Skip to main content
Fabrika

"Država neće nijednog radnika GEOX-a ostaviti na cedilu!" Premijerka Brnabić i Vlada Srbije rade na rešavanju problema

Foto: Profimedia
Premijerka Brnabić naglasila da čitava vlada radi na rešavanju tog problema

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić naglasila je danas u Leskovcu da država nijednog radnika Geoksa neće ostaviti na cedilu, te da čitava vlada svakodnevno radi na rešavanju tog problema.

"ZA 10 DANA BIĆE ZAPOSLENO 250 RADNIKA" Predsednik Vučić će rešiti problem otpuštenih u GEOX-u, poznato ko je PRIORITET

"ZA 10 DANA BIĆE ZAPOSLENO 250 RADNIKA" Predsednik Vučić će rešiti problem otpuštenih u GEOX-u, poznato ko je PRIORITET

NOVI KLINIČKI BIĆE OTVOREN DO 1. DECEMBRA! Vučić zamolio građevinare, pred Srbijom jedna od najmodernijih ustanova u Evropi!

NOVI KLINIČKI BIĆE OTVOREN DO 1. DECEMBRA! Vučić zamolio građevinare, pred Srbijom jedna od najmodernijih ustanova u Evropi!

"IZGLEDAĆE KAO SPEJS ŠATL!" Novih 900 bolničkih ležajeva, sale, intezivna nega - predsednik Vučić oduševljen Kliničkim centrom

"IZGLEDAĆE KAO SPEJS ŠATL!" Novih 900 bolničkih ležajeva, sale, intezivna nega - predsednik Vučić oduševljen Kliničkim centrom

- U stalnom sam kontaktu sa nadležnim dok ih ne zaposlimo u nekoj od postojećih firmi ili dok ne dovedemo nove investitore - rekla je Brnabić na pitanje novinara šta će biti sa tih 1.200 radnika dok ne stigne rešenje koje je predsednik najavio do kraja godine, - od čega će oni do tada živeti i plaćati kredite.

Brnabić je rekla da je u stalnom kontaktu i sa čelnicima Vranja, Nacionalnom službom zapošljavajna i nadležnima kojima je posao da vode računa o radnicima Geoksa.

Kako kaže ljudi svugde u svetu ostaju bez posla, a treba imati na umu da je tokom pandemije nezaposlenost u Srbiji pala, ali da je u nekim zemljama Evrope porasla i iznad 20 odsto.

To se dešava svugde u svetu, izgubili smo jednu fabriku, čitava zemlja razgovara o toj jednoj farbici, rekla je predsednica vlade i naglasila da će se svi u vladi baviti problemom tih 1.200 radnika.

 

Izrazila je i žaljenje što svi pričaju o Geoksu a ne o 50.000 otvorenih radnih mesta.

Brnabić je na pitanje da li će inspekcija reagovati u slučaju radnika u "Aptivu" u Leskovcu, uz konstataciju novinara da su ti radnici meta mobinga i da ,su, izmedu ostalog bili primoravani da potpisuju da će raditi po 12 sati.

Premijerka je rekla da to nije tačno, da inspekcije rade svoj posao i da reaguju uvek kada se ne poštuju prava radnika, pa i u slučaju "Aptiva"

- Radnici, kako kaže nisu bili primorani da rade 12 sati, data im je mogućnost da dodatno zarade, inspekcija je naložila da takva mogućnost ne može da postoji - rekla je Brnabić i naglasila da uvek razgovara sa sindikatima i da želi da čuje probleme radnika.

Takođe pozvala je novinare da kažu da li imaju neki konkretan primer i da će poslati inspekciju.

- Na žalost teško možete da se borite protiv dezinformacija", rekla je ona i dodala da je i sa "Jurom" pričala najmanje tri puta tokom pandemije i ne smo ona već i gradonačelnici i ministarstvo za rad, kako bi obezbedili da oni koji su želelil da nastave poces to ucine na bezbedan način.

 

Podsetila je da je Srbija tokom pandemije izdvojila osam milijardi evra koje su bile paket pomoći da bi sačuvali radna mesta, a fabrike nastavili rad.

- Bilo je to 17,5 našeg BDP - rekla je ona i naglasila da su tolika izdvajanja napravile još možda samo četiri zemlje na svetu.

Na pitanje o izvođaču radova na Trgu u Leskovcu predsednica Vlade je rekla da je već obavestila kabinet da pozove nadležne iz te fimre jer je ono što rade najblaže rečeno neprihvatljivo.

Na pitanje da li je slučajno to što nije obilazila opštine gde SNS nije na vlasti, Brnabić je rekla da kao predsednica vlade radi u radno vreme, a nakon toga obilazi gradske odbore.

- U Surdulici i Preševu, Bujanovcu obišla sam opštinske odbore SNS da vidim kako stranka radi, da im da podršku ali i da čujem i predstavnike Srba koji su nisu u vlasti - rekla je ona.

Bila je to, kako je dodala, prilika da čuje da nemaju vodosnabdevanje, da ne mogu da kandiduju projekte za rekonstrukciju loakalnih puteva, da Srbi ne mogu da se zaposle u javnim komunalnim preduzećima na lokalu.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
9 Beograd