Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ У НОВОМ САДУ "Ово је највећа и најзначајнија фабрика, следећа ће бити у Нишу" (ФОТО/ВИДЕО)

10.11.2021. 12:16 21:21
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Компанија Цонтинентал Аутомотиве ускоро ће отворити другу фабрику у Новом Саду.

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је свечаности поводом завршетка прве фазе радова на изградњи друге фабрике компаније Цонтинентал Аутомотиве Сербиа у Новом Саду.

СРБИЈА ЈЕ СВЕТ! Владимир Лучић о партнерству са "Водафоном": Доказ успешне стратегије Телекома

СРБИЈА ЈЕ СВЕТ! Владимир Лучић о партнерству са "Водафоном": Доказ успешне стратегије Телекома

ЈЕДНА ВЕСТ ИЗ РУСИЈЕ ОБАРА ЦЕНУ ИЗ МОМЕНТА: Јучерашња цена гаса пала на 900 долара

ЈЕДНА ВЕСТ ИЗ РУСИЈЕ ОБАРА ЦЕНУ ИЗ МОМЕНТА: Јучерашња цена гаса пала на 900 долара

ОВЕ ГОДИНЕ ИМАМО 13 НЕРАДНИХ ДАНА: У четвртак је државни празник, ево шта вас чека ако радите

ОВЕ ГОДИНЕ ИМАМО 13 НЕРАДНИХ ДАНА: У четвртак је државни празник, ево шта вас чека ако радите

Како је и најавила служба за сарадњу са медијима председника, свечаност је почела у 12 сати.

На свечаности је било потребно да све званице имају дигитални зелени сертификат.

Онима који немају зелени сертификат на самој локацији било је омогућено да ураде брзи тест на ковид-19.

 

 

Питања новинара

На питање како председник Вучић оцењује посету Ескобара и посету, као и разговор са Милорадом Додиком, али и најавом Ердогана да ће доћи и посетити Србију, Вучић одговар:

- Што се посете Ескобара тиче, то морате да питате власт у САД-у, што се тиче Србије, Србија поштује све из споразума. Са господином Ескобаром сам пар пута разговара, али се скоро нисмо видели, па не бих могао више од тога да вам кажем.

На питање о Ердогану, Вучић истиче да је Србија спремна за посету.

Вучић се осврнуо и на подношење кривичне пријаве против новинара агенције "Тањуг".

- То је нешто о чему бих могао дуже да говорим. То што се догодило Марку Ивасу је ужас. И то ће бити проглашено као највеће "демократско право". То што се тиче Комшића и пребацивања целокупном српском народу, то увек раде. Пребацивање кривице на целокупан српски народ, то низакога није новост.  Ивас је слободан новинар и његову професију и право на став ћемо у Србији поштовати - рекао је Вучић.

На питање око сукоба због мурала Ратка Младића, председник одговара:

- Колико сам сазнао тај мурал је уништен. Да је полиција штитила мурал, мурал не би био уништен. Полиција је штитила грађане од међусобног сукоба. Полиција је штитила јавни ред и мир и понашала се професионално. Нисмо штитили ниједан мурал, ни графит. Ја разумем да сам крив свима за све. Оставите ван тих бесмислених игара. Сви који су приведени, а приведено је шесторо-седморо. Против њих су поднете прекршајне пријаве и одмах су пуштени кући - рекао је председник.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

- Данас кажу ти исти који су тобож против ратних злочинаца објављују интервју Насера Орића у ком он тврди да су у Сребреници хтели да ме убију неки из Србије - каже Вучић, који додаје:

- Њих једино интересује како да се оцрни Србија. На Србију мора да се повећава притисак све време. У послењих седам дана су ме лажно оптужили да сам био у Петрињји и да сам некога тамо шутирао. Ја у том месту нисам никада био.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Вучић је рекао да су притисци на дијалог осетни и да се мора поштовати оно што је предвиђа Бриселски споразум.Вучић је нагласио да народ никада неће бити задовољан ониме што Србија пружа.

- Србија не може да напредује, не може се развија и остварује велики БДП... Они би да униште Србију, али не може. Јасно је ко је уништио Србију, али због тога нико не би требало да се обрачунава, него да одржавамо мир, стабилност и да радимо на економији - рекао је Вучић.

- Србија се поноси својом самосталношћу. Изјаве Вјосе Османи су толико глупе да немам речи. У нашој земљи нико сем нас не утиче на то какве ћемо одлуке доносити. И само таква политика може чувати слободу нашег народа, понос, мир, срце и душу... А они који то не разумеју и користе тај бедни трик, ја не желим на то да одговарам и извињавам се другима. Ми се налазимо на ЕУ путу, сами доносимо одлуке и поштујемо све наше пријатеље на том путу - рекао је Вучић и додаје да ће се ЗСО формирати онако како је у Бриселу договорено.

Обраћање председника Вучића

Председник Србије истакао је да се Србија већ дуго бори за ову мега фабрику, и да наставља своју борбу да једна оваква компанија оде и у Ниш.

- Ми очекујемо да овде, на овом месту стварамо БДП. И зато хвала нашим пријатељима из Немачке. Хвала што се борите за вашу Србију, а ми још много тога очекујемо у Новом Саду. Верујемо да ће се у Србију људи враћати због посла, зато је врло важно оно што се данас дешава - истиче председник и додаје:

- Очекујемо да ће наступити велике промене на глобалном нивоу, и Европи и свету, аутомобили ће бити другачији. Мораћемо да у индустрији будемо прваци, не само у региону, него и свету. Верујем да ће такве промене бити могуће већ за 15, максимално 20 година и зато вас све још једном молим, и јавно обећавама, да ће сви наши инвеститори из Немачке имати још већу подршку државе ако одлучите да овакав погон отворите и у Нишу. Бескрајно вам хвала за фабрику у Новом Саду, али нам треба још једна врста помоћи подршке Континентала, и зато је Србија ту да и за то помогне - рекао је Вучић.

На крају обраћања, председник је још једном истакао да је срећан, задовољан и поносан на овакву инвестицију у Србији и обећао да ће Србија радити на побољшању свог дуалног образовања како би наша земља имала шта да понуди, односно младе и талентоване људе спремне за посао који их чека.

- Данас готово 75 хиљада наших људи ради у Немачким компанијама. Зато је подршка из Немачке јако важна за нашу земљу. Србија напредује само уз помоћ великих инвестиција као што је ова из Немачке - рекао је председник Србије Александар Вучић за крај обраћања и додао "Живела Србија".

 

Обраћање амбасадора Немачке у Србији

Амбасадор Немачке захвалио се на гостопримству и овој свечаности.

- Ова будућност ће донети нова радна места, али и боље односе између Немачке и Србије који теку без икаквих проблема већ годинама. Од самог отварања наше производње, у марту, канцелар Ангела Меркел је била да подржи овај догађај, као и многи други званичници због чега је значај био још већи - рекао је амбасадор и додао да ће чланство Србије у ЕУ од сада бити један од приоритета Немачке политике.

- Ово је пројекат који захтева много, али инвестиција као што је ова, формираће раст и развој саме земље у једном иновативном окружењу као што је Европа где ће Србија моћи да извози своје производе и зато желим да свима честитам и пожелим пуно успеха у реализацији - рекао је амбасадор. 

Обраћање директор фабрике Континентал

На самом почетку обраћања, директор се захвалио и рекао да му је велика част што је данас у Србији на отварању овакве фабрике у Новом Саду.

- Под овим околностима изазваним епидемијом корона вируса, сматрам да је ово фасцинантно. Још сам захвалнији када видим да кораци које предузимамо представљају развој привреди Србије, а данашња свечаност управо је доказ тога - рекао је директор фабрике и додаје:

- Од почетка је наше искуство у Србији било позитивно, а данас то желим да подвучем и изразим своју захвалност! Нема сумње да ће следећа фаза у градњи наше фабрике бити успешна. Наше колеге из Србије показале су да су вредници радници нашег тима, они креирају фантастичне услове за наше купце. Оваквог односа не би ни било да се од самог почетка нисте били срдачни домаћини и спремни за сарадњу, зато вам хвала на томе - рекао је директор фабрике.

Председник стигао у Нови Сад

Компанија Континентал аутомотив Србија данас је у Каћу приредила свечаност поводом завршетка прве фазе радова на изградњи њене друге фабрике, којој присуствује и председник Александар Вучић.

Председник Вучић је по доласку у фабрику одржао састанак са представницима Континентала.

Радови на другој фабрици почели су у јуну ове године, а планирано је да објекат буде завршен до септембрта 2022. године.

- Ово ће да буде највећа и најзначајнија фабрика у Србији, свакако ће бити и највећи извозник из Србије. За мање од годину дана биће коначно завршена - рекао је председник.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Како је Вучић навео биће и нових радник места, око 600 минимално. Суштина је у вредности коју ствара. Сваки аутомобил имаће "Континеталове" дисплејеве. Биће све направљено у Србији.

- Молио сам наше пријатеље из Немачке, ставили су српску заставу и немачку јелку као њихов симбол. Ја их молим да следећу фабрику отворе у Нишу, јер мора да буде велики универзитетски центар. Они наравно не могу то још не могу да потврде, а ја сам се борио и знам да су они својевремено гледали тај Ниш и видећемо у наредних годину дана оће ли бити шансе за Ниш - навео је председник и додао:

- Честитам и људима у Новом Саду, од овога ће и Нови Сад да има огромне користи Војводина цела, Србије цела, много више новца у буџету и тиме ако они дођу од вредности од милијарду то је 2 одсто од БДП-а, ако дођу до вредности од 2 милијарде то је онда дупло виши проценат. Ово је место будућности за Србију, фантастично место. И ја сам захвалан нашим немачким пријатељима на свему што су урадили - рекао је у обраћању медија председник Вучић.

 

О компанији

Нови Сад (Србија), 7. март 2021. Фабрика компаније Цонтинентал Аутомотиве Сербиа, која је део технолошке компаније Цонтинентал АГ свечано је отворена у Новом Саду

Цонтинентал планира да инвестира око 140 милиона евра и да отвори најмање 500 радних места. Ова фабрика је прва фаза реализације целокупне инвестиције и налази се на 8000 квадратних метара производног и канцеларијског простора у Индустријској зони Нови Сад, Север 4. Постављање прве опреме и почетак производње се очекује у другом кварталу ове године.

У другој фази, у трећем кварталу 2021.  године, Цонтинентал Аутомотиве Сербиа ће започети изградњу нове фабричке зграде. Завршетак ове фазе је је планиран за треће тромесечје 2022. године. Предвиђено је да нови објекат има преко 30.000 квадратних метара производног и канцеларијског простора. 

Ова фабрика је део Цонтинентал пословне јединице Хуман Machine Интерфаце (ХМИ) чији је фокус на производима у унутрашњости возила који чине богатијим и квалитетнијим корисничко искуство возача и путника. Цонтинентал је један од глобалних тржишних лидера у овом сектору и потражња за производима за ауто индустрију који ће се производити у Новом Саду као што су велики екрани, камере у возилу, комплексни кокпит “high перформанце цомпутер” расте значајно у годинама које долазе.

Ова инвестиција представља даље ширење пословних активности компаније Цонтинентал у Новом Саду и у Србији. Тренутно око 600 инжењера ради на развоју најиновативнијих технологија за ауто индустрију у Истраживачко развојном центру у Новом Саду. Са атрактивним пројектима из области електронских уређаја за кабину возила и системима и сензорима за аутономну вожњу, компанија је за мање од три године рада израсла у једног од највећих послодаваца у инжењерском сектору у земљи. 

Цонтинентал Аутомотиве Србија тренутно углавном развија решења за путничке аутомобиле и комерцијална возила за дивизију Вехицле Networking анд Информатион (ВНИ). То обухвата широк спектар производа као што су инструмент табле, радари, камере, контролне јединице за даљинско праћење позиције и параметара возила, приступни системи засновани на приступу возилу помоћу паметних телефона или даљинског откључавања, управљачки склоп за контролу електричних система у возилу, инфраструктура web базираног сервиса, мобилне апликације и главни иновативни пројекат за високо аутономну вожњу за путничке аутомобиле и комерцијална возила.