Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Велики успех за српски туризам! Србија се нашла у Мишелиновом водичу за 2024. годину! Ови ресторани су најбољи у Београду

15.12.2023. 13:10
Пише:
Промо
Michelin
Michelin / Извор: Фото: Промо

МИшелинове звездице су најважније признање у свету туризма и кулинарства

Захваљујући различитим културолошким и географским карактеристикама, Србија има веома богату и разноврсну кулинарску мапу. То српску гастрономску понуду чини примамљивом за људе широм меридијана. Њу употпуњује и палета најквалитетнијих вина, у којој доминирају аутохтоне сорте. 

Најбоље од свих тих утицаја преплиће се на ушћу Саве у Дунав. Београдска гастрономска понуда која на префињен начин комбинује укусе Истока и Запада, Медитерана и Балкана, препозната је и од најпрестижније међународне инстанце за гастрономију. 

Наиме, у новом Мишелиновом водичу за 2024. годину нашло се чак 22 ресторана из српске престонице, од којих су се пет по први пут нашли на овој престижној листи: Исток, Пинот, На Ћошку, Клуб Књижевника и L’Adresse. Тиме се српска престоница сврстава у сам врх кулинарске понуде Европе. 

kj
кј / Извор: Фото: Жељко Ковачевић

Поводом сјајних вести о српским ресторанима који су се нашли у новом Мишелиновом водичу огласила се и Туристичка организација Србије и нагласила да наставља да подржава позиционирање Србије као гастрономске дестинације на међународној сцени.

- Позиција Србије на светским гастрономским мапама од великог је значаја за целокупно представљање Србије као туристичке дестинације, а Мишелин је потврдио континуирани рад и квалитет наше угоститељске сцене која иде у корак са најбољим светским гастрономским дестинацијама. - изјавила је директорка Туристичке организације Србије, Марија Лабовић.

Ресторани у МИСХЕЛИН водичу

У категорији препоручених ресторана и даље се налазе сви прошлогодишњи ресторани, Салон 1905, Гушти мора, ЈаМ, Енсо, Хома, Magellan, The Square, Легат 1903, Ебису, Цомунале Цафè е Цуцина, Мезесторан Двориште, Лангоусте, Бела Река, Метрополитан Grill у хотелу Hyatt Regency, Skylounge у хотелу Хилтон и Twenty Two у хотелу Метропол Палаце, док од овогодишњих новитета ту су Пинòт, L’adresse, На Ћошку и Клуб књижевника.

Од бројних београдских ресторана издваја се "Метрополитан Grill", који се налази у близини Музеја савремене уметности и у оквиру међународног ланца хотела, ставља медитеранску кухињу у центар пажње. У космополитском окружењу, где се додирују српски, балкански и оријентални утицаји, понуда јела ће задовољити и најзахтевнија непца.

Са еклектичним музичким амбијентом и величанственим погледом на град, "Sky Lounge" нуди савремену кухињу са интернационалним укусима, спајајући азијске и медитеранске утицаје. Избор рибе је изванредан!

У ресторану "The Twenty Two", који се налази на десетом спрату хотела Метропол, у универзитетској четврти, кухиња је позната по високом квалитету, а коктел бар по својој софистицираности. Пријатно искуство употпуњује панорама града од 360 степени, омогућавајући гурманима да доживе невероватан поглед на залазак сунца.

"Ива New Балкан Цуисине" је још једном препозната по одличном односу цене и квалитета и тиме задржава своју препознатљивост.

Избор ресторана које препоручује "Michelin Guide Beograd 2024" може се бесплатно пронаћи на сајту и апликацији "Michelin Гуиде".

Он долази као додатак избору хотела водича, који баца светло на најексклузивнија и незаобилазна места за боравак у Београду и широм света.

Сваки хотел у Водичу је изабран због свог стила, услуге и изузетног карактера (са пакетима који одговарају свим буџетима) и могу се резервисати директно на веб страници и апликацији "Michelin Guide".

Откријте савршене адресе за младе путнике у Београду, а можете их пронаћи ОВДЕ

Michelin
Michelin / Извор: Фото: Жељко Ковачевић

Шта је Мишелинов водич 

Мишелинове звездице су највеће и највредније признање у кулинарском свету које добијају ресторани са пестижном понудом и услугом.

МИшелин је компанија првенствено позната по производњи гума, али у туристичком свету њено име се веже, пре свега за Мишелинов водич.

Та компанија је 1900. године почела да издаје свој туристички водич Европе, како би се нови возачи охрабрили да посећују локалне ресторане на својим путовањима.

Браћа Андре и Едуард Мишелин су те давне 1900. године издали водич који је садржао корисне информације за возаче укључујући мапе, листу аутомеханичарских радњи, бензинских станица и хотела. 

Између осталог, водич је садржао анонимне оцене европских ресторана које су се односиле на:

  • квалитет јела
  • вештину кувања
  • оригиналност јела
  • цена (локални стандард одређује просечну цену)
  • доследност посетилаца

После двадесет година у водичу су почели да се појављују и ресторани категорисани по утврђеним критеријумима који су брзо изазвали пажњу шире јавности. Видевши популарност категорисања ресторана, браћа су унајмила тим приватних инспектора, који су у тајности обилазили и оцењивали ресторане.