Ана из Грделице направила "слатку" сензацију: Чоколада са паприком и шљивовицом осваја Србију
Ана Цветковић из Грделице спојила је неспојиво – чоколаду, паприку и шљивовицу. Њен оригинални рецепт постао је прави хит на мрежама и поруџбине стижу са свих страна.
У последњих годину дана у посластичарницама и на друштвеним мрежама ручно прављена Дубаи чоколада постала је прави светски хит.
Јужњакиња Ана Цветковић из Грделице код Лесковца одлучила се да направи јединствен и необичан спој укуса слатко-љутог, користећи црвено благо са југа-паприку, али и шљивовицу.
Ана се на овај подухват одлучила сасвим случајно, не слутећи да њен производ постати веома тражен, посебано онај са укусом шљивовице.
- Већ четири године уназад радим као кувар и волим да експериментишем у кухињи. То је једноставно моја љубав посебна према кувању. На идеју за чоколаду сам дошла сасвим спонтано. Видела сам да постоји Дубаи чоколада, као и „Чоко чварак“ у Срему, и онда сам се запитала зашто ми са југа Србије не би били познати по јединственој чоколади – прича са поносом Ана за Југмедиу.
Она је првобитно направила белу чоколаду са чистим сосом од чилија.
- Било је превише љуто, а у фрижидеру сам имала брескве, и онда сам се сетила и направила гел од брескви. Када се све то охладило помешала сам са гелом од чилија, и могу да вам кажем да је то испало феноменално.
Додаје да је укус пикантан, али да се љутина не осећа одмах, већ када се прогута, као и да је све то непланирано успело. Ана такође прави и другу врсту чоколаде, а то је са шљивовицом за коју, како каже, да је већ имала искуство са сличним рецептима за колаче које је раније правила.
Израда чоколада по поруџбини
Инспирација за овакве јединствене спојеве ароматичних укуса, споја неспојивог, Ани је кренула сама од себе.
- Пре неколико дана је био Срем у срцу и Гастро Срем у Новој Пазови на коме се продавао Чоко чварак, и упитала сам се зашто Лесковац нема јединствену чоколаду. Тада сам добила инспирацију да покушам да направим тај јединствени рецепт. Сутрадан ујутру сам устала са идејом да направим чоколаду - прича са усхићењем ова талентована жена која скоро две године ради у Срему али јужњачку топлину усађену у срцу раширила је на северу Србије.
За израду ове оригиналне чоколаде, по Аниним речима, потребно је доста времена. Од припреме гелова, па све до хлађења. Тајна овог рецепта је да чоколада мора да буде квалитетна, односно црна или млечна.
- Док се охладе гелови за пуњење, па сав поступак топљења чоколаде и изливања у калуп, затим пуњење које мора опет да се охлади и стегне да би се једна чоколада завршила. Отприлике тај процес траје пола дана, док ми за мале чоколадице, то јест шест комада, треба цео дан.
Ана планира да чоколаде израђује само по поруџбини, а као објашњење за то навела је да жели да чоколаде које стижу муштеријама буду свеже, израђене с љубављу и пуно пажње.
- Не планирам да останем само на белој чоколади, већ планирам да радим и са црном чоколадом у две верзије, у зависности од заинтересованости купаца. По коментарима и објавама видим да је већа потражња за чоколадом са шљивовицом.
Ана верује да ће управо овакви аутентични рецепти учинити да југ Србије добије своју слатку препознатљивост, а њу можете наћи на инстаграм страници рецепти са југа Србије – јужњачка тајна.
Извор: AgroInfo.rs