few clouds
14°C
20.04.2024.
Beograd
eur
117.1474
usd
110.1009
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

POVRĆE KOJE SE NE ČUVA U ZAMRZIVAČU: Baka objasnila POSTUPAK odlaganja POVRĆA, svaka namirnica se POSEBNO priprema (VIDEO)

24.06.2022. 08:29
Piše:
Srbija Danas
bakina kuhinja
bakina kuhinja / Izvor: Foto: Youtube printscreen/Jelajelena Petrovic
Ukoliko planirate da sačuvate nešto od sezonskih plodova, uradite to na pravi način kako bi dugo očuvali svežinu!

Svi se mi nađemo  u situaciji da imamo višak voća, povrća ili mesa. Ponekad  kupujemo ili beremo iz naše bašte povrće i voće i da bi ga sačuvali od propadanja zamrzavamo.

Evo osnovnog upustva i pravila kako se šta zamrzava, koliko dugo sme stajati u zamrzivaču  i šta se obično ne zamrzava... Da Vam namirnice ne bi se osećale na zamrzivač redovno ga čistite, dezinfikujte sirćetom. Ja često stavim u zamrtzivač korice narandže i limuna isecđenog. Kad kupite kafu ubacite praznu kesu u zamrzivač..

TERA KOMARCE I LEPO MIRIŠE: Ovako ćete se REŠTITI INSEKATA na potpuno prirodan način i uz uštedu novca

TERA KOMARCE I LEPO MIRIŠE: Ovako ćete se REŠTITI INSEKATA na potpuno prirodan način i uz uštedu novca

BESPLATAN TRIK JELENE ĐOKOVIĆ ZA ZDRAVU KOŽU: Ovo često zaboravljamo, a lice postaje lepše i mlađe

BESPLATAN TRIK JELENE ĐOKOVIĆ ZA ZDRAVU KOŽU: Ovo često zaboravljamo, a lice postaje lepše i mlađe

Pa da krenemo...

 KAKO PRAVILNO ZAMRZNUTI BORANIJU.

Najbolje je zamrznuti olovku boraniju žutu ili zelenu. Oprati očistiti i iseću na pola. Ja sam dodala i na kolutove šargarepu. Bariti 5 minuta pa je prebaciti u hladnu vodu još 5 minuta.

Izvaditi na krbu da se prosuši i ohladi. Spakovati u kese i po mogućstvu naaparatu izvući vazduh namirnice se bolje čuva

Ostalo povrće:

BROKOLI, KARFIOL, KELJ  dobro oprati pod vodom od prljavštine i insekata koji se zavuku, pokidati cetove i blanširati 2 minuta

PAPRIKA se ne mora blanširati ali se pečena zamrzava neljuštrena

CELER PAŠKNAT  2 minuta blanširanja

TIKVICA 2 minuta

PLAVI PATLIDŽAN oprati iseći na kolutove 2 cm potopiti u slanu vodu  5 min. pa blanširati 4 -5 minuta

NE ZAMRZAVATI krastavac, zelenu salatu, praziluk, krompir rotkvice

OSNOVNO PRAVILO ZA SVE POVRĆE: posle blanširanja staviti toliko u hladnu vodu koliko dugo se blanšira

Meso

PILETINA: u zamrzivaču čuvati u komadima4-5 meseci, celo pile do 12 meseci

SVUNJETINA: čuvati 4-6 meseci pečenje do 12 meseci

IZNUTRICA: kovasica, džigerica, viršle 1-2 meseca

MLEVENO MESO: čuvati 2-3 meseca

JAGNJETINA: 9 meseci

GOVEDINA: čuvati u zamrzivaču do 12 meseci

VOĆE: najbolje pakovati voće u kriškam, i očišćeno od peteljki

BONUS VIDEO: Jutarnja rutina voditeljke Sanje Kužet - Ovako započinje dan

 

Piše:
Srbija Danas
24.06.2022. 08:29