Овај производ из Србије кошта право богатство: Годишње се направи тек неколико килограма - цене се крећу преко 1000 евра
Килограм кошта право мало богатство.
У срцу Срема, у заштићеном резервату природе Засавица, настаје један од најређих и најскупљих млечних производа на планети - сир од магарећег млека познат као пуле.
Цена му достиже и до 1.300 евра по килограму, а разлог за то лежи у изузетно ограниченој производњи и специфичном начину добијања млека.
Магарице се музу ручно, и то три пута дневно. У просеку, свака даје тек између литар и по и два литра млека на дан, што је и до 30 пута мање од просечне краве.
За један килограм сира потребно је чак 25 литара овог драгоценог напитка. Због таквих ограничења, укупна годишња производња мери се у тек неколико десетина килограма.
Магареће млеко познато је по нутритивним вредностима - садржи око 60 пута више витамина Ц од крављег млека, а има минималан проценат масти. У слободној продаји, литар овог млека у Засавици кошта приближно 6.000 динара.
Сам сир одликује се белом до кремастом бојом, мрвичастом структуром и благим, орашасто-слаткастим укусом. Након муже, млеко се пажљиво обрађује и сипа у мале калупе од по 50 грама.
Потом следи процес зрења који траје око месец дана. Пуле се обично сервира у малим количинама, најчешће као луксузни додатак јелима.
Засавица је дом и двема расама магараца - традиционалном балканском и ређем банатском магарцу.
Историчари верују да су банатски примерци стигли на наше просторе још у 18. веку, када их је царица Марија Терезија увозила из Шпаније за рад у виноградима. Данас фарма у оквиру резервата броји око 300 музних грла, што је чини највећом те врсте у југоисточној Европи.
Производња сира пуле не само да доноси светску славу овом кутку Србије, већ и помаже очувању аутохтоних раса магараца, чија је бројност из године у годину све мања.