Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ ЈЕ ПРАВИ ТРЕНУТАК ЗА ИНВЕСТИЦИЈУ ИЛИ ТРЕБА ЧЕКАТИ? Стручњаци дали своја предвиђања за тржиште некретнина у 2024. години

06.01.2024. 08:56
Пише:
Србија Danas/nekretnine.rs
Foto: Shutterstock
Фото: Shutterstock

Много фактора игра улогу у томе да ли ће цена некретнина падати или расти.

Европске инвестиције у некретнине су на ниском нивоу у последњој деценији, а многе прогнозе показују да ће 2024. бити година која ће преокренути овај тренд, не само због најављеног смањења кључне каматне стопе.

КУПИЛИ ЗЕМЉИШТЕ ЗА 1 ДОЛАР, А ОНДА СХВАТИЛИ ДА ВРЕДИ 12 МИЛИЈАРДИ: "Ово смо пронашли када смо тестирали састав из две зарђале цеви..."gas

КУПИЛИ ЗЕМЉИШТЕ ЗА 1 ДОЛАР, А ОНДА СХВАТИЛИ ДА ВРЕДИ 12 МИЛИЈАРДИ: "Ово смо пронашли када смо тестирали састав из две зарђале цеви..."

ДРЖАВА ДАЈЕ ЈОШ ПО 5.000 ДИНАРА МЕСЕЧНО ОВИМ УЧЕНИЦИМА: Влада усвојила Уредбу, додатним давањем жели да мотивише ђаке!Foto: Shutterstock

ДРЖАВА ДАЈЕ ЈОШ ПО 5.000 ДИНАРА МЕСЕЧНО ОВИМ УЧЕНИЦИМА: Влада усвојила Уредбу, додатним давањем жели да мотивише ђаке!

КОЛАПС НЕМАЧКЕ ЕКОНОМИЈЕ НА ПОМОЛУ?! Незапослени се броје у милионима и све их је вишеnemačka

КОЛАПС НЕМАЧКЕ ЕКОНОМИЈЕ НА ПОМОЛУ?! Незапослени се броје у милионима и све их је више

Да би се трошкови задуживања смањили и привреда опоравила у многим европским земљама, од виталног је значаја да Европска централна банка (ЕЦБ) и Банка Енглеске (БоЕ) снизе своје референтне каматне стопе.

Инвеститори помно прате време и интензитет било каквог потенцијалног смањења камата, будући да се европски сектор некретнина у великој мери ослања на задуживање.

Шта је потребно тржишту некретнина да би напредовало?

Економски опоравак у еврозони препун је неизвесности, због строге монетарне политике многих централних банака, геополитичких тензија, екстремних временских прилика и успоравања кинеске економије. Међутим, већина очекивања предвиђа да ће базна инфлација наставити да јењава. Истовремено, очекује се да ће покретачи потражње за некретнинама, као што су запошљавање и потрошачка потрошња, остати јаки у 2024.

У оваквом окружењу, према прогнозама Deloittea, сектор некретнина је близу “враћања на чврсто тло”. У својој глобалној перспективи за 2024, рачуноводствена фирма је анкетирала лидере сектора и закључила да се “очекује да ће наредних 12 до 18 месеци бити важни јер се фирме за некретнине репозиционирају”.

Међу пословима које би требало обавити да би остали у врху конкуренције је смањење трошкова, јер две трећине лидера европске индустрије очекује пад прихода. Други приоритет је испуњавање еколошких, друштвених и правних прописа (ЕСГ) и модернизација технолошких способности како би се припремили за промењиве услове и захтеве на тржишту.

Zgrada
Зграда / Извор: Профимедиа/илустрација

Највећи ризици за европску индустрију

Економија еврозоне суочава се с ризиком од рецесије, а успоравање инфлације може се преокренути због раста цена енергије и хране усред геополитичких тензија, што узрокује значајне неизвесности за индустрију у Европи.

У таквој атмосфери, скоро половина анкетираних лидера индустрије некретнина у Европи навела је сајбер ризик као највећу забринутост за финансијске перформансе својих компанија, а затим блиско прате регионалну политичку нестабилност и регулаторне мере везане за климу. Растућа каматна стопа и висока инфлација су на 4. и 5. месту ризика.

Deloitteova анкета показује да лидери у индустрији највећу прилику виде у објектима дигиталне економије (дата центри и торњеви) у наредних 12-18 месеци.

Глобална консултантска кућа за некретнине Knight Франк са седиштем у Лондону уочила је сличне трендове, рекавши да се очекује да ће трендови вођени иновацијама бити најатрактивнији у тренутном неизвесном окружењу.

Раст технологија, као што је АИ, долази са потражњом за робусном инфраструктуром података. Истраживање Knight Франка предвиђа “стабилан раст понуде европских центара за податке, са процењеним годишњим повећањем од скоро 11 одсто до 2030. године, што представља обиље могућности за инвеститоре”, рекла је Џудит Фишер, сарадница у Knight Франку за Euronews Business.

У међувремену, Deloitteova анкета показује да су опкладе инвеститора на канцеларије смањене у односу на прошлу годину, одражавајући како се фирме и даље боре са очекивањима хибридног посла.

С друге стране, стамбене и логистичке некретнине ће вероватно и даље имати потражњу широм Европе.

zgrada
зграда / Извор: Србија Данас

Где ће у Европи доћи до раста?

Усред растућих трошкова дуга у Европи, још постоји значајан фонд капитала који чека да буде распоређен, према перспективи Knight Франка за 2024.

Упркос економским потешкоћама у Немачкој, она остаје највећа дестинација за прекогранични капитал у континенталној Европи. И док је потражња за пословним простором у Немачкој ниска, најновији подаци говоре да је у порасту.

Чини се да другде у Европи Данска представља велике могућности, јер њена економија има најјаче изгледе за 2024. међу нордијским земљама. Активна стопа њене централне банке је такође нижа од оне у еврозони и износи 3,75%.

Очекује се да ће дански стамбени и логистички сектори остати јаки. Програмери су посебно фокусирани на становање за старије особе и студенте, два сектора који су недовољно снабдевени у Данској.

Широм Европе, солидан раст у секторима везаним за туризам значи да ће хотели и угоститељски сектори вероватно привући интерес инвеститора у земљама као што је Шпанија, где су инвестиције у хотелски сектор „већ премашиле укупне годишње у последње четири године, подржано двоцифреним економским растом у туристичким секторима“, према Фишер.

Британска глобална компанија за некретнине ЦБРЕ каже у својим прогнозама за тржиште некретнина у Уједињеном Краљевству да ће 2024. “бити погодна година за улагање у комерцијалне некретнине”, сугеришући да су дугорочне каматне стопе вероватно достигле врхунац и да би купци деоница могли пронаћи добре понуде и корист од снижених вредности.

Чини се да 2024. обећава да ће бити година када ће се приступачност повећати, инфлација ће се охладити, запосленост ће се стабилизовати, а хипотеке потенцијално појефтинити.

Zgrada
Зграда / Извор: Профимедиа/илустрација

Глобална агенција за кредитни рејтинг Fitch Ратингс очекује да ће се хипотекарне стопе стабилизовати на нешто нижим нивоима него 2023. Мала повећања могу се приметити само у земљама са значајним бројем хипотека са варијабилном каматном стопом (Данска, Италија и Шпанија) или хипотекама фиксним кратким периодима, као у УК.

Како раст плата надмашује инфлацију и све више људи може себи приуштити куповину, Fitch такође предвиђа благи раст номиналне цене или никакву промену у шест од седам европских земаља које чине највећа тржишта у Европи, у њиховом најновијем Глобалном стамбеном и хипотекарном извештају.

Изузетак је Француска, где се очекује пад цена између 2% и 4% 2024. године, углавном због недостатка понуде, строгих услова и због тога што се купци боре да приуште куповину усред високих хипотекарних стопа.

Према Fitchu, номиналне цене у Немачкој и Данској ће порасти за 1%-3% и за 0%-2% у Италији и Шпанији. Холандски зајмодавац ИНГ такође предвиђа да отпорна потражња за некретнинама и недостатак понуде подстичу цене у Шпанији где раст од 2% прилагођен инфлацији и даље представља благи пад цена у 2024, а очекује се да ће реалне цене порасти 2025. за 1,5%.

У Холандији, гдје снажна подршка првим купцима може утицати на тржиште, Fitch предвиђа пораст цена за 3%-5% у 2024.

Stan
Стан / Извор: Профимедиа

Раст закупа има велике изгледе

Како су високи трошкови дуга смањили приступачност, очекује се да ће потражња за некретнинама за изнајмљивање остати јака. Међутим, проширење регулативе у Европи и за контролу изнајмљивања (постављање горње границе на цене најма станова) и захтеви ЕСГ-а могу умањити профит инвеститора.

У сектору логистике, као и у сектору пословног простора, очекује се да ће потражња за изнајмљивањем расти спорије него у последњих пет година, према француском кредитору БНП Парибас, који се клади на малопродају, где извештавају о дефинитивном расту најма и стабилне приносе у својим најновијим изгледима.

Добре вести на хоризонту за Европу

Под претпоставком да се инфлација смањи и избегне рецесија у еврозони, компанија за улагања у некретнине AEW очекује раст свих европских тржишта у наредних пет година.

Према изгледима компаније за 2024, очекује се да ће дуг везан за некретнине поново почети расти од 2025. у еврозони и 2026. у Великој Британији.

Гледајући конкретно земље, AEW наводи да је Немачка најпопуларнија међу инвеститорима. У међувремену, предвиђа се да ће европско тржиште резиденцијалних некретнина бити најјаче у Холандији и Шпанији, док су белгијски high стреет малопродајни и њемачки и британски трговачки центри такође међу 10 најатрактивнијих тржишта у наредним годинама, према AEW-u.

Извор: Србија Данас/nekretnine.rs