Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАЈАВЉЕНА ЗАБРАНА КЛИМА УРЕЂАЈА: Још једна ствар коју сви имамо ускоро ће постати илегална, ево и зашто

13.10.2023. 16:06
Пише:
Србија Данас/БизПортал
klima
клима / Извор: Фото: Профимедиа

У борби против климатских промена на удару су се нашли клима уређаји, али и фрижидери.

Живимо у време у којем су актуелна три кључна наратива: ратови, инфлација и климатске промене.

Важна вест за све пензионере! Проверите да ли вам је стигло ОВО обавештење ПИО фонда

Важна вест за све пензионере! Проверите да ли вам је стигло ОВО обавештење ПИО фонда

САДА ВРЕДЕ БОГАТСТВО! СРЕЋАН ЈЕ ОНАЈ КО ИХ НИЈЕ БАЦИО: Ево како на старим телефонима и компјутерима може добро да се заради

САДА ВРЕДЕ БОГАТСТВО! СРЕЋАН ЈЕ ОНАЈ КО ИХ НИЈЕ БАЦИО: Ево како на старим телефонима и компјутерима може добро да се заради

ЕВО КАКО ДА СТРУЈУ ПЛАЋАТЕ ДУПЛО МАЊЕ: Процедура је једноставна, потребан је САМО ЈЕДАН ПАПИР

ЕВО КАКО ДА СТРУЈУ ПЛАЋАТЕ ДУПЛО МАЊЕ: Процедура је једноставна, потребан је САМО ЈЕДАН ПАПИР

Све три ставке су подједнако на дневном реду европских институција, а што се тиче климе, међу последњим одлукама су нова правила у вези са регулацијом супстанци које емитују фрижидери и клима уређаји и тиме оштећују озонски омотач, те би неки производи могли бити повучени из продаје.

Нови споразум Савета ЕУ и Европског парламента подразумева рад на постепеном укидању супстанци које оштећују озонски омотач и изазивају ефекат стаклене баште, а у првом реду су флуоровани гасови, познати као Ф-гасови.

Ф-гасови се користе као радне супстанце у расхладној техници, клима уређајима и фрижидерима, па ће тако, према овом споразуму, до 2032. бити потпуно забрањене моноблок топлотне пумпе и клима уређаји који садрже ове гасове, почевши од 2027, пишу медији.

Уз то, предвиђено је да се потрошња хидрофлуороугљеника у потпуности смањи до 2050. године, а његова производња буде сведена на минимум од 2036.

Иако је регулација Ф-гасова већ раније ограничена у ЕУ, али и код нас, ова нова европска правила су још оштрија јер ефекти тих гасова на глобално загревање и до 1.000 пута већи него ефекти које има угљен-диоксид, а о његовој емисији у атмосферу се можда говори и предузима много више решења као што су карбонске таксе и слично.

– То се примењује већ неколико година, произвођачи имају тачан списак супстанци које су дозвољене, односно које су "озон френдли" – прокоментарисао је ову тему за Блиц Горан Паповић, председник удружења за заштиту потрошача НОПС.

Према Европском парламенту, забрањена је још дистрибуција још неколико категорија производа попут разних пена и аеросола. Привремени споразум уводи забрану и неке опреме потребне за поправку и сервис постојеће опреме.

Утврђена је и „шема обавезне проширене одговорности произвођача (ЕПР) од 1. јануара 2028. за Ф-гасове у производима и опреми који спадају у категорије електричне и електронске опреме која подлеже Директиви 2012/19/ЕУ (о отпадној електричној и електронској опреми“, наводи се у званичној објави на сајту Парламента од 5. октобра ове године.

Ускоро забрана на одређене уређаје: Збогом фрижидерима, топлотним пумпама и климама?

Хоће ли поскупети климе и фрижидери у Србији?

Јасно је да због ове одлуке неће моћи да се продају неки производи, поставља се питање да ли ће и како потенцијална забрана њихове продаје утицати на продајне цене неких од најважнијих уређаја у сваком домаћинству.

Претпостављамо да у прво време, што се нашег и сличних тржишта тиче, неће бити значајнијих промена и битнијег утицаја на понуду и цене ових производа – рекли су из Центра потрошача Србије.

Саговорник Горан Паповић такође сматра да ова одлука неће толико утицати на цену јер се регулација Ф-гасова већ примењује.

Из ЦЕПС-а су додали да поменути Споразум Савета ЕУ и Европског парламента о постепеном укидању Ф-гасова и супстанци које оштећују озонски омотач, још увек није званичан документ, али се то свакако очекује.

Увођење оваквих измена увек захтева одређено време за имплементирају. То значи да је произвођачима и трговцима производа који садрже и функционишу на бази спорних гасова и супстанци, остављен не тако кратак рок да своју производњу прилагоде новим правилима.

Роба која се више не буде продавала би могла да заврши код нас јер још нисмо део ЕУ

– Како време буде одмицало, трговци из ЕУ ће ићи на то да се “ослободе” овакве робе, с обзиром да иста неће моћи да се продаје у оквиру Европске уније, те ће покушати да је пласирају тржиштима која немају оваква ограничења. Не треба заборавити да ми још увек нисмо чланица Европске уније и не би било први пут да роба која није погодна за продају у ЕУ заврши код нас – рекли су из ЦЕПС-а.

Такође су додали да се надају да ће и наше законодавство испратити ове промене, с обзиром да идемо ка чланству у ЕУ и свакако се увелико ради на унификацији нашег законодавства за законодавством Европске уније, те да ће ови производи у будућности бити и део наше, а не само светске историје.

Амбициозни климатски циљеви

Према проценама УН, чак 40 процената светског становништва је у "високом ризику" услед климатских промена. У том контексту је важан горепоменути споразум Савета ЕУ и Парламента.

– Споразум је важан корак ка нашем заједничком циљу борбе против климатских промена и помоћи ће нам да постигнемо наше амбициозне климатске циљеве – рекла је Тереса Рибера Родригез, вршилац дужности шпанског министра за еколошку транзицију и демографске изазове.

Свет се суочава са великим пожарима, сушама и високим температурама које су последице климатског феномена Ел Нињо, што је уништавало усеве, доводило до несташице струје у великим индустријским зонама и слично. Све то се даље одражава на привреду и економију света, те је један од разлога због којег расту цене основних животних намирница.

Зашто је важан озонски омотач?

Свест да је озонски омотач угрожен акумулирањем гасова у атмосфери који садрже халогене (хлор и бром) јавила се седамдесетих година прошлог века, док је феномен "озонска рупа" изнад Антарктика откривен десетак година касније.

Озонски омотач је део стратосфере са високом концентрацијом озона који се налази на удаљености од 20 до 30 километара од површине Земље. Он делује као невидљив штит и штити нас од опасног УВ зрачења са Сунца.

Прецизније, озонски омотач нас штити од УВ зрачења, познатог као УВ –Б зрачење, које изазива опекотине од сунца. Дуготрајна изложеност високом нивоу УВ-Б зрачења може озбиљно да нашкоди већини животиња, биљка и микроба, тако да озонски омотач штити сав живот на земљи.

Други гасови који садрже азот и водоник се такође налазе у стратосфери и учествују у реакцијама које уништавају озон претварајући га назад у кисеоник. Са овим реакцијама, смањује се количина озона, стоји у званичној брошури УН.

Шта је ефекат стаклене баште?

Гасови који највише доприносе овом феномену су угљен-диоксид и метан.

Ефекат стаклене баште је процес загревања планете Земље који је настао поремећајем енергетске равнотеже између количине зрачења које Земљина површина прима од Сунца и враћа у свемир.

Део топлотног зрачења, које стиже до Земљине коре, одбија се у атмосферу и, уместо да оде у свемир, апсорбују га неки гасови у атмосфери и поновно дозрачују на Земљу. На овај начин се температура Земљине површине повећава и расте опасност од глобалног загревања.