Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НЕМАЧКА СУ ПУНА ПЕСТИЦИДА: А да ли у српском ПИВУ има ОТРОВА?

03.03.2016. 08:35
pivo
пиво / Извор: Профимедиа

Чак 14 немачких пива има повећану количину пестицида за уништавање корова.

Пиво у Србији је здравствено исправно и нема остатке пестицида. Тако кажу у Министарству пољопривреде. У нашој земљи има 25 фабрика пива, неке ово пиће производе док га друге увозе, а овде филтрирају и пакују.

Једине замерке пољопривредних инспектора, за последњих пет година, биле су неправилности са декларацијама, пишу Вечерње новости. 

Квалитет добар, мањи проблеми са декларацијама

- Сви су одговарали квалитету и безбедности, само је њих 12 имало проблем са декларацијом. Није био назначен рок употребе или количина алкохола, каже Светлана Нол.

То су биле мање неправилности. У 2014. у два производа проценат алкохола није одговарао декларацији. Стално се мења и усаглашава правилник о декларисању, па су и пивари збуњени. 

Када је пре неколико дана освануло истраживање Института за животну средину из Минхена, да 14 немачких пива има повећане количине глифосата - пестицида који се користи за уништавање корова, асоцијације пивара у овој земљи су се побуниле и рекле да се то дешава свуда у свету. А да пронађене количине не могу утицати на здравље љубитеља пива. 

 - Неколико пута годишње радимо проверу квалитета, а нарочито у врелим данима, када је кварљивост пива највећа - каже Светлана Нол, начелница Одељења за контролу вина, ракије, алкохолних и безалкохолних пића.

Према њеним речима, Србија је земља лепих и квалитетних пива. А пивари су отишли најдаље са безбедношћу у процесу производње. Имају, сматра она, много строже параметре у односу на друге. 

Добра вода - добро пиво

 - Квалитет пива доста зависи од воде, а наша је изузетно добра - истиче Нолова. - Многе пиваре имају своје бунаре, где обрађују и контролишу воду. Већина произведеног пива у Србији се и попије код нас, док мање количине се извезу. Главни купци су Црна Гора, Косово и Македонија. 

Према званичним подацима, у Србији се у 2015. години произвело скоро 2,2 милијарде литара пива од јечма, и 179 милиона литара пива са сурогатом, материјом која може у одређеном проценту да замени јечам, а то је кукурузна крупица. Незванично, пива је произведено више од тога.