Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ивана Жигон се БРУТАЛНОМ И ЈАКОМ РЕЧЈУ супротставила РУШЕЊУ ПРИВАТНОСТИ и одговорила на НАПАДЕ да се одселила из Београда и да годинама не живи у својој кући

27.05.2020. 18:40
Пише:
Србија Данас
Ivana Žigon
Ивана Жигон / Извор: Фото: Небојша Бабић

Њене речи одзвањају!

Након што се вест да се Петар Стругар уселио у дом Иване Жигон, јер је та кућа наводно празна, уметница није могла да остане нема, па је решила да стави тачку на све неистине које се муњевито шире. Она чак објашњава да је углавном на полуистине остајала хладна и није имала потребе да се оглашава, али овог пута "провокација" ју је заинтересовала као уметника, јер је једног јутра сазнала да су је преселили из породичне куће, али и из родног Београда.

Добитак из Земље чуда

Добитак из Земље чуда

УЗДАСИ И ВРИСКА У ЂАКУЗИЈУ! Неочекивано понашање Данице Максимовић ИЗНЕНАДИЛО многе: Превише слободна?!

УЗДАСИ И ВРИСКА У ЂАКУЗИЈУ! Неочекивано понашање Данице Максимовић ИЗНЕНАДИЛО многе: Превише слободна?!

"СВЕ МОГУ ДА МИ ОСПОРЕ ОСИМ..." Јелена гостовањем у јутарњем програму НАПРАВИЛА пометњу!

"СВЕ МОГУ ДА МИ ОСПОРЕ ОСИМ..." Јелена гостовањем у јутарњем програму НАПРАВИЛА пометњу!

СТРАШНО, НОГЕ СКРОЗ У МОДРИЦАМА! Милица ПРЕД НАСТУП с Карлеушом прикривала ране шминком! (ФОТО)

СТРАШНО, НОГЕ СКРОЗ У МОДРИЦАМА! Милица ПРЕД НАСТУП с Карлеушом прикривала ране шминком! (ФОТО)

- Већ годинама ни не покушавам да одговарам на разне неистине, и каткад несварљиву смешу полуистинитих информација о мом животу.  Овај пут међутим, провокација је била толико сликовита, да ме је заинтересовала као уметника - почела је Ивана Жигон.

- Наиме пробудила сам се у свом сопственом кревету, отворила телефон и интернет, и на многим насловним страницама открила да ме више нема ни у сопственој кући у којој сам се родила, ни у мом родном граду Београду. Преселили су ме. Створили су од мене виртуелну избеглицу. Насмешила сам се и помислила, какав заплет за модерну драму. За јунакињу нашег доба. Више те нема, нигде - наставила је она.

Ivana Žigon
Ивана Жигон / Извор: Фото: Небојша Бабић

- Потом су почели да зврје телефони из свих делова света, пријатељи и пратиоци мојих наступа, били су забринути зашто сам напустила свој дом. Онда сам схватила да овај пут ипак морам да нешто кажем, да се огласим... Схватила сам да је опасан виртуелни свет, да те једног дана може избрисати гумицом, као што су то покушали са стотинама  догађаја које сам режирала и организовала. Годинама сам се питала, не само због нас, већ пре свега због публике која на интернету неке од наших спотова прати са више од милиона пратилаца, како им није интересантна јединствена породица Косовских божура коју сам однеговала са Гаврилом Кујунџићем. Од косовске деце много им је била интересантнија породица Анђелине Џоли... - наставила је уметница, па додала:

- Уосталом ћутање и прећуткивање свих тих необичних догађаја којим сам поделила своју душу са својим народом постало је за мене нормално, чак и више од тога, доживела сам то и прихватила као веома савремену новинарску тенденцију. У тој мистичној тишини јавности на миру и са прекрасним људима и публиком, оживљавали смо војнике на гробљу на Зејтинлику, разговорали и правили интервјуе са  великанима - Михалковим, Кастром и Лукашенком, снимали  путописе и  спотове у  Киргизији, и замало једном снимајући спот потонули у залеђеном језеру покрај Москве, под шифром тајно примали смо ордење у Кремљу, сусретали се са  француским министром културе у Паризу, неколико пута рецитовали поезију о Косову у пратњи 30. 000 навијача на Маракани - рекла је она.

- Понекад  ми је  ипак било нестварно да се нико није забринуо ни када су, тада јос увек децу, наше Божуре, напали сузавцем на протесту против независности Косова у Подгорици, ни то када је 540 косметске деце испред храма светог Марка пратио његова светост Патријарх Павле и само неколико грађана, који су се са чуђењем освртали, схвативши да су једино они и дошли да испрате наше малишане на опоравак у велику Русију. После тога било ми је сасвим океј да не севају блицеви ни на овације великих спектакала које сам последњих година радила у Сава центру са фантастичним уметницима као што су Миша Јанкетић, Бојана Пековић, Александар  Срећковић Кубура, Јелена Томашевић, Николај Бурљајев... у коме смо укрстили хип хоп са балетом, и гусле са оперским певањем, постало је сасвим у реду да нема извештача ни на прослављању Његошевог јубиларног рођендана првим балетом на гусле који сам осмислила у Народном позористу - била је искрена Ивана.

Kosovski božurovi
Косовски божурови / Извор: Фото: Приватна архива

- Ни  посета космодрому Бајконур групе Косовске деце с којом смо испратили лансирање ракете као једни од 60 посетилаца из читавог света, ни рехабилитација Голооточана, ни њихове исповести на Коларцу док су још били живи, ни парада Косовске деце са више од хиљаду грађана кроз кнез Михајлову, ни конвоји помоћи које сам на Космету дочекивала, ни министри московске владе у Грачаници нису им били достојни пажње. И тек јуче, сасвим неочекивано, заинтересовала их је ни мање ни више, оронула фасада наше породичне куће коју су објавили на својим насловним странама, а у којој смо се родили моја мајка, мој брат, велики сликар Никола Жигон, мој син, и моја маленкост. - рекла је она.

Ivana sa unučicom Marijom iz Kosovskih božura
Ивана са унучицом Маријом из Косовских божура / Извор: Фото: Приватна архива

- Опет се родила у мени слика - метафора савременог доба у којој је фасада и спољни изглед у данашњем времену неупоредиво важнији од било које садржине и смисла. Дужна сам пред поштоваоцима породице Жигон, да помало осветлим тајну ове "намучене" фасаде, (бар онолико колико смо жигосани и сви ми Жигони у позоришном и филмском свету, у јавном животу Београда) и  да их обрадујем нечим веома лепим. Да укажем на то да су далеко важнији од тог спољног изгледа куће, три легата које смо брат и ја у тој кући сачували - скренула је пажњу Ивана.

- Легат мога оца, са  књигама које је написао, са дисковима његових незаборавних улога и представа, мамин легат са 3000 потписа  свих песника које смо подржавали чувајући нашу културу и језик, архив у коме је овековечена њена спољна и духовна лепота и достојанство, као и легат мога прадеде Митра Мартиновића који је као председник владе и министар војни Црне Горе први ушао у борбу за ослобођење Космета у Балканском рату. Осим нове књиге коју пишем већ 2 године, а недавно је добила наслов "После Короне на путу опстанка", осим снимања спота "Онамо намо" као подршке нашој цркви у Црној Гори, мој Стева и ја баш ових дана радујемо се још једној свадби у нашој многобројној породици Косовских божура - открила је уметница.

- Не, још увек нисам нестала и нисам постала сасвим невидљива оног дана када сам на мостовима поезијом бранила народ поезијом од невидљивих авиона. Не, ја сам тада бранила свој град како сам умела и знала управо да бих у њему и даље имала право да живим. - закључила је Ивана Жигон.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Жена је донирала бубрег својој болесној ШЕФИЦИ: После тога добила је ОТКАЗ а живот јој је постао ПАКАО (ВИДЕО)

ЈЕЗИВО - Популарну ВОДИТЕЉКУ СИЛОВАО њен МАСЕР након ОПЕРАЦИЈЕ: Решила да проговори о ДЕТАЉИМА

ЈЕЗИВО - Популарну ВОДИТЕЉКУ СИЛОВАО њен МАСЕР након ОПЕРАЦИЈЕ: Решила да проговори о ДЕТАЉИМА

КАКВА ЕКИПА: Јелисавета Орашанин објавила фотку њене глумачке класе - ОН је ипак био ГЛАВНИ! (ФОТО)

КАКВА ЕКИПА: Јелисавета Орашанин објавила фотку њене глумачке класе - ОН је ипак био ГЛАВНИ! (ФОТО)

АГОНИЈА! Познати музичар ХИТНО превезен у болницу: Једва је преживео СРЧАНИ УДАР!

АГОНИЈА! Познати музичар ХИТНО превезен у болницу: Једва је преживео СРЧАНИ УДАР!

ТЕЖАК ДАН ЗА ЊУ! Фотографијама из детињства Зоранах РАСТУЖИЛА пратиоце! (ФОТО)

ТЕЖАК ДАН ЗА ЊУ! Фотографијама из детињства Зоранах РАСТУЖИЛА пратиоце! (ФОТО)

РАСКОШ И ЛУКСУЗ! Марија Каран ПРВИ ПУТ показала свој дом: Све пршти! (ФОТО)

РАСКОШ И ЛУКСУЗ! Марија Каран ПРВИ ПУТ показала свој дом: Све пршти! (ФОТО)