Skip to main content
Rudarenje u kosmosu

Ovo je posao budućnosti: Rudarenje u svemiru će stvoriti prvog trilionera na svetu

Foto: Profimedia
Otkrivena nova "zlatna žica"

Prvi trilioner biće onaj ko prvi uspe da otvori rudnike u svemiru, navodi se u izveštaju Goldman Saksa.

Ova predviđanja potvrdio je i čuveni astrofizičar Nil de Gras Tajson koji je naveo da će “prvi trilioner biti osoba koja uspe da eksploatiše prirodne resurse širom svemira”.

Nil de Gras Tajson
Nil de Gras Tajson
Foto: Profimedia

- U ogromnim prostranstvima svemira nalazi se i beskonačan izvor energije i resursa. Obratite pažnju na ratove u istoriji koji su se vodili oko resursa. Ovi sukobi mogli bi uskoro da postanu stvar prošlosti - navodi de Gras Tajson.

Više od 12.000 asteroida koji se nalaze otprilike na 45 miliona kilometara od naše planete, NASA je već ispitala. Geolozi veruju da su asteroidi puni rude gvožđa, nikla i ostalih dragocenih metala koji su retki na Zemlji.

NASA
Foto: Profimedia

Ideju rudarenja na asteroidima pokrenule su kompanije privatnog sektora, međutim, među državama koje vide veliki izvor zarade u ovoj branši na prvom mestu se nalazi Luksemburg. Ova mala evropska zemlja, koja je inače centar nekoliko kompanija za satelitsku komunikaciju, pre dve godine  je osnovala “Svemirsku inicijativu za resurse”.

Vlada Luksemburga sarađuje i sa kompanijama "Dip spejs industriz" (Deep Space Industries) i "Planetarni resursi" (Planetary Resources). Obe kompanije nameravaju da razvijaju projekte koji bi omogućili profit od izgradnji rudnika na asteroidima.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
21 Beograd