broken clouds
17°C
13.06.2024.
Beograd
eur
117.0672
usd
109.0011
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

VUČIĆ SE SASTAO SA DELEGACIJOM KOMPANIJE "SHANDONG HI-SPEED GROUP" Potpisan ugovor o izgradnji brze saobraćajnice (FOTO/VIDEO)

28.08.2021. 10:35 11:50
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Predsednik Srbije održao je sastanak sa kineskim predstavnicima u zgradi Predsedništva

Predsednik Srbije u zgradi Generalnog sekretarijata Predsedništva sastao se sa predstavnicima kompanije "Shandong Hi-Speed Group".

Nakon sastanka predsednik prisustvovao potpisivanju Komercijalnog ugovora o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji državnog puta 1. B reda, deonice brze saobraćajnice: auto-put E-75 Beograd-Niš (petlja "Požarevac") - Požarevac (obilaznica) - Veliko Gradište - Golubac. Izjave za medije usledile su nakon potpisivanja ugovora.

GREJNA SEZONA SVE BLIŽA, CENE SVE VEĆE: Koliko košta ogrev u Srbiji i šta se građanima najviše isplati?

GREJNA SEZONA SVE BLIŽA, CENE SVE VEĆE: Koliko košta ogrev u Srbiji i šta se građanima najviše isplati?

EVO DA LI JE I SRBIJA NA SPISKU: Grčka za 16 zemalja promenila pravila za ulazak

EVO DA LI JE I SRBIJA NA SPISKU: Grčka za 16 zemalja promenila pravila za ulazak

NAJNOVIJA VEST IZ MINISTARSTVA FINANSIJA: Povećava se neoporezivi deo zarade

NAJNOVIJA VEST IZ MINISTARSTVA FINANSIJA: Povećava se neoporezivi deo zarade

Pitanja novinara

Odgovarajući na pitanje novinara, Vučić je podsetio da je ova kineska kompanija uradila više dobrih puteva u našoj zemlji.

- Ova kompanija je bila najpovoljnija, zato su dobili posao, tako domaćin posluje, tako se ozbiljna država ponaša, a ne da se nameštaju tenderi. Uz to, uvek rade sa velikim brojem domaćih izvođača. Naše inspekcije imaju pravo da vrše nadzor nad svim zaposlenim - istakao je predsednik. 

Predsednik je naglasio da je cilj da se izgradi što više puteva do kraja 2025. godine.

O Forumu na Bledu i Rio Tintu

- Što se tiče foruma na Bledu, razgovaraću tamo sa važnim ljudima, sa Šarl Mišelom, Miroslavom Lajčekom, srešću mnoge evropske lidere. Sa Ursulom fon der Lajen dogovoriću susret u Beogradu. Verujem da ćemo moći da govorimo o tome koliko smo podigli nivo usklađenosti - rekao je predsednik i poručio da što se tiče protesta protiv Rio Tinta, u Srbiji nije dozvoljeno nasilje.

- Protesti su u ovoj zemlji dozvoljeni, ako nisu nasilni. Mene interesuje da ne bude nasilja. Rio Tinto nije doveo Vučić, nego prethodna vlast, potpisali su 11 papira. To govori o njima, kada im je nešto potrebno, tada istina nije važna. Na neistine i na uvrede neću da odgovaram, tog dana ću da radim - poručio je predsednik.

O napadima, uvredama na račun članova porodice

- Razumem potrebu Đilasovih novinara, koji govore o tome da sam ostao sam i da nemam nikoga. Naši porivi za bavljenje poslom su različiti. Njihovi su da traju što duže, da kradu što duže, da iza njih ne ostane ništa, da sve ostane zaokrenuto velikim rečima, a malim delima. Srbija ima najviše pruga, najviše puteva, to je dokaz da sam marljivo radio, na to mogu samo da budem ponosan. Mnogi mi zameraju iz Evropske unije kada pričam o tome. Pričam o tome jer sam ponosan. Bolnice koje smo izgradili spasile su hiljade života, imamo herojske bolnice. Naša vizija nije vizija punih džepova, nego vizija punijih džepova građana Srbije. Vidite Borču, ljudi nisu imali Dom zdravlja, sada imaju moderan. A onda su došli sa Šolakove i Đilasove televizije, nisu ni snimili novi Dom zdravlja. Razlika je u tome što je moj san bogata Srbija, a njihov puniji džepovi. Što se tiče Andreja, nisam video takvu kampanju nikada, tako brutalnu. Rekli su da je vlasnik latifundije u Vojvodini, ja sam rekao pokažite mi gde piše da je vlasnik jednog ara. Nemaju to. Žao mi je što trpe svi, ali Andrej i Danilo najviše. Šta je to Andrej uradio, završio Ekonomski fakultet u Beogradu, državni, je l' ukrao nekome nešto? Kriv je što voli svog brata, dobio toliko jak pendrek, pa su izmišljili da nije imao ličnu kartu. Kad se videlo da nije tako, samo su ućutali. Zamislite da se Đilasu ili nekome drugome to desilo. Za šta im je kriv moj stariji sin, a vidim da im je i mlađi kriv sve više. Šta je Danilo uradio? Kažu govori kao Marko Milošević. Je l' ukrao nekome nešto? Moj sin radi u običnoj prodavnici već više od dve godine. Da li mu je teško da izdrži sve pritiske, da li će da napravi greške pod pritiskom, naravno, svi ih pravimo, za sve što napravi snosiće posledice. Ali šta je to zbog čega ga napadate? Zbog toga što sedeo sa nekim i slikao se. Pa ja sam sedeo sa vama, što ste najviše pokrali narod. Svakodnevno prisustvujemo linču jedne osobe, a razmislite, svi oni nemaju toliko naslovnih strana koliko ja ova dva dana. Molim samo da mi ostavite decu na miru. Ja sam jedini koje ne moli političke protivnike, ove koje su opljačkali Srbiju, ponosan sam na činjenicu što neću da plaćam reket - poručio je predsednik.

O napretku i kome smeta jaka Srbija

- Srbija drastično uvećava prednost u odnosu na zemlje regiona. Bili smo četvrti, u međuvremenu smo pretekli sve, Srbija štrči. Objasnite mi zašto neko ne bi ušao u inicijativu "Otvoreni Balkan". Srbija se nacionalno uzdiže, daje ulicama imena po herojima za Košara. Drznula se Srbija, pa mora da plati cenu. Ko je kriv za to - Vučić, 'ajde da smenimo Vučića. Neće vam biti tako lako na izborima. Narod zna ko se bori, ko radi, ko je pošten, ko mu je obezbedio da konačno ne bude unižavan. Borićemo se, biće jaka i tvrda utakmica, mi nemamo te navijače sa strane koji hoće slabu Srbiju, znamo da ste jači, ali borićemo se.

O izjavi ambasadora SAD

- Ambasadora Godfrija poštujem, imamo dobar odnos. Rekao je da je Tviter privatna kompanija, a kako to onda naši privatni mediji nemaju pravo da pišu i odmah se targetiraju, a Tviter ima pravo i niko ga ne targetira - rekao je predsednik.

O fabrici guma u Zrenjaninu

- Sad se brinete za zdravlje kineskih radnika, N1 se počeo birnuti za njihovo zdravlje. Ne znam kakvo je njihovo zdravlje, sad me interesuje kakvo je zdravlje naših radnika, interesuju me naši radnici. Zrenjanin je deveti grad po veličini grad, želimo da ga osnažimo, mnogo je važan. Ovo je jedna od fabrika koje će drastično da osnaži Zrenjanin, Banat, Novi Bečej i moraćemo još da ulažemo. Auto-put Beograd-Zrenjanin je od presudnog značaja. Verujem da ćemo time Zrenjanin dodatno da osnažimo. Ostaje nam i Kikinda, ceo severni Banat - kazao je predsednik.

O pozivu na ustoličenje mitropolita Joanikija

- Želim mnogo uspeha mitropolitu na njegovom svetom putu, što želim i našem vernom narodu Crne Gore. Obavestiću vas o prisustvovanju za koji dan - rekao je predsednik i dodao kako ni na koji način ne želi da izaziva tenzije.

Obraćanje predsednika Srbije 

- Uvažena ekselencijo, delegacijo, želim da se zahvalim svima danas. Spajamo Srbiju sa najlepšim delom Dunava, ali i sa jednim od najlepših predela naše zemlja, sa divnim narodom istoka naše zemlje, koje smo zapostavljali više od 100 godina - kazao je predsednik na početku obraćanja.

Predsednik je istakao da samo ovaj projekat vredi 337 miliona evra.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Srbija Danas

- Ovaj posao biće završen do novembra 2024. godine. Za samo 3 godine moći ćete da idete Beograd-Gradište za sat vremena, ili Beograd-Golubac sat vremena i 15 minuta. Radimo i obilaznicu oko Beograda, nju relativno brzo završavamo. Za godinu dana imaćemo auto-put do Lajkovca, de fakto do Valjeva, što je važno zvog velikog broja investitora. Koridor Požarevačka petlja već počinjemo da radimo. Gradimo Moravski koridor, od Pojata preko Krušavce, oko Kragujevca ćemo raditi obilaznicu, da spojimo Mrčajevce, 1. marta je realno krenuti sa radovima. To će raditi konzorcijum srpskih preduzeća. Niš-Merdare se takođe gradi - rekao je Vučić.

Predsednik je naglasio da će se u narednih nekoliko godina raditi eksproprijacija zemljišta, da bi se proširio auto-put prema Novom Sadu.

- Dunav je čudo, spaja Švarcvald i Crno more, Dunav je naše more, vreme je da mu se okrenemo. Na kraju želim da se zahvalim našim kineskim prijateljima na ogromnom uloženom trudu, želim da se zahvalim predsedniku Kine koji pruža ogromnu pordšku našoj zemlji. Verujem da ćemo nastaviti da gradimo i jačamo naše prijateljske odnose. Zaista sam srećan, jer neverovatno kada ovako veliko brzinom gradimo i menjamo zemlju. Još jednom hvala kineskoj kompaniji i molim vas da uredno obavljate svoj posao. Čestitam na poslu koji ste napravili u našoj zemlji i želim vam puno uspeha. Želim narodu da čestitam, ovo je dodatni život, živela Srbija - kazao je predsednik.

Obraćanje ambasadorke Čen Bo

Ambasadorka se na početku zahvalila predsedniku Vučiću zbog toga što veliku pažnju pridaje kineskim kompanijama koje grade u Srbiji.

Nakon sastanka biće potpisan Komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji deonice brze saobraćajnice: auto-put Beograd - Niš (petlja "Požarevac") - Požarevac (obilaznica) - Veliko Gradište - Golubac.

Obraćanje predstavnike kompanije "Shandong Hi-Speed Group"

- Kompanija je od početka poslovanja u Srbiji imalo odličnu saradnju za Ministarstvom građevinarstva i infrastukture. Srbija je ukazala poverenje našem preduzeće. Potpisivanje ovog ugovora još jedan je pokazatelj bratske saradnje Kine i Srbije, mi zato osećamo veliku odgovrnost. Jačamo kontakte sa Srbijom, radimo zajedno na tome da se smanji nezaposlenost u zemlji. Ovom prilikom obećavamo da će kompanija nastaviti da odgovorno posluje u Srbiji, da ćemo dati sve od sebe da radimo na privrednom rastu Srbije - poručio je na početku obraćanja predstavnik kineske kompanije.

Potpisivanje ugovora

Predstavnik kompanije sa jedne strane, i predstavnici Srbije, ministar građevinarstva Tomislav Momirović i direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić potpisali su u zgradi Predsedništva Komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji državnog puta 1. B reda, deonice brze saobraćajnice: auto-put E-75 Beograd-Niš.

Vučić se sastao sa predstavnicima kineske kompanije 

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa delegacijom kineske kompanije "Shandong Hi-Speed Group". Sastanku, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, prisustvovali su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/Tara Radovanović
Kompanija "Shandong Hi-Speed Group"

Predsednik Vučić je i početkom juna razgovarao sa delegacijom kompanije "Shandong Hi-Speed Group" o tekućim projektima, kao i o potencijalima i planovima za buduću saradnju.

Posebna pažnja u razgovorima tada je posvećena projektu izgradnje brze saobraćajnice Valjevo-Lajkovac, na Koridoru 11, a izvršni direktor kompanije Meng Jan je obećao da će radovi na toj deonici biti završeni do kraja novembra 2022. godine, što je, kako je navedeno, više od godinu ranije od predviđenog roka.

Kompanija "Shandong Hi-Speed Group" ranije je izgradila više od 50 kilometara u punom profilu na Koridoru 11, deonice Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig. Oni su ranije izrazili interesovanje za projekat izgradnje auto-puta Beograd (Borča)-Zrenjanin i Zrenjanin-Novi Sad u dužini od 110 kilometara, kao i za projekte izgradnje obilaznica oko Gornjeg Milanovca, Požege i Užica.