Хоће ли ПОСТ утицати на цену рибе? Шаран и пастрмка НАЈЈЕФТИНИЈИ, а ево колико новца треба да издвојите
Лосос је најскупља врста па његова цена иде до 2.000 дин.
Цена рибе, једне од намирница која се највише купује у овом периоду, а нарочито пред Светог Николу, не би требало да се промени током Божићног поста, тврде трговци. Неки од њих наводе да ће у овом периоду увести и попусте и акције како би ова намирница била повољнија и приступачнија купцима.
ЈОВАН УШТЕДЕО 5.000 ЕВРА И СКРАТИО ПЕРИОД ОТПЛАТЕ КРЕДИТА: Ево како му је то пошло за руком!
ШТА ЈЕ ЗАПРАВО НАЈБОЉЕ ЗА ЏЕП? Банке нуде разне опције плаћања, а ево шта се највише исплати
Колико вам новца треба за ЗИМНИЦУ? Понуда је велика, али и ЦЕНЕ: Најтраженији на пијацама је КУПУС!
Купци се највише одлучују за шарана и пастрмку када је у питању речна риба, а што се тиче морске углавном се купују бранцин, орада и филети лососа, наводе продавци.
- Продаја је већ порасла, а тек очекујемо интензиван промет. Код нас су неке врсте рибе у последњих месец дана појефтиниле и биће још акција - објашњава продавац у рибарници на Бановом брду.
Што се цене тиче, шаран и пастрмка крећу се од 420 и 500 динара по килограму, сом, орада и бранцин од 1.000 до 1.200 у рибарницама, а ове врсте су у маркетима мало јефтиније и могу се купити по цени од 780 до 830 дин./кг.
Лосос је најскупља врста па његова цена иде до 2.000 дин.
Продају редовно контролишу надлежне службе, подсећају у Министарству пољопривреде.
- Морска риба се највише увози из земаља ЕУ, Шпаније, Норвешке, Хрватске, а из Вијетнама и Канаде само под условом да потиче из одобрених објеката ЕУ. Слатководном рибом се тржиште снабдева углавном од домаћих узгајивача и делом из Босне и Херцеговине, Северне Македоније и Русије. Инспекција је у току године уништила 6.386 килограма рибе и производа од ње, углавном због промењених својстава, налаза паразита и повећаног нивоа хистамина код туне и скуше - наводе у том министарству.
Недавно се спекулисало да се, након помора животињског света у Великом бачком каналу, који је уништио више од 15 тона рибе, део те угинуле рибе појавио и на новосадским пијацама. Стога се купцима саветује да посебно погледају како риба изгледа и какав јој је мирис јер он никако не сме да буде непријатан.
Риба је добра уколико су шкрге влажне и јасно црвене, а кожа сјајна, клизава и влажна.
Исправно месо је чврсто. То се види када се притисне прстима, а удубљење нестане. Велики страх код потрошача ствара пангазијус или “вијетнамски сом” који у себи има опасне супстанце.
- Ова врста подлеже оштрој ветеринарско - санитарној контроли, а нарочито се испитује присуство остатака небезбедних материја, бактерија и тешких метала. На пресеку пангазијус изгледа као ослић, али је мањи и није попут "крменадли" овалног облика, као месо сома. Разлика је јасна када је риба читава. Пангазијус је више сиве боје, нема плочаст предњи део главе, већ ужи, подсећа на шарана и има обло тело. Сом је смеђе боје и вретенасте је грађе - објашњавају у министарству.
Риба која није погодна за јело може се препознати по упалим очима, непрозирној рожњачи, осушеним шкргама измењених боја, несвојственом, непријатном и интензивном мирису.