Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ПЕЛЕТА ИМА, КУПАЦА ГОТОВА И ДА НЕМА" Професор Главоњић објашњава зашто цене ипак не падају - а ево и кад можемо очекивати појефтињење

25.12.2022. 17:28
Пише:
Србија Данас/РТС
Pelet
Пелет / Извор: Фото: Shutterstock/Ilustracija

На залихама има и пелета и дрва, купци су ретки, али цене не падају. Професор Шумарског факултета у Београду Бранко Главоњић рекао је за РТС да постоји неколико разлога због којих тржиште у Србији не реагује. Појефтињење пелета могуће у марту, истиче Главоњић.

Ова година биће упамћена и по рекордним ценама и до сада незабележној потражњи огревног дрвета и пелета. Како би снабдела домаће тржиште, Влада је ограничење цене пелета на 38.000 динара продужила до краја јануара, али је од децембра дозволила делимичан извоз. Од новембра бележи се благи пад цена дрва, али не и пелета. Иако пелета на залихама сада има, а купаца готово да нема - цена не падају.

ИНФЛАЦИЈА РАЗАРА ШВЕДСКУ: Јури ка економској зими, ситуација је критична

ИНФЛАЦИЈА РАЗАРА ШВЕДСКУ: Јури ка економској зими, ситуација је критична

НОВАК ПОСЛАО ОЗБИЉНО УПОЗОРЕЊЕ: Свет ће се суочити са несташицама и новим циклусом кризе!

НОВАК ПОСЛАО ОЗБИЉНО УПОЗОРЕЊЕ: Свет ће се суочити са несташицама и новим циклусом кризе!

ОГРОМАН УСПЕХ СРБИЈЕ: Премијерка поделила добре вести - "Можемо да се такмичимо са најбољима"

ОГРОМАН УСПЕХ СРБИЈЕ: Премијерка поделила добре вести - "Можемо да се такмичимо са најбољима"

Професор Шумарског факултета у Београду Бранко Главоњић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да постоји неколико разлога зашто је изостало снижење цене пелета, први је што ће ове године производња пелета у Србији имати пад, а колики ће тај пад бити видећемо средином јануара, када се прикупе подаци од свих произвођача.

Према његовим речима, због знатно ниже произодње пелета, залихе су ниске, до једног месеца нивоа производње, па је и то је разлог зашто произвођачи у овом тренутку и не размишљају о евентуалном појефтињењу пелета.

Трећи разлог је да је тржиште засићено, потрошачи су набавили довољне количине пелета и скоро нико и не размишља о набавци пелета за наредну грејну сезону.

Четврти разлог је, како наводи Главоњић, мера коју је Влада донела - одобрила је делимични извоз, квоте су расподељене према произвођачима и они настоје да оживе канале дистрибуције на неким тржиштима на којима су до сада извозили, што није лако јер су се трговци пелетом у тим земљама снабдели пелетом тако да извоз иде отежано.

Главоњић указује да је пети разлог велики ниво неизвесности како ће се ствари одвијати током наредне календарске године.

Pelet
Пелет / Извор: Профимедиа

Када можемо очекивати појефтињење пелета и за колико

Професор Главоњић напомиње да је у овом тренутку реално очекивати размишљање о појефтињењу пелета вероватно у марту, јер пре тога није оптимиста.

- Цене пелете се неће вратити на ниво од 205 евра, јер ни струја неће бити 35 евра по мегават-сату, порасли су трошкови репродукционог материјала. Заиста је незахвално прогнозирати проценте снижења цене пелета - каже професор.

Рекордне цене и несташице пелета биле су протеклих месеци и у региону и у читавој Европи.

Говорећи о томе каква је ситуација сада, Главоњић подвлачи да Србија није изоловано острво, па да нас се не тичу трендови који се дешавају у окружењу, ЕУ има проблем у снабдевању пелетом - тамо је производња око 20 милиона тона, а 24,5 милиона тона је потрошња, недостаје јој око 4,5 милиона тона пелета, то је довело до рекордног повећања цене пелета.

Наводи пример да је у Немачкој цена пелета достигла рекордан ниво од када се пелет производи и троши, почетком октобра била је око 850 евра по тони.

- Важно је да је мера Владе Србије била добра са становишта потрошача, ограничење цене је имало ефекта, тако да оно што се сада тамо дешава у смислу да цене падају не можемо ставити у исти контекст ситуације у Србији. Тај пад цена у Аустрији, Немачкој и околним земљама је такав да су цене у овом тренутку више него цене у Србији. Рецимо, у овом тренутку са 850 евра цена је пала у Немачкој на 550 евра, што је далеко више од 320 евра плус транспорт у Србији - напоменуо је Главоњић.

О огревном дрвету

Говорећи о ситуацији у вези са огревним дрветом, професор Шумарског факултета истиче да је последњи пресек био средином децембра - у већини стоваришта цене су на истом нивоу огревног дрвета као што су биле крајем новембра. На неколико стоваришта је дошло до додатног појефтињења од 500 динара, али то су ретка стоваришта.

- Сигурно је да су стоваришта добро снабдевена огревним дрветом, набавила су то дрво по вишим ценама и сада покушавају да кубик по кубик некако продају то дрво које су набавили по тако високим ценама - истиче Главоњић.

Drva
Дрва / Извор: Профимедиа

Шта кажу прогнозе

Грејање на пелет и дрва више није јефтино, а с обзиром на енергетску кризу, поставља се питање хоће ли интересовање за тај вид огрева у Европи расти. Главоњић је рекао да нема дилеме, интересовање ће расти, у Европи се воде нови разговори за нове шеме подстицаја за дрвна горива као дела обновљивих извора енергије. Навео је пример Владе Пољске, која је у оквиру програма за чистији ваздух донела субвенције за домаћинства која користе дрвени пелет и зато је потрошња дупло већа него претходне године.

Дрвна индустрија у кризним временима

Дрво је тражено и у грађевинарству и индустрији намештаја. Многе индустрије су у кризним временима закочиле. Професор је рекао да је делу дрвне индустрије која се бави примарном прерадом дрвета дошло до пада цена резервне грађе четинара, као и букве, док у делу финалног дела прераде дрвета ситуација почиње да се компликује од октобра.

Према његовим речима, потражња за финалним производима дрвета у Европи је почела да пада, људе је уплашила ситуација се енергентима. У многим нашим предузећима поруџбине су отказане или драстично смањене. Упућујем молбу Влади Србије да организују састанак са произвођачима намештаја од масивног дрвета, јер им је у овом тренутку потребна помоћ, закључио је Главоњић.