Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Како до идеалног места за живот? Ако се водите овим правилима брзо ћете стићи до СТАНА ИЛИ КУЋЕ по вашој мери!

01.10.2020. 12:07
Пише:
Промо
stan
стан / Извор: СД/илустрација

Једном када Covid-19 буде само још једна здравствена претња коју смо заједно, као цивилизација победили, карантин поново буде само за спортисте пред важно такмичење, а дисање под маском поново резервисано само за Halloween, од 2020. бирам да се сећам само једне ствари.

Да је то година када сам код куће коначно почео да се осећам као код куће.

Знам да звучи чудно, али упркос томе што је моја актуелна адреса она на којој сам се најдуже задржао од кад сам се осамосталио и одселио из родитељске куће, недостајало јој је неколико ствари да би била најслађа и најудобнија на свету. И, кад се период изолације десио, није било друге него да прионем на то како да од стана направим дом. Једном за свагда. Или барем до следеће селидбе.

Руку на срце, ово не значи да сам до пре марта живео са душеком на поду и мање намештаја од Робинзона Крусоа и Кери Бредшо заједно - већ да је тек уз пар кључних промена ово постао простор на који сам поносан.

Занимљиво је то како, у свакодневној журби, заборавимо да се захвалимо простору који нам пружа конак у смирај дана. Да ценимо чак и оне најзапостављеније углове кухиње на које смо при спремању бесни што сакривају облачиће прашине. Да меким додиром руке погладимо наслон фотеље у којој задремамо уз филм. Да искрено осетимо кревет до ког се снени преселимо да наставимо ту слатку дремку испред ТВ-а. Да осетимо захвалност због доброг притиска воде у тушу и прозора који дихтују. Да будемо срећни што шипка у гардероберу може да издржи све јакне за прелазно време које упорно купујемо иако сваког пролећа за три дана скочимо из зиме у лето. И да све што имамо у стану оплеменимо тако да свуда где погледамо видимо само блаженство и равнотежу.

Како бисмо вас и себе инспирисали на то, моја пријатељица Ирена и ја (двоје правих ентузијаста за ентеријер), посетили смо робну кућу ИКЕА да видимо шта има ново.

Нашли смо се на правом месту, јер све што се налази у робној кући ИКЕА одише скандинавским складом који нас је инспирисао и дао идеје како да тај баланс постигнемо код куће. Након времена проведеног у карантину и ограниченог кретања које и даље траје, важно је остати избалансиран и у глави и у простору. Одмах смо кренули у истраживање.

Успели смо и да попричамо с прељубазним ИКЕА експертима и сазнамо који је најбољи начин да оплеменимо свој простор и постигнемо удобност каква нам је потребна.

Разгледајући дивне колекције, одједном застајемо јер сам одлепио на оно што видимо испред себе. Баш то нам је потребно - две нове ИКЕА серије - SAMMANKOPLA која је плод сарадње између шведског мегабренда и мале дизајнерске етикете из Бангкока и РАВАРОР намењена становању у флексибилним просторима са малом квадратуром.

Док је SAMMANKOPLA окренута дизајнерској интерпретацији свакодневних предмета, РАВАРОР у потпуности кида ту идеју модуларног намештаја какав нам је данас потребан да балансирамо између свих функција које животни простор треба да има у условима рада од куће и чешћег остајања "у четири зида". РАВАРОР је такође идеалан за људе који се селе из једног простора у други. Па, ово су серије, као створене за мене.

Ирена ме задовољно посматра, јер јој је јасно да сам пронашао оно што сам тражио. Кроз осмех ми каже: "Видиш, када смо деца, муж и ја најчешће били заједно код куће, током периода адаптације на нову нормалност трудила сам се да нашем стану додам детаље који ће ушушкати атмосферу а уједно свима бити практични и корисни."

- Следеће што ми је у плану је да “освежим” спаваћу собу, јер ми је одмор више него потребан ових дана. Иако смо међу оним срећницима који су стигли до мора на неколико дана, дочекало ме брдо обавеза по повратку и немам осећај да сам се потпуно одморила. Кад је већ тако како јесте, много ми значи да се осећам удобно и лепо и омогућим себи да код куће имам одмор какав заслужујем.

Настављамо потрагу, желим да се и Ирена радосна врати кући. Корак по корак, и ту смо. Видим да се осмехује.

- Знаш колико сам током карантина и у претходном периоду, освестила колико је важно чувати своје окружење. Чувати здравље и живот. Одлучила сам да будем што више друштвено одговорна. Погледај ову постељину – KUNGSBLOMMA. Предивна је. Још се и уклапа у цео мој концепт, јер је текстил од одрживог материјала. Сјајно. Купљено!

Настављамо и коментаришемо како не идемо никуд без висилица МОЈНА.

- Какво ћу божанствено осветљење да постигнем у спаваћој соби, још кад уроним у ову дивну нову постељину! - додаје Ирена.

Хм, сад желим и ја неку постељину у којој ћу у сновима стићи до неких обала које нисам дуго видео. И, да, нашао сам је - плаво бела постељина SPIKVALLMO која је новитет у робној кући ИКЕА - савршена.

Приближавамо се каси и срећемо Ану Крнетић, менаџерку за дизајн ентеријера компаније ИКЕА, Иренину добру познаницу. Ана нам је одговорила на неке недоумице које смо имали у вези са уређењем дома, а о којима смо разговарали пре доласка у робну кућу ИКЕА. Ево шта смо открили:

- Неколико једноставних промена могу учинити наш дом, а самим тим и наш живот једноставнијим и избалансираним у овим изазовним временима. Одаберите један зид и обојте га неком омиљеном бојом. Унесите више биљака у ваш дневни боравак, унесите природу у ваш дом.

Оплемените простор новим прекривачима и јастуцима, интересантних боја и дезена. Све ове или само нека од ових промена утицаће да се у свом дому осећате пријатније.

Питао сам је од чега почети у преуређењу?

Овог лета, због пандемије, већина нас није успела да стигне до своје омиљене летње дестинације. Лето је прошло и људи немају осећај да су се довољно одморили и напунили батерије. Свакодневница нам се свима променила последњих месеци и били смо под константним стресом. Најбољи начин да се опоравимо и функционишемо онако како желимо јесте да се добро наспавамо. Кад размишљамо о одмору, треба се фокусирати на намештај и додатке за спаваће собе, као што су кревети, душеци, каучеви на развлачење, јастуци и слично. Уколико желите да унесете топлину и нежност у своју спаваћу собу, размислите о тапацираном оквиру ХАУГА.

Ирена је задовољна одговором, јер је била фокусирана управо на то што је Ана рекла и додатно је пита шта саветује људима који у овој ситуацији појачане превенције треба да мењају стан - како да уреде нови простор са минимумом труда а максимумом ефекта.

Најпре је важно сагледати кључне потребе и активности и фокусирати се на њих, како би боравак у новом дому био што пријатнији свим укућанима. Употреба постојећег намештаја уз нове комаде који подржавају нове активности, другачије боје зидова, нови аксесоари, текстил и расвета, биће сасвим довољни да наш нови дом постане наше ново омиљено место на свету. Поред тога, данашњи ентеријери све ћешће морају удовољити захтевима мултифункционалности.

И ту је ИКЕА колекција РÅВАРОР идеално решење – трпезаријски столови и столице из ове колекције у једној секунди могу постати простор за рад. Живот у малим становима захтева и дозу креативности, посебно када у њему станују школарци.

Нова колекција SAMMANKOPPLA рађена је за младе, а укључује вишенаменску лампу необичног облика која даје занимљиво светло, али и полицу на точкићима на којој је лако сместити сав прибор за дечије хобије, а како је покретна, лако може бити премештана где год затреба.

Веома смо задовољни куповином и оним што смо чули. Одосмо да уживамо у свом ребалансираном дому!