Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МИКРОКРЕДИТИ: Где је Србија у односу на грађане Европе и схватамо ли их на исти начин као и они?

30.10.2020. 14:11
Пише:
Србија Данас/Вечерњи лист
pozajmica
позајмица / Извор: Профимедиа/илустрација

Када је у питању коришћење онлајн микрокредита, Србија се прилично приближила грађанима развијених европских држава

Питамо се шта је све утицало на њихову велику популарност, чему служе и како препознати квалитетну понуду микрокредита? 

ХАОС У ИТАЛИЈИ! ОПСАДНО СТАЊЕ ЗБОГ ПРОТЕСТА И КОРОНЕ: Апел и аларм са свих страна на Апенинском полуострву

ХАОС У ИТАЛИЈИ! ОПСАДНО СТАЊЕ ЗБОГ ПРОТЕСТА И КОРОНЕ: Апел и аларм са свих страна на Апенинском полуострву

РУСИ УПУТИЛИ ПРИЈАВУ СЗО: Хоће убрзану регистрацију вакцине"Спутник 5"

РУСИ УПУТИЛИ ПРИЈАВУ СЗО: Хоће убрзану регистрацију вакцине"Спутник 5"

ПУТИН ОЦЕНИО СПОСОБНОСТИ РУСИЈЕ У ВРЕМЕ ПАНДЕМИЈЕ: Његове речи изненадиле су светску јавност!

ПУТИН ОЦЕНИО СПОСОБНОСТИ РУСИЈЕ У ВРЕМЕ ПАНДЕМИЈЕ: Његове речи изненадиле су светску јавност!

Свет на длану, новац у рукама!

Кад бисте у великој брзини и нужди морали узети само један предмет са собом из свог стана, вероватно би то био ваш мобилни телефон, тачније, паметни телефон, зар не? У њему је СВЕ – од комуникације с другима до нашег пословања и уистину је наш "прозор у свет". 

Разне могућности дословно леже на нашем длану те путем интернета можемо, рецимо, упознати љубав свог живота, купити венчаницу, али исто тако и доћи до новца за мању прославу свадбе! Шалу на страну, но чињеница је како развој технологија и дигитализација друштва снажно обликују наше животе.  

Прилагођавамо им се према својим могућностима и потребама. Можда се, у неким тренуцима, појави и потреба да нам хитно треба неколико хиљада динара за покривање ненаданих или повећаних финансијских трошкова. Шта нам је тада чинити? 

Можемо узети свој паметни телефон и назвати рођака који ће нас ставити на полиграф како би дознао зашто нам треба новац или направити онлајн захтев за потребним износом од неколико хиљада динара. Помоћу мобилне апликације или интернет странице друштва које нуди зајмове, то можемо учинити на миру, у тренутку кад нам одговара, дискретно, без објашњавања зашто нам је новац потебан и надасве – једноставно и брзо. 

Но, привлачност онлајн позајмице ту не стаје – њена је предност управо брза испорука новца. Сад се питамо: зашто то не чинимо чешће и на шта све треба да обратимо пажњу? Нуде ли стране земље ишта што и ми у Србији немамо у понуди?

planiranje (ponuda stambenog kredita)
планирање (понуда стамбеног кредита) / Извор: Профимедиа/илустрација

Велика Британија – микрокредити део су свакодневице

Европска држава предводница у популарности микрокредита засигурно је Велика Британија у којој је ово изразито популаран начин када вам је брзо потребан новац за ненадане трошкове, тј. финансијско покриће до идућег месечног примања. С обзиром да се Србија с овом понудом упознала тек релативно скоро, занимање за микрокредите је очигледно и расте сваким даном, иако не онолико брзо као у В.Британији, Француској, Немачкој или Чешкој. Но, у Србији ни по чему не заостајемо у понуди ни квалитету услуге.

Кристално јасно израчунати трошкови и транспарентност пословања

Кључан елемент сваке озбиљне компаније која се бави понудом микрокредита је калкулатор за обрачун трошкова. Упишу се: износ, време позајмице и број рата који желимо и он нам одмах израчуна трошкове с обзиром на наш захтев. Тачно знамо колико новца позајмљујемо, на које време, те који износ враћамо. 

Свака озбиљна веб-страница има попис докумената која су нам потребна, одговара на најчешћа питања корисника (FAQ) и има контакт-образац те истакнут контакт-број телефона. Предност понуда на домаћем тржишту је често управо контакт-број на који се јавља особа која зна одговоре на наша питања везана за ову тему. Кад говоримо о домаћем тржишту, то је један од детаља који може бити пресудан за одлуку коју ћемо институцију одабрати и дати јој своје поверење.

bankarska službenica
банкарска службеница / Извор: Профимедиа/илустрација

Понуда у Србији (не) заостаје за онима у Европи

Увидом у неколико понуда на домаћем тржишту, скромно је рећи да се прате инострани трендови. Искрено, странице су још јасније, дорађеније, сви услови јасно објашњени, великим словима, на српском језику. Све се одлично може прочитати! 

По правилу, ако размишљате о томе да и сами постанете корисник, важно је знати како ЕУ подстиче развој тржишта онлајн микрокредита и даје законодавни оквир, а с друге стране и препоруку за прихватање и усклађивање с примењивим прописима држава чланица. 

Затим, онлајн микрокредити нису намењени малолетним особама као ни корисницима који имају блокиран рачун. Један од важних предуслова су редовна месечна примања попут плате, хонорара, стипендије или пензије. Све што вас још занима, брзо ћете сазнати упишете ли у интернет претраживач појмове: микрокредит, позајмица или online зајам. 

За крај – важно је разумети како микрокредити не служе трајном решавању наших финансијских потешкоћа, већ да су ту да помогну кад нам је новац хитан и битан. И наш пријатељски савет вам је да томе приступате управо тако.