Skip to main content
Dojče banka

DEMOKRATSKA KORUPCIJA: Neviđena, astronomska kazna za "Dojče banku" zbog bavljenja kriminalom

Foto: Profimedia
Velika finansijska institucija je, dokazano, potkupljivala posrednike između 2009. i 2016. godine kako bi dobijala poslove

Oni koji ističu kako smo mi skloni malverzacijama, kako korupciju doručkujemo, a mito večeramo, sada će se silno razočarati. Mi, naime, nemamo ni znanja, ni iskustva, ni potencijala da se tim kriminalnim radnjama bavimo u meri u kojoj to radi samoproklamovani demokratski zapad - a dokaz nam stiže iz prve ruke - nemačka "Dojče banka" pristala je da plati kaznu od gotovo 130 miliona dolara pred američkim sudom kako bi izbegla krivično gonjenje po optužbi da je umešana u koruptivnu šemu da bi dobijala poslove u Saudijskoj Arabiji.

Glumci i Mozzart prikupili 3.525.000 dinara za pomoć UDUS-u - pogledajte prvu zoom predstavu u Evropi!

Glumci i Mozzart prikupili 3.525.000 dinara za pomoć UDUS-u - pogledajte prvu zoom predstavu u Evropi!

SRBIJA ZA DOČEK NOVE GODINE: Nismo se družili, ali smo pili alkohola više nego ikad

SRBIJA ZA DOČEK NOVE GODINE: Nismo se družili, ali smo pili alkohola više nego ikad

GDE SU PARE SRPSKIH TURISTA? Paklena situacija za one koji su uplatili odmor u Grčkoj prošlog leta

GDE SU PARE SRPSKIH TURISTA? Paklena situacija za one koji su uplatili odmor u Grčkoj prošlog leta

Advokati Dojče banke to su potvrdili tokom video-konferencije sa federalnim američkim sudom u Njujorku. Uzgred, tih 130 miliona dolara su astronomska kazna za nas i nama slične, a jedna "Dojče banka", koja "obrne" godišnje više para nego što su bruto društveni proizvodi celih država, za nju je kap u moru, ujedno i sprdnja s pravdom koju može da izvrda kako hoće.

Prema sudskim dokumentima, Dojče banka je potkupljivala posrednike između 2009. i 2016. godine kako bi dobijala poslove u Saudijskoj Arabiji, knjižeći isplate kao "popratne naknade" (refferal fees).

Naveden je i primer kako je banka 2012. godine na taj način platila više od milion dolara jednom od posrednika, knjižeći lažno taj trošak. Drugi posrednik dobio je novac za jahtu i kuću u Francuskoj, navodi se u sudskim dokumentima.

novac, korupcija, mito, evro, novčanice
Foto: Profimedia

Licemerje na kvadrat

Kazna za Dojče banku uključuje više od 85 miliona dolara isplate zbog kriminalne aktivnosti i preko 43 miliona odštete američkim vlastima.

E pa ako hoćete da pročitate nešto licemerno - evo sad sledi - portparol banke Den Hanter je rekao da sporazum o prekidu krivičnog gonjenja pokazuje da je ta kompanija "preuzela odgovornost za svoje poteze" i da njena saradnja s američkim federalnim vlastima "odražava njenu transparentnost i rešenost da ta pitanja ostavi daleko iza sebe".

Nadrealno, zar ne? Nema zatvora, nema zabrane rada, nema sankcija. Ali zato zbog "nesređenog stanja" Srbija ne može da otvori nijedno poglavlje u pristupnim pregovorima sa EU dok dobra, poštena i demokratska Nemačka njome predsedava, kao što je bio slučaj upravo završene 2020. godine...

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd