Zaboravljeno srpsko jelo: Oko ovog užitka nekada su se otimali za stolom, a danas ga mnogi nikada nisu ni probali
Červiš ili Ajmokac je gotovo zaboravljeno srpsko jelo koje je nekada bilo jedno od glavnih jela na domaćim trpezama a koje mnogi danas nikada nisu ni probali.
Mnogobrojna srpska jela koja su nekada bila omiljena na porodičnim trpezama danas su zaboravljena i mnogi ne znaju ni da su postojala. Ipak oni stariji ih se neretko rado prisete a sam pomisao na njihov ukus vraća u detinjstvo.
Upravo jedno takvo jelo predstavlja Červiš ili Ajmokac. Ovo jelo koje koje se pravi sa piletinom u sosu od belog luka je jelo koje je nekada bilo omiljeno na trpezama, a pravi se na sledeći način.
Sastojci:
- 1 pileće grudi
- 1 batak sa karabatakom
- 5 čena belog luka
- 3 do 5 kašika brašna
- 1l vode
- so po ukusu
- biber po ukusu
Prvo u šerpu naspite 1l vode, pa u njoj kuvajte meso nekih 20 minuta. Kada se piletina ohladi izvaditi je iz vode, a čorbu koja je ostala ostavite kako biste je iskoristili kasnije. Kada se meso dovoljno ohladi usitniti ga, ali ne nožem, nego rukama jer nije potrebno sečeno, već cepkano vlaknasto meso.
Nakon što usitnitre meso, isečete 5 čena belog luka i propržite sa malo ulja. Kada ga upržite dodajte brašno, a potom i malo čorbe koju ste prethodno sačuvali i sve mešate dok ne dobijete kompaktnu gustu smesu. U smesu dodajte i soli i bibera po ukusu. Na samom kraju dodajte još malo brašna kako biste dobili veću gustinu, a potom u smesu dodajte i meso koje ste prethodno iscepkali i sve zajendo mešate još nekih 10 minuta, po želji možete dodati i povrće.
Tačno poreklo ovog jela nije poznato, ali ono što je svakako poznato jeste njegov jedinstven ukus koji oduševljava svakoga ko ga proba, a ako želite recepte za još ovakvih jela možete ih pronaći na Jutjub kanalu "MilosTheKuvar".