Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ ОБИШАО ФАБРИКЕ У ШАПЦУ И ЛОЗНИЦИ: "Настављамо са развојем Србије - отварамо 3.500 нових радних места" (ФОТО/ВИДЕО)

10.03.2022. 10:04 21:21
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Велики дан за Србију.

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је радове на изградњи нове фабрике kompanije MINTH Унитед Alloy-Tech Еуропе у Шапцу, након чега је присуствовао свечаном отварању fabrike MINTH Аутомотиве Еуропе д.о.о. у Лозници.

О компанији

Слободна зона Шабац добила је новог корисника. Компанија "Minth Аутомотиве Еуропе" д.о.о. испунила је услове за почетак рада у режиму слободне зоне.

Minth Аутомотиве Еуропе д.о.о. долази из Кине и производиће алуминијумске делове за аутомобиле реномираних светских марки.

Укупна инвестиција износи 100 милиона евра и реализоваће се фазно, тако да ће се фабрика простирати на укупно 280.000м2 и запошљаваће 1000 радника.

Компанија се налази у Лозници на подручју Слободне зоне Шабац.

 

 

ДРЖАВА СЕ ОДРИЧЕ АКЦИЗА! Вучић јасан: Ево колика ће бити цена горива за пољопривреднике у наредних месец и по дана

ДРЖАВА СЕ ОДРИЧЕ АКЦИЗА! Вучић јасан: Ево колика ће бити цена горива за пољопривреднике у наредних месец и по дана

ВУЧИЋ ОБИШАО РАДОВЕ НА ФАБРИЦИ У ЛЕСКОВЦУ: "Бога молим да престане рат у Украјини - бојим се ствари које нас тек чекају" (ФОТО/ВИДЕО)

ВУЧИЋ ОБИШАО РАДОВЕ НА ФАБРИЦИ У ЛЕСКОВЦУ: "Бога молим да престане рат у Украјини - бојим се ствари које нас тек чекају" (ФОТО/ВИДЕО)

БЕЗ ПОВЕЋАЊА ЦЕНЕ СТРУЈЕ! Директор ЕПС-а: Електричне енергије ће бити довољно упркос кризи

БЕЗ ПОВЕЋАЊА ЦЕНЕ СТРУЈЕ! Директор ЕПС-а: Електричне енергије ће бити довољно упркос кризи 

Питања новинара

Вучић је говорећи о Шаленберговој изјави да је могућ трећи светски рат, Вучић је рекао да се нада није тако.

- За нас је важно да Србија не учествује ни у каквим ратовима и да сачува мир и стабилност. Видим да разговори у Анаталији нису најбоље порошли - истакао је председник Србије.

Он је додао да нема никакве несташице, осим у главама појединаца.

- Нема несташице ни једног прехрамбеног производа, ни житарица, свега има. Они нас критикују што заустављамо оно што је повећање цена у свету, а што би разорило наше људе - рекао је Вучић.

Одговарајући на питања новинара, председник Србије је рекао је питао Харадинаја хоће ли он да нас бомбардује или неко други.

- Немам коментар на бесмислице и глупости, али по томе видите шта они желе. Наша снага су ове фабрике, путеви и пруге, болинице, наша војска која ће бити све снажнија - истакао је Вучић.

Обраћање председника Вучића

Председник Србије Александар Вучић захвалио се свим присутнима, као и пријатељима из Кине који су довели овако важну и битну инвестицију у Србију, односно у Лозницу.

- Хвала кинеским пријатељима. Ми неретко волимо да критикујемо и да смо незадовољни, али у Лозницу после пропасти вискозе није било шансе ни за шта. А онда смо размишљали како да успемо, како да подигнемо округ. Радили смо инфраструктурне пројекте, а важно је да и даље наставимо са улагањима. Уложићемо у обданишта, у стадион од више од 30 милиона евра... То су велике промене - каже Вучић.

Ова фабрика ће, како каже, производити делове за најсавременије аутомобиле, а у плану је још једна фабрика ове компаније, такође у Лозници.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

- Ово изгледа невероватно. Ту су људи из BMW-a, Тојоте и Реноа. Минт ће у Србији имати две фабрике са 1.800 људи, мада кажу да ће ићи и на 3.000. Ићи ће са новом фабриком алуминијума, нова инвестиција, огроман је новац у питању ал не смем да кажем колико - рекао је Вучић.

Хвала што сте урадили оволико за овај град, и што сте људима вратили наду. Честитам грађанима, јер ће од ове фабрике бити много користи. Ово даје живот, наду и води ка светлу на крају тунела.

- Живела Лозница, живела Србија - рекао је председник на крају обраћања.

Председник Вучић стигао у Лозницу

Кинеска компанија MINTH Аутомотиве Еуропе данас у Лозници отвра фабрику за производњу делова за аутомобиле, у присуству председника Србије Александра Вучића.

По доласку у фабрику, председник је одржао састанак са руководством компаније, након којег ће обићи погоне.

Представници компаније захвалили су председнику Србије што је дошао на церемонију пуштања фарбике у рад.

Вучић је рекао да је срећан што је данас у Лозници, што се отвара још једна фабрика у нашој земљи.

- Биће од 1.800 и до 3.000 радника, они планирају нову фабрику да граде. Ићи ће и на нову фабрику алуминијума са огромном инвестицијом, не смем ни да кажем колико. Огромне паре и то је јако важно за цео округ - рекао је председник на почетку обиласка.

Свечаном отварању присуствују и министарка привреде Анђелка Атанасковић, градоначелник Лознице Миљан Петровић, председавајућа Minth групације Wei Ц хинг Леин и отправник послова Амбасаде Кине Тиан Yishu.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Димитрије Goll

Ово је једна од већих инвестиција у Србији и највећа инвестиција у Лозници, у којој ће се производити компоменте за кућишта за батерије за електрична возила, као и украсне алуминијумске елементе за каросерију аутомобила.

Камен темељац за изградњу фабрике постављен је у априлу 2019. године.

Фабрика у индустријској зони Шепак простире се на површини од 110.000 метара квадратних и тренутно има 516 запослених.

У фабрици ће, како је раније, најављено, у почетку радити 300 радника а касније још 700.

Инвестиција је вредна око 100 милиона евра и реализује се у две фазе.

Минт група је раније имала производњу на око 30 локација у Кини, Тајланду и Мексику и деловима снабдевала главне произвођаче аутомобила који имају 80 одсто учешћа на тржишту.

Реализовала је извоз у Аустралију, Европу, Северну Америку, Јапан и југоистоцну Азију.

Председник Вучић обишао радове на изградњи фабрике у Шапцу

Председник Србије Александар Вучић стигао је у Шабац где је поздравио све присутне грађане након чега је кренуо у обилазак радова на fabrici MINTH Унитед Alloy-Tech Еуропе.

- Велика ствар је то, 800 људи за Шабац и 800 радних места. Ово је велика ствар да у оваквим тренуцима отварамо фабрике. Шабац је већи од Лознице и важно је да имамо још инвестиција. За годину и по дана биће готов комплетан ауто-пут Рума-Шабац. Мост ће бити готов пре рока - рекао је председник на почетку обиласка радова.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Србија Данас

- Пролазио сам овде пре неколико месеци и није изгледало овако. Невероватно колика је хала. Баш сам срећан, то је 30.000 квадрата, велико је. Инвестиција од 50 милиона евра - истакао је председник.

- Када смо разговарали са власником за Лозницу једно од кључних питања је било хоће ли бити брзе саобраћајнице, биће лакше свима. Обилазио сам Срем јуче, у Руми имамо седам фабрика, на ауто-путу је, сви се спајају. Када погледате Пећинце, Шимановце, Попинци, има толико инвестиција, близина аеродром, Београда, ауто-пута - додао је председник.

Председник је нагласио да ни железара Смедерево неће престати са радом.

- Железара у Смедереву неће престајати са радом, то је за нас важно због раста БДП, и желим да се захвалим компанији Минт, много су нам помогли и овде у седишту Мачванског округа и у Лозници, а овај погон изгледа изванредно. План да се ово заврши и отвори, почетак производње већ у августу - рекао је Вучић.

Говорећи о цени нафте, Вучић каже да се цена мало спустила, али да је и даље то много.

- Јуче су Емирати интервенисали са додатним количинама нафте на светском тржишту цена, па се спустила на 116. То су ненормалне цене - истакао је председник Вучић приликом обиласка радова на изградњи нове фабрике у Шапцу.

Приликом обиласка радова на изградњи нове фабрике, председник Александар Вучић истакао је податак да је запослење људи за прву фазу већ почело, а до краја године биће 70-80 српских радника у производњи. Председник истиче да је просечна плата у Шапцу 550 евра, а да је пре десет година износила 320.

Велики дан за Србију

Ово је велики дан за наш град и крај, за државу Србију, каже Видоје Петровић, градоначелник Лознице.

- Захваљујући нашем председнику добили смо ово и фабрику "Адиент", чиме је, практично, решен проблем незапослености у овом делу Србије. О овоме што је, за нас, поред огромних улагања у инфраструктуру и здравство, учинио председник Вучић и Влада Србије, колико до јуче могли смо само да сањамо. Отворио нам је врата дугорочног прогреса и ми се, са своје стране, максимално залажемо да ту шансу искористимо на најбољи начин.

Академик професор др Мирко Керкез, угледни српски хирург, који је јако везан за Лозницу, Крупањ и Шабац, од почетка каријере, каже да је "дело председника Вучића за народ овог краја за незаборав, нешто што је дигло овдашња домаћинства, чија младеж има где да ради и заради пристојно, а брзим путем ће ускоро много брже моћи до Београда и Новог Сада."

- Ето отварање фабрике у Лозници "погурало" је и отварње нове, исте компаније, у Шапцу, што ће бити добро и за људе из околних општина овим градовима, оних из Крупња, Љубовије, Малог Зворника, Љубовије, Богатића, Коцељеве и Владимираца - каже академик Керкез.

fabrika
фабрика / Извор: Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

- Под вођством председника Вучића Србија иде дугим корацима напред, јер је реч о државнику који, у у најсложенијим међународним односима, зна шта нам ваља чинити.

Др Керкез указује да је на иницијативу председника Вучића у опремање лозничког здравства уложено више него све време од оснивања здравствене установе до данас, "а велики радови следе и у шабачкој болници".

Програм:

10.00 - Обилазак радова на изградњи нове фабрике kompanije MINTH Унитед Alloy-Tech Еуропе у Шапцу.

11.00 - Свечано отварање фабрике kompanije MINTH Аутомотиве Еуропе д.о.о. у Лозници