Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ КОМПАНИЈЕ "СХАНДОНГ ХИ-СПЕЕД ГРОУП" Потписан уговор о изградњи брзе саобраћајнице (ФОТО/ВИДЕО)

28.08.2021. 10:35 11:50
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Председник Србије одржао је састанак са кинеским представницима у згради Председништва

Председник Србије у згради Генералног секретаријата Председништва састао се са представницима компаније "Схандонг Хи-Спеед Гроуп".

Након састанка председник присуствовао потписивању Комерцијалног уговора о пројектовању и извођењу радова на изградњи државног пута 1. Б реда, деонице брзе саобраћајнице: ауто-пут Е-75 Београд-Ниш (петља "Пожаревац") - Пожаревац (обилазница) - Велико Градиште - Голубац. Изјаве за медије уследиле су након потписивања уговора.

ГРЕЈНА СЕЗОНА СВЕ БЛИЖА, ЦЕНЕ СВЕ ВЕЋЕ: Колико кошта огрев у Србији и шта се грађанима највише исплати?

ГРЕЈНА СЕЗОНА СВЕ БЛИЖА, ЦЕНЕ СВЕ ВЕЋЕ: Колико кошта огрев у Србији и шта се грађанима највише исплати?

ЕВО ДА ЛИ ЈЕ И СРБИЈА НА СПИСКУ: Грчка за 16 земаља променила правила за улазак

ЕВО ДА ЛИ ЈЕ И СРБИЈА НА СПИСКУ: Грчка за 16 земаља променила правила за улазак

НАЈНОВИЈА ВЕСТ ИЗ МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА: Повећава се неопорезиви део зараде

НАЈНОВИЈА ВЕСТ ИЗ МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА: Повећава се неопорезиви део зараде

Питања новинара

Одговарајући на питање новинара, Вучић је подсетио да је ова кинеска компанија урадила више добрих путева у нашој земљи.

- Ова компанија је била најповољнија, зато су добили посао, тако домаћин послује, тако се озбиљна држава понаша, а не да се намештају тендери. Уз то, увек раде са великим бројем домаћих извођача. Наше инспекције имају право да врше надзор над свим запосленим - истакао је председник. 

Председник је нагласио да је циљ да се изгради што више путева до краја 2025. године.

О Форуму на Бледу и Рио Тинту

- Што се тиче форума на Бледу, разговараћу тамо са важним људима, са Шарл Мишелом, Мирославом Лајчеком, срешћу многе европске лидере. Са Урсулом фон дер Лајен договорићу сусрет у Београду. Верујем да ћемо моћи да говоримо о томе колико смо подигли ниво усклађености - рекао је председник и поручио да што се тиче протеста против Рио Тинта, у Србији није дозвољено насиље.

- Протести су у овој земљи дозвољени, ако нису насилни. Мене интересује да не буде насиља. Рио Тинто није довео Вучић, него претходна власт, потписали су 11 папира. То говори о њима, када им је нешто потребно, тада истина није важна. На неистине и на увреде нећу да одговарам, тог дана ћу да радим - поручио је председник.

О нападима, увредама на рачун чланова породице

- Разумем потребу Ђиласових новинара, који говоре о томе да сам остао сам и да немам никога. Наши пориви за бављење послом су различити. Њихови су да трају што дуже, да краду што дуже, да иза њих не остане ништа, да све остане заокренуто великим речима, а малим делима. Србија има највише пруга, највише путева, то је доказ да сам марљиво радио, на то могу само да будем поносан. Многи ми замерају из Европске уније када причам о томе. Причам о томе јер сам поносан. Болнице које смо изградили спасиле су хиљаде живота, имамо херојске болнице. Наша визија није визија пуних џепова, него визија пунијих џепова грађана Србије. Видите Борчу, људи нису имали Дом здравља, сада имају модеран. А онда су дошли са Шолакове и Ђиласове телевизије, нису ни снимили нови Дом здравља. Разлика је у томе што је мој сан богата Србија, а њихов пунији џепови. Што се тиче Андреја, нисам видео такву кампању никада, тако бруталну. Рекли су да је власник латифундије у Војводини, ја сам рекао покажите ми где пише да је власник једног ара. Немају то. Жао ми је што трпе сви, али Андреј и Данило највише. Шта је то Андреј урадио, завршио Економски факултет у Београду, државни, је л' украо некоме нешто? Крив је што воли свог брата, добио толико јак пендрек, па су измишљили да није имао личну карту. Кад се видело да није тако, само су ућутали. Замислите да се Ђиласу или некоме другоме то десило. За шта им је крив мој старији син, а видим да им је и млађи крив све више. Шта је Данило урадио? Кажу говори као Марко Милошевић. Је л' украо некоме нешто? Мој син ради у обичној продавници већ више од две године. Да ли му је тешко да издржи све притиске, да ли ће да направи грешке под притиском, наравно, сви их правимо, за све што направи сносиће последице. Али шта је то због чега га нападате? Због тога што седео са неким и сликао се. Па ја сам седео са вама, што сте највише покрали народ. Свакодневно присуствујемо линчу једне особе, а размислите, сви они немају толико насловних страна колико ја ова два дана. Молим само да ми оставите децу на миру. Ја сам једини које не моли политичке противнике, ове које су опљачкали Србију, поносан сам на чињеницу што нећу да плаћам рекет - поручио је председник.

О напретку и коме смета јака Србија

- Србија драстично увећава предност у односу на земље региона. Били смо четврти, у међувремену смо претекли све, Србија штрчи. Објасните ми зашто неко не би ушао у иницијативу "Отворени Балкан". Србија се национално уздиже, даје улицама имена по херојима за Кошара. Дрзнула се Србија, па мора да плати цену. Ко је крив за то - Вучић, 'ајде да сменимо Вучића. Неће вам бити тако лако на изборима. Народ зна ко се бори, ко ради, ко је поштен, ко му је обезбедио да коначно не буде унижаван. Борићемо се, биће јака и тврда утакмица, ми немамо те навијаче са стране који хоће слабу Србију, знамо да сте јачи, али борићемо се.

О изјави амбасадора САД

- Амбасадора Годфрија поштујем, имамо добар однос. Рекао је да је Твитер приватна компанија, а како то онда наши приватни медији немају право да пишу и одмах се таргетирају, а Твитер има право и нико га не таргетира - рекао је председник.

О фабрици гума у Зрењанину

- Сад се бринете за здравље кинеских радника, Н1 се почео бирнути за њихово здравље. Не знам какво је њихово здравље, сад ме интересује какво је здравље наших радника, интересују ме наши радници. Зрењанин је девети град по величини град, желимо да га оснажимо, много је важан. Ово је једна од фабрика које ће драстично да оснажи Зрењанин, Банат, Нови Бечеј и мораћемо још да улажемо. Ауто-пут Београд-Зрењанин је од пресудног значаја. Верујем да ћемо тиме Зрењанин додатно да оснажимо. Остаје нам и Кикинда, цео северни Банат - казао је председник.

О позиву на устоличење митрополита Јоаникија

- Желим много успеха митрополиту на његовом светом путу, што желим и нашем верном народу Црне Горе. Обавестићу вас о присуствовању за који дан - рекао је председник и додао како ни на који начин не жели да изазива тензије.

Обраћање председника Србије 

- Уважена екселенцијо, делегацијо, желим да се захвалим свима данас. Спајамо Србију са најлепшим делом Дунава, али и са једним од најлепших предела наше земља, са дивним народом истока наше земље, које смо запостављали више од 100 година - казао је председник на почетку обраћања.

Председник је истакао да само овај пројекат вреди 337 милиона евра.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Србија Данас

- Овај посао биће завршен до новембра 2024. године. За само 3 године моћи ћете да идете Београд-Градиште за сат времена, или Београд-Голубац сат времена и 15 минута. Радимо и обилазницу око Београда, њу релативно брзо завршавамо. За годину дана имаћемо ауто-пут до Лајковца, де факто до Ваљева, што је важно звог великог броја инвеститора. Коридор Пожаревачка петља већ почињемо да радимо. Градимо Моравски коридор, од Појата преко Крушавце, око Крагујевца ћемо радити обилазницу, да спојимо Мрчајевце, 1. марта је реално кренути са радовима. То ће радити конзорцијум српских предузећа. Ниш-Мердаре се такође гради - рекао је Вучић.

Председник је нагласио да ће се у наредних неколико година радити експропријација земљишта, да би се проширио ауто-пут према Новом Саду.

- Дунав је чудо, спаја Шварцвалд и Црно море, Дунав је наше море, време је да му се окренемо. На крају желим да се захвалим нашим кинеским пријатељима на огромном уложеном труду, желим да се захвалим председнику Кине који пружа огромну пордшку нашој земљи. Верујем да ћемо наставити да градимо и јачамо наше пријатељске односе. Заиста сам срећан, јер невероватно када овако велико брзином градимо и мењамо земљу. Још једном хвала кинеској компанији и молим вас да уредно обављате свој посао. Честитам на послу који сте направили у нашој земљи и желим вам пуно успеха. Желим народу да честитам, ово је додатни живот, живела Србија - казао је председник.

Обраћање амбасадорке Чен Бо

Амбасадорка се на почетку захвалила председнику Вучићу због тога што велику пажњу придаје кинеским компанијама које граде у Србији.

Након састанка биће потписан Комерцијални уговор о пројектовању и извођењу радова на изградњи деонице брзе саобраћајнице: ауто-пут Београд - Ниш (петља "Пожаревац") - Пожаревац (обилазница) - Велико Градиште - Голубац.

Обраћање представнике компаније "Схандонг Хи-Спеед Гроуп"

- Компанија је од почетка пословања у Србији имало одличну сарадњу за Министарством грађевинарства и инфрастуктуре. Србија је указала поверење нашем предузеће. Потписивање овог уговора још један је показатељ братске сарадње Кине и Србије, ми зато осећамо велику одговрност. Јачамо контакте са Србијом, радимо заједно на томе да се смањи незапосленост у земљи. Овом приликом обећавамо да ће компанија наставити да одговорно послује у Србији, да ћемо дати све од себе да радимо на привредном расту Србије - поручио је на почетку обраћања представник кинеске компаније.

Потписивање уговора

Представник компаније са једне стране, и представници Србије, министар грађевинарства Томислав Момировић и директор Коридора Србије Александар Антић потписали су у згради Председништва Комерцијални уговор о пројектовању и извођењу радова на изградњи државног пута 1. Б реда, деонице брзе саобраћајнице: ауто-пут Е-75 Београд-Ниш.

Вучић се састао са представницима кинеске компаније 

Председник Александар Вучић састао се са делегацијом кинеске компаније "Схандонг Хи-Спеед Гроуп". Састанку, у згради Генералног секретаријата председника Републике, присуствовали су министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, директор Коридора Србије Александар Антић, амбасадорка Кине у Србији Чен Бо.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић
Компанија "Схандонг Хи-Спеед Гроуп"

Председник Вучић је и почетком јуна разговарао са делегацијом компаније "Схандонг Хи-Спеед Гроуп" о текућим пројектима, као и о потенцијалима и плановима за будућу сарадњу.

Посебна пажња у разговорима тада је посвећена пројекту изградње брзе саобраћајнице Ваљево-Лајковац, на Коридору 11, а извршни директор компаније Менг Јан је обећао да ће радови на тој деоници бити завршени до краја новембра 2022. године, што је, како је наведено, више од годину раније од предвиђеног рока.

Компанија "Схандонг Хи-Спеед Гроуп" раније је изградила више од 50 километара у пуном профилу на Коридору 11, деонице Обреновац-Уб и Лајковац-Љиг. Они су раније изразили интересовање за пројекат изградње ауто-пута Београд (Борча)-Зрењанин и Зрењанин-Нови Сад у дужини од 110 километара, као и за пројекте изградње обилазница око Горњег Милановца, Пожеге и Ужица.