Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОДБИЈА ДА ВРАТИ НОВАЦ! Функционерка Комерцијалне банке на породиљском НЕЗАКОНИТО примала 978.710 динара месечно

07.02.2019. 11:18
Пише:
Србија Данас/Курир

Слађана Јелић, заменица председника Извршног одбора Комерцијалне банке АД, оштетила је ову банку за милионске износе по више основа, због чега је (тадашњи) председник ИО банке Александер Пикер против ње поднео кривичну пријаву 2017. године.

Међутим, уместо да се надлежни баве њеном одговорношћу, Јелићева је остала у ИО банке и наставила да прави пропусте, због чега је, између осталог, НБС казнила Комерцијалну банку са 25 милиона динара. На све то, Јелићева је оштетила Комерцијалну банку и за 3,6 милиона динара који су јој исплаћивани током пет месеци док је била на породиљском одсуству, а на шта по закону није имала право.

Јелићева, као заменик председника ИО Комерцијалне банке има плату од 8.250 евра, то јест 978.710 динара. Одласком на трудничко и породиљско према закону може да прима 250.000 динара (накнада у висини пет просечних плата). Међутим, УО на чијем је челу Мила Коругић Милошевић, донео је 23. марта 2018. године одлуку којом Јелићева за време породиљског одсуства и одсуства ради неге детета има право и на исплату новчаног примања до пуног износа зараде, почев од зараде за март 2018, па до истека право на поменуто одсуство. То значи да јој је банка од својих пара сваког месеца уплаћивала разлику од 728.710 динара.

- Ова одлука је реализована закључивањем анекса уговора о раду од 11. 4. 2018, који су потписале Слађана Јелић и Мила Коругић Милошевић, председница УО – показују папири у које су медији имали увид.

Моје паре, не дам

О овом случају је, на основу захтева синдиката ове банке, своје мишљење дало и Министарство за рад, што је резултирало новом одлуком – да Јелићева врати новац који јој је уплаћиван мимо закона, што је за пет месеци, колико је примала пуну плату, 3,6 милиона динара. Одлуку да Јелићева мора да врати новац потписала је Мила Коругић Милошевић која је и одобрила Јелићевој тај додатни новац.

Komercijalna banka
Комерцијална банка / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Међутим, документа у која су медији имали увид, показују да Јелићева одбија да врати поменути новац, јер, како је написала у одговору УО, она тај новац није ни тражила!

- Обавештавам вас да нисам сагласна са потписивањем споразума који је донет на основу одлуке УО од 30. 8. 2018 – наводи Јелићева у одговору. - Истекла бих чињеницу да је УО, без мог захтева, донео одлуку којом ми је  поред накнаде зараде за време породиљског одсуства са рада ради неге детета, утврдио право и на месечну исплату новчаног примања до пуног износа уговорене нето зараде, са припадајућим минулим радом, почев од зараде за март 2018.

Иако се Јелићева званично вратила са породиљског на посао 16. 1. 2019, папири у које су медији имали увид показују да је долазила на посао и током породиљског одсуства, због чега су банку опоменуле друге институције, јер то представља кршење закона.

Потписује извештаје 

У извештају НБС о контроли Комерцијалне банке, између осталог, наводи се да је Јелићева у време породиљског одсуства долазила на седнице одбора. Некад није било писаних трагова о томе, али су запослени у банци сведочили томе у корист, а некад, иако би се наводило у записнику да није била присутна, сам записник би потписала лично она.

Komercijalna banka
Комерцијална банка / Извор: Србија Данас

- Дана 12. 6. 2018. пријављен је инцидент у којем се наводи да постоји сумња у исправност седнице ИО која је одржана 23. 2. 2018, као и самог записника са те седнице, односно да су запослени који су присуствовали овој седници у својству оперативне подршке тока седнице, навели да је седници присуствовала и Јелићева, али да је у званичном записнику са те седнице наведено да је именована одсутна с обзиром на то да је отворила боловање – наводи се у извештају НБС.

Због ових пропуста, НБС је 2018. казнила Комерцијалну банку са 25 милиона динара.

Организује штрајк у банци?

На адресе запослених у Комерцијалној банци пре два дана је стигао мејл да направе нови синдикат и уђу у штрајк. Један од организатора, како сазнају медији, управо је Јелићева, која одбија да напусти ИО банке.

Запосленима је било предложено да 6. фебруара од 14 до 14.30 часова пошаљу јасан сигнал незадовољства ИО и председнику ИО Владимиру Медану у виду штрајка упозорења, који ће се се састојати у смањеној, али видљивој успореној пословној активности рада свих запослених. 
Као разлози за штрајк наведени су неисплаћивање годишњих бонуса, неадекватно и забрињавајуће руковођење банком, те да се Медан не консултује са стручним службама банке...

А у јулу 2017, против Јелићеве је њен тадашњи шеф, Александар Пикер, поднео кривичну пријаву Вишем тужилаштву у Београду због злоупотребе службеног положаја, јер је омогућавала трећим лицима да прибаве корист на штету банке.

- Изменила је стратегију решавања ненаплативих потраживања, која је усвојена од стране надлежних органа банке, по предлогу стручних консултаната, а по питању основа решавања и наплате спорних потраживања према једном предузећу, на тај начин што је по претходној стратегији очекивани прилив био 10-15 милиона евра у корист банке, претворен, по њеним лажним извештајима, у очекивани прилив од 7,5 милиона, које би се оствариле кроз стратегију продаје потраживања страном партнеру, да би се у даљем току догађаја утврдило да је износ од три милиона евра неостварив по овом основу, те се тако укупан очекивани прилив свео на 4,5 милиона евра. Она је том правном лицу и физичком, јемцу за то правно лице, прибавила вишемилионску корист, а у истом износу оштетила банку - наводи се у пријави.

Наведено је и следеће:

- Прекорачујући своја службена овлашћења, преговарала је и постигла договор о кредитном пласману са предузећем, а који посао је у складу са организацијом послова банке требало да обавља Сектор за рад са привредом, па је предузећу прибавила материјалну корист од најмање 2.400.000 евра, на тај начин што је, приликом презентовања предлога за одобрење пласмана том предузећу, прикрила листу критичних тачака коју је доставило Одељење за спречавање прања новца и финансирања тероризма, не обавештавајући ИО пре одлучивања да ће предметни пласман, у износу од 3.400.000 евра, одмах након пуштања уз течај, а најкасније за два месеца бити фактички ненаплатив, а о чему је обавештена од стране Сектора за рад са привредом.

Јелићева има кривичне пријаве и седи у ИО иако, према правилима НБС, чланови тог тела не могу да имају кривичне пријаве.

Аферу разоткрио портал SrbijaDanas.com

Подсетимо, портал SrbijaDanas.com у августу је писао о случају Слађане Јелић. Тако смо први објавили информације о томе да је Комерцијална банка омогућила Слађани Јелић да на породиљском прима 970 хиљада динара, а друге запослене дискриминисала. Више о томе читајте КЛИКОМ ОВДЕ!

Такође, смо објавили да је против Јелић поднета кривична пријава. Пријаву против Јелић погледајте на приложеним сликама:

Krivična prijava protiv Slađane Jelić
Кривична пријава против Слађане Јелић

Krivična prijava protiv Slađane Jelić
Кривична пријава против Слађане Јелић

Иако смо јелић још у августу месецу 2018. године послали питања до дана данашњег нисмо добили одговор од ње.