clear sky
25°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1205
usd
109.1422
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Pekao zanat kod dede sprske ministarke, pa postao nadaleko čuven: Zbog ovog bureka svi idu u Banju Koviljaču

14.10.2018. 13:42
Piše:
Srbija Danas/Novosti
Burek
Burek / Izvor: Profimedia/ilustracija

Novotarije u proizvodnji peciva, od načina pripreme do zaleđivanja pa ekspres pečenja, koje su godinama već na ceni u mnogim pekarama, nisu mogle da uđu, ni za tren, u radnju Mitra Tešića (67), u centru Banje Koviljače, koji je u pekarskom poslu skoro pola veka, držeći se drevne recepture i davno naučenog načina pravljenja bureka, pita i drugih vrsta peciva.

Majstor Mitar, koji je zanat učio i jedno vreme radio kod čuvenog lozničkog pekara Nikole Mihajlovića, dede današnje potpredsednice Vlade Srbije dr Zorane Mihajlović, razvlači peciva, kako kažu njegove mušterije, "za bogove" ili za "čistu desetku". Taj deo posla je i zanimljiv i atraktivan, ali nije ni lak ni jednostavan.

Slaviša kupio MASU BANANA I PILETINE u Lidlu! Neće ih PREPRODAVATI, već... Au! Svaka čast, MAJSTORE!

- Samo kad se razvlači rukama, onako kako smo učili mi stari pekari, na zanatu, i uz posvećivanje svakom pecivu od pogačice do pite i kifle valjano i odgovorno, može da se računa na valjano pecivo, koje je i lepo i ukusno, nije ni masno ni posno - kaže majstor Mitar.

Podzemni put ka Lidlu! Na prvoj raskrsnici idite DESNO, tunel vas vodi do magacina: Društvene mreže GORE

Iako je u zasluženoj penziji, često je u radnji svog naslednika, sina Radenka, koji je prihvatio očeva načela u poslu. Ne čudi, onda, da ovde ljudi na burek dolaze ne samo iz svih krajeva Loznice, već i iz drugih delova Srbije, pa i susednih mesta Republike Srpske.

zorana-mihajlovic
zorana-mihajlovic / Izvor: Srbija Danas

- Kad god dođem kući, u Bijeljinu, "zapucam" u Banju Koviljaču, na burek kod Tešića za čitavu porodicu i prijatelje, koji je, po svedočenju moje majke Stane, vrsne domaćice, bolji i od najboljih pita i gibanica koje spremaju domaćice - kaže Stevan Josipović iz Bijeljine, koji radi u Nemačkoj, a za burek mu nikad nije daleka, kad je u zavičaju, Banja Koviljača.

PADAJU CENE MLEKA I MESA zbog Lidla: Osnovne namirnice biće JEFTINIJE, a evo i KADA

Gosti Banje Koviljače lako, u hotelima i bolnicama, prepoznaju peciva Tešića, pa i njihov hleb, pa se raduju, ali, isto tako, znaju da kažu kad se jave drugi proizvodi da "ovo nije Radenkovih i Mitrovih ruku delo".