Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ВАКЦИОНАЛНИ НАЦИОНАЛИЗАМ" ДОНОСИ МЕДИЦИНСКУ КРИЗУ У СВЕТ! Да ли ће ЕУ увести ковид пасоше и отежати сарадњу с Кином?

16.03.2021. 15:59
Пише:
Танјуг
Kovid pasoš
Ковид пасош / Извор: Профимедиа

ЕУ ће сутра разматрати идеју увођења ковид пасоша

Европска комисија представиће сутра предлог ковид пасоша, за путовања грађана унутар ЕУ, којим би се признавале само вакцине одобрене у Европској агенцији за лекове, а професор Економског факултета Драган Ђуричин верује да ЕУ неће усвојити ту одлуку зато што је Кина њен највећи економски партнер.

Имате проблема са БОЛОВИМА У МИШИЋИМА И ЗГЛОБОВИМА? Лекари препоручују ОВО као решење!

Имате проблема са БОЛОВИМА У МИШИЋИМА И ЗГЛОБОВИМА? Лекари препоручују ОВО као решење!

СКУПО СТЕ ПЛАТИЛИ РОБУ ОНЛАЈН, А УОПШТЕ НИСТЕ ЗАДОВОЉНИ: Постоји лимит - како вратити производ са интернета?

СКУПО СТЕ ПЛАТИЛИ РОБУ ОНЛАЈН, А УОПШТЕ НИСТЕ ЗАДОВОЉНИ: Постоји лимит - како вратити производ са интернета?

ИМАТИ АУТОМОБИЛ ПОСТАО ЈЕ СКУП БИЗНИС: Нова правила МУП-а спречавају злоупотребе и стварају редове за регистрацију

ИМАТИ АУТОМОБИЛ ПОСТАО ЈЕ СКУП БИЗНИС: Нова правила МУП-а спречавају злоупотребе и стварају редове за регистрацију

Ђуричин истиче да би ковид пасоши дискриминисали грађане из земаља ван ЕУ, као и да би "вакцинални национализам" увео геополитику у медицинску кризу.

- Мислим да то није потребно и да сада стицање поена у економији и геополитици нису потребни. Приоритет је да се сада изборимо са овом пошасти - истиче Ђуричин.

ЕУ ће сутра разматрати идеју увођења ковид пасоша, а за сада је познато само да ће се "дигитални зелени сертификати" односно ковид пасоши користити унутар ЕУ, као и да још нема детаља у вези са предлогом за путовања људи из трећих земаља.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Међу вакцинама које је одобрила Европска агенција за лекове још нема ни руског Спутњика В нити кинеске вакцине којом је највећи број грађана Србије до сада вакцинисан, а претпоставља се да ће, као код ковид пасоша за грађане ЕУ, слична правила важити и за оне који долазе из трећих земаља.

Ђуричин каже да је идеја о увођењу ковид пасоша сада поново подгрејана код европских политичара и да ЕУ администрација заправо жели да релаксира антивакцинални лоби идејом о слободи путовања за људе који су вакцинисани и тако убрза тренд вакцинације.

Напомиње да се још не зна много о ковид пасошима, али да је свакако у питању информациони систем о вакцинацији који ће важити само за грађане ЕУ.

Vakcinacija u EU
Вакцинација у ЕУ / Извор: Профимедиа/илустрација

- Ипак, вероватно ће слична правила важити и за оне који су ван ЕУ - додаје Ђуричин.

Нада се, како каже, да ће у ЕУ бити довољно разума и да ће то питање бити релаксирано са, на пример, ПЦР тестовима или неким другим вакцинама.

- Морамо бити коректни и рећи да и ЕУ има разлог зашто до сада није одобрила кинеске вакцине, јер кинески произвођачи нису ни аплицирали са документацијом код надлежне европске агенције - указује Ђуричин.

Са друге стране, скоро цео Блиски исток, пола Латинске Америке и неке источноевропске земље, укључујући и неке чланице ЕУ, узеле су кинеску вакцину, тако да ће бити врло необично да се прави та врста дискриминације, додаје професор.

Vakcina
Вакцина / Извор: Профимедиа/илустрација

Ипак, неприхватање кинеске вакцине, како каже, не би имало велике користи за Европу, с обзиром да су Кинези најмногобројнији туристи на глобалном нивоу, а кинеска економија је званично друга највећа светска економија и највећи економски партнер ЕУ.

Поставља се питање како ће онда туристи и пословни људи путовати када су сви Кинези вакцинисани њиховом вакцином и да ли ће Кина увести мере реципроцитета, то јест исте мере за западне вакцине.

- То значи да нико неће моћи да уђе у Кину, а Европа има огроман интерес за кинеско тржиште и наставак сарадње - нагласио је Ђуричин.

Kineska berza
Кинеска берза / Извор: Профимедиа

Напомиње да је светска економија још увек у структурној кризи и да се од светске економске кризе 2008. године још није опоравила, као и да су у претходном периоду поред разних структурних неравнотежа вођени разни економски ратови - девизним курсевима, берзански, технолошки... а сада и вакцинални рат.

Ђуричин истиче да се зато мора пронаћи глобално решење, пошто је и проблем са вирусом глобалне природе.

- Некада смо говорили да само глобална оријентација спасава људе и глобално прихваћена правила, док данас имамо аутархију од стране ЕУ - рекао је Ђуричин.

На питање како види позицију Србије у новим геополитичким околностима, Ђуричин каже да је српска економија мала и у европским и светским размерама и да то треба имати у виду, али да је наша држава успела да агилном политиком и нестандардним мерама задржи ниво привредне активности, па је и пад БДП-а у ковид години био готово симболичан од око један одсто, а одржан је и ниво директних страних улагања, као и макроекономска стабилност.

Vakcina
Вакцина / Извор: Профимедиа

Ипак, поставља се питање како ће се одвијати ситуација ако медицинска криза потраје, наводи Ђуричин и истиче да су Србији зато важни сви савезници и геополитичка пријатељства које има, као са Русијом и Кином.

Иначе, Савет ЕУ, који чине министри држава чланица, донео је прошле године препоруку о ограничењу путовања из трећих држава која се периодично ажурира.

Критеријуми на основу којих се дозвољава путовање из трећих држава односи се пре свега на епидемиолошку ситуацију у њима, као и на економске и друштвене обзире.

Препорука Савета није обавезујуће природе и једино државе чланице имају овлашћења да регулишу улазак на своју територију, тако да би теоријски државе чланице ЕУ могле да не испоштују заједничке препоруке.