Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЗАВЛАДАЈТЕ ПРОСТОРОМ: Шест правила за здраву кухињу

07.11.2014. 10:06
Kuhinja
Кухиња / Извор: Фото: Тумблр

Неке ствари је битно средити пре него што се баците на припремање специјалитета.

Ако сте једни од оних који прво уђу у кухињу кад дођу кући, ако уживате у сецкању и динстању и аромама које се шире из ваших шерпица – онда сте прави гастроном. Љубав према кухињи је нешто за шта многи живе, али свеједно заборављају неке ствари.

Да бисте уживали у кухињи у потпуности, ред је да јој све посветите у сваком смислу – зато не би требало да игноришете ова правила.

Jaja
Јаја / Извор: Профимедиа

Јаја чувајте на полици, не у вратима фрижидера

Врата су најтоплији део фрижидера па, да бисте спречили температурне осцилације које могу довести до настанка бактерија – јаја чувајте у картону на најнижој, тј. најхладнијој полици.

Убаците сунђер у микроталасну

Шта, не радите то? Не брините, и нама је испрва звучало чудно. Но, испоставља се да грејање сунђера 60 секунди, у раствору од сирћета и лимуновог сока (ако желите и да лепше мирише), убија бактерије и то 99,9% њих. Наравно, увек можете једноставно да купите нов сунђер, али неки људи подгревају своје сунђере свакодневно.

Не перите ножеве у машини

Оне предивне ножеве које сте скупо платили и које користите само кад вам треба прецизно и најоштрије могуће сецкање – НИПОШТО не перите у машини за прање судова јер ће сечиво отупети. Уместо тога перите их детерџентом у врућој води и обришите их пажљиво меком крпом.

Не пржите сланину у тигању

Него у рерни, драги пријатељи... Не само да ћете моћи да спремите више сланине, него се она неће "уковрџати", а масноћа неће прскати по целој кухињи.

Отарасите се свега што призива бубе

Инсекте привлаче обилни извори хране и воде, па је ваша судопера прави рај за бубашвабе и остале гадости. Ако приметите танак слој рђе или ако вам капље славина – поправите то што пре.

Чистите вентилатор у рерни

Вентилатор се заправо зове "вентилирајући филтер" и требало би да га перете у врућој сапуници једном месечно. Насапуњате, исперете, осушите. Не заборавите и да једном недељно пребришете поклопац вентилатора.