clear sky
19°C
27.05.2024.
Beograd
eur
117.1199
usd
107.9446
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

ZASLADITE SE ZA VREME POSTA: Kapri torta na novi način

27.02.2015. 10:13
Piše:
Srbija Danas
Kapri torta
Kapri torta / Izvor: Foto: Youtube Printscreen/Junior Jones

Nedavno je počeo Uskršnji post, a vama se jede nešto slatko. Nema razloga da se odričete svojih omiljenih slatkiša! Potrebno je samo da znate tajnu njihove pripreme na posni način.

Svim ljubiteljima kapri torte otkrivamo recept za pripremu ukoliko poste. Deca neće primetiti razliku, a vi ćete im se pridružiti u desertu posle ručka.

Potrebno:

  • 800g posnog keksa
  • 1,5l soka od pomorandže
  • 6 pudinga od vanile
  • 300g posne čokolade
  • 4 kašike ulja
  • 250g posnog margarina
  • 500g jagoda
  • 200g šećera + 5 kašika
  • 100g šećera u prahu
  • posni šlag

Priprema:

U 1l soka staviti 6 kašika šećera i ostaviti da provri, a zatim dodati 4 pudinga, prethodno sjedinjena sa 200ml soka. Skuvati fil, a zatim ga ohladiti. Margarin izmiksati sa šećerom u prahu i zatim dodati u ohlađeni fil i dobro umutiti.

Jagode preliti sa 300ml vode, dodati 250g šećera i staviti da se kuva oko 10 minuta. Pri kraju kuvanja propasirati jagode gnječilicom za krompir. 2 pudinga sjediniti sa 150 ml hladne vode, zatim dodati u kuvane jagode i skuvati fil. Ovaj fil od jagoda brže ćete ohladiti ako ga odmah prebacite u manju vanglicu, zatim nju stavite u veću u koju ste sipali hladnu vodu. Mikserom umutiti fil, jer  ćete tako jagode još malo bolje propasirati, a fil će se brže ohladiti.

Na tacnu složiti keks (200g) koji smo prethodno umakali u sok. Preporuka: u 4 reda 7 keksića. Premazati čokoladom koju smo prethodno otopili sa uljem. Staviti 5 minuta u frižider da se čokolada stegne, a zatim preko čokolade trećinu žutog fila, a onda i trećinu crvenog. Ponovo složiti natopljen keks i ponoviti filovanje čokoladom, žutim filom i crvenim. Uraditi tako i treći put. Tortu završiti keksom i šlagom.

Napomena: Poželjno je da torta prenoći u frižideru da bi se keks opustio,  a filovi stegli.