scattered clouds
25°C
20.05.2024.
Beograd
eur
117.1131
usd
107.611
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

FORUM U KINI: Dok je Vučić večerao sa svetskim moćnicima salom se orilo TAMO DALEKO (FOTO)

14.05.2017. 07:34 23:12
Piše:
SrbijaDanas
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima

Vučić je doputovao juče u Kinu gde će boraviti do 16. maja i gde će, pored učešća na Forumu imati bilateralne razgovore sa kineskim rukovodstvom i susrete sa predstavnicima vodećih kineskih kompanija

Premijer Aleksandar Vučić prisustvovao je danas svečanom otvaranju Foruma "Pojas i put za međunarodnu saradnju" u Pekingu, tokom kojeg će se obratiti učesnicima na temu ljudskih resursa i razmene i tokom sesije Okruglog stola o mogućnostima zajedničke saradnje i razvoja. 

14.16 - Dok su večerali, svetski moćnici slušali "Tamo daleko" u Pekingu

Kinezi su se na najbolji mogući način predstavili gostima, tako da se niko nije osećao zapostavljenim. Srpska delegacija predvođena premijerom i izabranim predsednikom Aleksandrom Vučićem takođe je imala svojih “pet minuta” uživanja.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Reuters

Na gala večeri koju je organizovao kineski predsednik Si Đinping, kineski orkestar je, između ostalog, bez greške odsvirao i srpsku pesmu “Tamo daleko”, koju su slušali Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan…

Nakon toga, odlaze u Dom naroda, čuvenu zgradu u Pekingu, u kojoj se održava velika kineska opera.

13.00 - Premijer na večeri kod Si Đinpinga

Premijer Aleksandar Vučić posetu Kini nastavlja učešćem na svečanoj večeri, koju je povodom foruma „Jedan pojas jedan put“ priredio predsednik Kine Si Ðinping.

kina
kina / Izvor: Reuters

Ovako velika čast za Srbiju usledila je nakon potpisivanja niza sporazuma i memoranduma sa kineskim kompanijama o saradnji i investicijama u Srbiju.

Više o tome pročitajte klikom OVDE.

11.33 - Potpisan memorandum sa kompanijom CBRC

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić prisutvovao je danas potpisivanju Memoranduma o razumevanju i saradnji na projektu Beograd - Južni Jadran, deonice Preljina - Požega i Požega - Boljare, Memorandumu o razumevanju i saradnji na projektu izgradnje brze saobraćajnice državnog puta Novi Sad - Ruma i Protokola o saradnji na razvoju Kinesko - srpskog industrijskog parka između grada Beograda i kompanije CBRC.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima

Premijer Vučić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa kompanijom CBRC.

- Očekuje nas izgradnja pruga, puteva, mostova, a vaše kompanije su se pokazale kao prirodni saveznik za izgradnju putne infrastrukture. Veoma smo zadovoljni našom saradnjom. Pred nama su sada najteži zadaci koji nam mogu doneti i najbolje rezultate. Izgradnja pruge Beograd - Budimpešta, koju je i predsednik Kine Si Đinping označio kao prioritetni zadatak za inicijativu Jedan pojas jedan put, predstavljaće novi standard za građane naše zemlje - istakao je premijer Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima

On je naglasio da je za Vladu Srbije jednako važna i deonica puta Preljina - Požega u dužini od 31km.

- Nadamo se da ćemo uskoro potpisati i ugovor za ovu deonicu Koridora 11 - zaključio je premijer Vučić.

10.53 - Potpisan sporazum sa kompanijom Huavei

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas potpisivanju Sporazuma o strateškom partnerstvu za razvoj informacione i komunikacione infrastrukture u obrazovnim institucijama, koju su potpisali ministar prosvete Mladen Šarčević i predstavnik kompanije Huawei.

aleksandar vučić, huavei, šarčević
aleksandar vučić, huavei, šarčević / Izvor: Tanjug

- U eri digitalizacije naša saradnja znači mnogo za Srbiju. Kompanija Huawei se pokazala kao relevantan partner Vladi Srbije i nadamo se nastavku naše uspešne saradnje - istakao je premijer Vučić.

10.00 - Kineski Poli u punom kapacitetu u Srbiji 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Pekingu sa predstavnicima Poli grupe sa kojima je razgovarao o vojnoj industriji, bezbednosno informacionim i gradskim komunalnim sistemima, a predstavnici te kompanije su izrazili nadu da će uskoro u punom kapacitetu poslovati u Srbiji.

aleksandar vučić
aleksandar vučić / Izvor: Tanjug

- Srbija je veoma zainteresovana za saradnju u oblasti namenske i vojne industrije - rekao je Vučić.

Predstavnici kompanije Poli grupe zahvalili su premijeru Srbije na mogućnostima i podršci koju u Srbiji imaju kineske kompanije i izrazili nadu da će kompanija Poli grup uskoro u punom kapacitetu poslovati u Srbiji.

09.45 - Heng Kang i Higer zainteresovani za ulaganje u Srbiju

Premijer Aleksandar Vučić sastao se danas u Pekingu sa predstavnicima kompanije Heng Kang, koji su zainteresovani za ulaganje u avio i metalnu industriju, trgovinu medicinske opreme i privatizaciju RTB Bor, a takođe i kompanije Higer koja se bavi proizvodnjom autobusa i koja je zainteresovana za saradnju sa Ikarbusom.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug

Vučić je pozvao predstavnike kompanije Heng Kang da dođu u Srbiju i upoznaju se sa mogućnostima ulaganja u medicinski turizam, izgradnju bolnica. 

09.00 - Vučić sa Kineskim firmama o pruzi, Boru, infrastrukturi 

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas u Pekingu da očekuje da će u naredne dve i po ili tri godine krenuti voz na pruzi Beograd - Budimpešta kojom će se ta relacija prelaziti za manje od tri sata kao i da da je sa kineskim partnerima razgovarao i o RTB Bor ali i o drugim infrastrukturnim projektima i ekonomskoj saradnji.

Više o tome čitajte klikom OVDE.

08.45 - Si Erdoganu: Produbiti antiterorističku saradnju

Kineski predsednik Sji Ðinping rekao je predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu da bi dve zemlje trebalo da prodube saradnju u borbi protiv terorizma, u trenutku kada je Kina zabrinuta zbog sukoba etničkih Ujgura iz regiona Sjinđijang sa ekstremistima na Bliskom istoku.

Redžep Tajip Erdogan, si đinping
Redžep Tajip Erdogan, si đinping / Izvor: Reuters

08.30 - "Velika čast za Srbiju"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je velika čast za Srbiju što ima mogućnost da se predstavi u Kini na velikom skupu kakav je Forum "Pojas i put za međunarodnu saradnju“, koji je okupio sve najznačajnije lidere sveta.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Profimedia

U izjavi novinarima Vučić je preneo i da je imao kratak razgovar sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, kao i susrete sa pojedinim šefovima država ili vlada.

Više o ovoj vesti čitajte klikom OVDE.

07.56 - Putin na kineskom forumu: Napustiti ratobornu retoriku da bi se prevazišla stagnacija u globalnom razvoju

07.50 - Si Ðinping: Put svile, put budućnosti, saradnje i razvoja

07.20 - Vučić sa kineskim firmama o saradnji i investicijama 

Premijer Aleksandar Vučić nastavio je danas u Pekingu, gde učestvuje na Forumu "Pojas i put za medunarodnu saradnju", razgovore sa kineskim kompanijama o saradnji i investicijama u Srbiju.

Vučić se prvo sastao sa predstavnicima kompanije Kinglong - Higer, koja se bavi proizvodnjom autobusa, a potom je imao sastanak i sa vodećim ljudima kompanije Heng Kang koja se bavi zdravstvom i farmacijom.

Premijer Srbije takođe je razgovarao i sa predstavnicima firme Poly tehnologies group koja se bavi odbrambenom industrijom, a svim sastancima prisustvovao je ambasador Kine u Srbiji Li mančang kao i ministar privrede Goran Knežević i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

7.00 - Vučić u Pekingu sa Si Ðinpingom, Putinom, Lukašenkom...

 Premijer Aleksandar Vučić danas je u Pekingu, gde učestvuje na Forumu "Pojas i put za medunarodnu saradnju" imao više susreta sa šefovima država i vlada i predstavnicima međunarodnih organizacija.

Premijer Srbije je na marginama Foruma u Pekingu imao susrete sa predsednikom Kine Si Ðinpingom i Ruske Federacije Vladimirom Putinom. 

aleksandar vučić, vladimir putin
aleksandar vučić, vladimir putin / Izvor: Tanjug

Takođe i sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i premijerima Mađarske i Grčke Viktorom Orbanom i Aleksisom Ciprasom.

OTKRIVAMO! Ovo je RAZLOG susreta Vučića i Erdogana u Kini

Forum se smatra najvažnijom međunarodnom konferencijom od kada je predložena inicijativa "Jedan pojas - jedan put" i fokusiraće se na osam oblasti među kojima su infrastruktura, realne investicije, privredna i trgovinska saradnja, zajedničko korišćenje resursa, finansijska saradnja...

VUČIĆ U PEKINGU: Sastanak sa predstavnicima kompanije CNTC! NAJAVLJEN SUSRET SA ERDOGANOM!

Otvaranju Foruma prisustvuju i predsednik Ruske federacije Vladimir Putin, predsednik Turske Redžep Taip Erdogan, Belorusije Aleksandar Lukašenko, premijer Mađarske Viktor Orban, generalni sekretar UN Antonio Gutereš...a više od 100 zemalja ima svoje predstavnike na skupu. 

Vučić je doputovao juče u Kinu gde će boraviti do 16. maja i gde će, pored učešća na Forumu imati bilateralne razgovore sa kineskim rukovodstvom i susrete sa predstavnicima vodećih kineskih kompanija. 

vučić u pekingu
vučić u pekingu / Izvor: Tanjug

Tokom ove posete, premijer Vučić će imati odvojene susrete sa predsednikom Kine Si Ðinpingom i premijerom Državnog saveta Li Kećangom.

Nakon sastanka sa premijerom Li Kećangom, članovi delegacija Srbije i Kine potpisaće Sporazum o zajmu sa EKSIM bankom za finansiranje Projekta rekonstrukcije i modernizacije deonice Beograd Centar - Stara Pazova, zatim Aneks 3 Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture, kao i Memorandum o utvrđivanju Akcionog plana za trgovinu i investicije u poljoprivredi.

Vučić uoči Foruma u Kini: Ovo je naša ŠANSA!

Vučić će u Pekingu razgovarati i sa predstavnicima kineskih kompanija, među kojima su Shanghai Pengxin group, Higer, Poly Tećnologies Group, HNA Group.

Tu je i kompanija Huawei sa kojom je planirano potpisivanje Sporazuma o strateškom partnerstvu za razvoj informaciono-komunikacione infrastrukture u obrazovnim ustanovama.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Razgovaraće sa predstavnicima kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) sa kojima je predviđeno potpisivanje Memoranduma o razumevanju i saradnji na projektu Beograd-Južni Jadran, deonica Preljine-Požega i Požega-Boljare, Memoranduma o razumevanju i saradnji na projektu izgradnje brze saobraćajnice-državnog puta 1 B reda, broj 21 Novi Sad-Ruma (Fruškogorski koridor) i Protokola o saradnji na razvoju Kinesko-srpskog industrijskog parka između Republike Srbije - grada Beograda i CRBC.

Tokom boravka u Kini, premijer Vučić obići će Železaru Tangstil i tom prilikom sastati se sa predstavnicima Hestil grupe.

U delegaciji Vlade Srbije, koju predvodi premijer Aleksandar Vučić, su potpredsednik Vlade i ministar za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukuru Zorana Mihajlović, ministar privrede Goran Knežević, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Kina želi, kako je rečeno, da Forum bude platforma za otvoreniju i efikasniju međunarodnu saradnju i jačanje mreže partnerstva.

Skupu će prisustvovati više od 1.500 učesnika, među kojima privrednici, predstavnici finansijskih institucija i međunarodnih organizacija.

Na Forumu se očekuje definisanje ciljeva i principa kao i vidova saradnje. 

Domaćin će tokom Foruma potpisati dokumenta o saradnji sa oko 20 zemalja i više od 20 međunarodnih organizacija.