Заборављено српско јело: Око овог ужитка некада су се отимали за столом, а данас га многи никада нису ни пробали
Червиш или Ајмокац је готово заборављено српско јело које је некада било једно од главних јела на домаћим трпезама а које многи данас никада нису ни пробали.
Многобројна српска јела која су некада била омиљена на породичним трпезама данас су заборављена и многи не знају ни да су постојала. Ипак они старији их се неретко радо присете а сам помисао на њихов укус враћа у детињство.
Управо једно такво јело представља Червиш или Ајмокац. Ово јело које које се прави са пилетином у сосу од белог лука је јело које је некада било омиљено на трпезама, а прави се на следећи начин.
Састојци:
- 1 пилеће груди
- 1 батак са карабатаком
- 5 чена белог лука
- 3 до 5 кашика брашна
- 1л воде
- со по укусу
- бибер по укусу
Прво у шерпу наспите 1л воде, па у њој кувајте месо неких 20 минута. Када се пилетина охлади извадити је из воде, а чорбу која је остала оставите како бисте је искористили касније. Када се месо довољно охлади уситнити га, али не ножем, него рукама јер није потребно сечено, већ цепкано влакнасто месо.
Након што уситнитре месо, исечете 5 чена белог лука и пропржите са мало уља. Када га упржите додајте брашно, а потом и мало чорбе коју сте претходно сачували и све мешате док не добијете компактну густу смесу. У смесу додајте и соли и бибера по укусу. На самом крају додајте још мало брашна како бисте добили већу густину, а потом у смесу додајте и месо које сте претходно исцепкали и све зајендо мешате још неких 10 минута, по жељи можете додати и поврће.
Тачно порекло овог јела није познато, али оно што је свакако познато јесте његов јединствен укус који одушевљава свакога ко га проба, а ако желите рецепте за још оваквих јела можете их пронаћи на Јутјуб каналу "MilosTheKuvar".