takođe neophodan za sezonu gripa, kako Abi objašnjava: - I vitamin C i cink su vitalni za snažan imuni sistem. Konzumiranje ovih dodataka tokom zime može pomoći u podršci odbrane vašeg tela od uobičajenih zimskih bolesti. Vitamin C je takođe važan za održavanje zdrave kože, kostiju i podstiče zarastanje rana.

Ehinacea -  zeljasta biljka iz porodice Asteraceae

- Ehinacea je popularan biljni dodatak poznat po svom potencijalu da pojača funkciju imunog sistema. Tokom zime, kada su prehlade i grip češći, uključivanje ehinacee u vaš režim dodataka može pružiti dodatnu zaštitu, pomažući da se smanji težina i trajanje bolesti.

Jedite pravu hranu

Iako je redovno uzimanje suplemenata važno, podjednako je bitno da jedemo pravu hranu za jačanje imuniteta ove zime.

Citrusi - dobar izvor vitamina C

Za one kojima je lakše da unesu vitamine kroz svoju ishranu umesto da uzimaju tablete, Abi kaže: - Voće poput limuna, limete i pomorandže može da pruži značajan podsticaj vitaminu C i pruži osvežavajući i podsticajan ukus tokom hladnih meseci.

voće
voće
Foto: Profimedia

Abi objašnjava: - Kurkuma sadrži kurkumin, jedinjenje sa snažnim antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima. Dodavanje kurkume vašim zimskim jelima ili uzimanje u obliku kapsula može pomoći u ublažavanju upale, umiriti bolove povezane sa prehladom i podržati opšte blagostanje tokom zimskih meseci.

Fermentisana hrana – promoviše zdrava creva

- Uključivanje fermentisane hrane poput jogurta, kefira i kiselog kupusa u vašu zimsku ishranu može biti posebno korisno. Ove namirnice su bogate probioticima, koji promovišu zdrav mikrobiom creva. Dobro izbalansirana creva može pomoći u jačanju imunološkog sistema, poboljšavajući sposobnost vašeg tela da se odbrani od zimskih bolesti i održava opšte blagostanje.

Pre nego što počnete da uzimate bilo koji od pomenutih suplemenata, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

 

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
13 Beograd