Petak 08. dec 2023.
društvo

IVONA JE OTIŠLA U NEMAČKU DA BI ŽIVELA BOLJE: Podelila je svoje iskustvo sa svima i iznenadićete se

Foto: Profimedia
Bila sam tužna kad sam završavala školu jer nisam znala gde će cela moja generacija

Bosanka Ivona Z. u potrazi za poslom koji nije mogla pronaći u Bosni i Hercegovini otišla je u Nemačku.

Tamo trenutno radi kao medicinska sestra.

UDAR NA DŽEP: Stiže nam POSKUPLJENJE goriva, evo koliko ćete za DVE nedelje plaćati

Srpski poljoprivrednici kupuju zemlju u Rumuniji jer je NENORMALNO NIŽA nego u Srbiji!

Primetila je da neki Bosanci i Hercegovci očekuju da će čim odu iz svoje zemlje u inostranstvo dobiti odličan posao na kojem neće morati puno raditi, ali da će dobro zaraditi.

Ivona Z. O svom iskustvu napisala je pismo.

- Poreklom sam iz jednog malog mesta u BiH, u kojem ni mlado ni staro nema posla. Završila sam Srednju medicinsku školu i godinu nakon toga odlučila doći u Nemačku. Htela sam bolji život, a u svom mestu ga nisam mogla imati. Spomenuću samo da tamo odakle sam ja najbolju perspektivu imaju oni koji imaju nekoliko krava i prodaju mleko. Bila sam tužna kad sam završavala školu jer nisam znala gde će cela moja generacija. Reč je o celoj jednoj generaciji, a ne o nas nekoliko koji ne znamo ni šta ćemo ni gde ćemo. Otišla sam na nekoliko dana kod rodbine u Minhen. Nagovarala me da dođem, da će mi pronaći neki posao, ali ja nisam bila sigurna - napisala je Ivona.

Nemačka
Foto: Profimedia

Njena rodica joj je ubrzo našla posao.

- Čistila sam svaki dan kod različitih porodica. To mi je dobro došlo jer sam naučila jezik za samo godinu dana. Ne savršeno, ali ipak, mogla sam se vrlo dobro sporazumevati. Odlazila sam i na kurs nemačkog jezika, pa je i to pomoglo. Godinu posle zaposlila sam se kao čistačica u jednoj bolnici u Minhenu. Imala sam 1.400 evra platu, ali opet nedovoljno da se osamostalim. Ali pronašla sam jedan mali stančić i štedela za godišnji odmor. U toj bolnici radi i jedna naša doktorka poznata u Minhenu. Kad je saznala da sam završilu školu za medicinsku sestru, pomogla mi je da se u toj istoj bolnici zaposlim u struci – priča Ivona.

Trenutno njena plata iznosi 1.700 evra.

- Nije to neki velik novac, ali opet je početak. Stanarinu i režije plaćam malo više od hiljadu evra i opet mi ostane za neki pristojan život. Neka niko ne shvati pogrešno ovo moje pismo. Ne želim njime reći da ljudi moraju ostajati u Hrvatskoj i BiH jer je ovde teško, niti želim reći da je ovde bolje nego u domovini. Biće vam onako kako nešto prihvatite i što očekujete. Ako previše očekujete, nigde vam neće biti dobro, pa ni u Nemačkoj, kojoj se jedino mora priznati da ako želite raditi bilo što, nećete biti bez posla - napisala je ova Bosanka.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
3 Beograd